Læsetid: 2 min.

Galakse med glorie

6. april 1998

Astronomer har fundet den første, fuldstændige 'Einstein-ring', et fænomen forudsagt
af Einstein selv

LYSETS BANE
Et hold af amerikanske og engelske astronomer har fundet den første, fuldstændige 'Einstein-ring' - en cirkel af lys, som omgiver en fjern galakse. Einstein forudsage denne effekt af tyngdekraften for mere end 60 år siden.
"Det er et smukt eksempel på noget som har været ventet i årevis," siger Peter Wilkinson, som er fungerende leder af Merlin, hvor Einstein-ringen blev spottet fra.
Merlin er en række engelske radioteleskoper, der tilsammen har en diameter på over 200 kilometer.

Pænt på linie
Ifølge relativitetsteorien trækker tyngdekraften ikke kun i planeter og mennesker, den bøjer også lysets bane. Således vil en galakse bøje lyset fra en anden galakse længere fra Jorden, hvis denne anden galakse ligger i lige linje med den første galakse og Jorden. Tyngdekraften fra den nærmeste af de to galakser udøver den samme effekt på lyset, som en linse i et kamera eller et par briller. Indtil nu har man fundet et par dusin af disse 'tyngdekraft-linser', som spreder lyset i et par eller flere 'kopier' på vejen mod teleskoperne på Jorden. Det specielle ved den nyopdagede Einstein-ring er, at de to galakser ligger præcist på linje med Jorden - derfor opstår der en fuldstændig 'glorie' af lys fra den fjerne galakse rundt om den nærmeste galakse. Begge galakser anslås at ligge milliarder af lysår fra jorden.

Ingen fejl
Tyngdekraftlinsen blev spottet med Merlin-teleskopet, men selve billedet af Einstein-ringen blev taget med Hubble-teleskopet, der har samme opløsning som Merlin, men registerer på en anden bølgelængde. På det oprindelige billede fra Merlin var hele ringen nemlig ikke med, da kilden til radiobølgerne i den fjerne galakse ikke lå helt præcist på linje med den nærmeste galakse. Anderledes var det med billedet fra Hubble, taget i det infrarøde lysspektrum.
En anden af astronomerne bag opdagelsen, dr. Ian Browne fra University of Manchester indrømmer om Hubble-billedet:
"Umiddelbart ser det kunstigt ud, og vi troede først, at der var en eller anden fejl på billedet. Men så gik det op for os, at vi rent faktisk stod og så på en perfekt Einstein-ring."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her