Læsetid: 3 min.

Høring skal klarlægge fransk rolle i Rwandas folkemord

21. april 1998

Den franske undersøgelses-kommission, der skal kaste lys over Frankrigs andel i folkemordet i Rwanda, begynder i dag en offentlig høring. Blandt de indstævnede er Kofi Annan, FN's generalsekretær

Det er uden fortilfælde i Frankrig.
Den parlamentariske undersøgelseskommission om den franske rolle i Rwanda mødes i dag i Nationalforsamlingen i Paris, hvor fire forhenværende medlemmer af regeringen skal afhøres: Edouard Balladur, Alain Juppé, Francois Léotard og Michel Roussin, hhv. premierminister, udenrigsminister, forsvarsminister og samarbejdsminister i 1994, da folkemordet i Rwanda fandt sted. Høringen i den franske Nationalforsamlings forsvarskommission er offentligt.

Hvad er nået?
I et interview med Libération tager den socialistiske formand for Nationalforsamlingens forsvarspolitiske udvalg, Paul Quilés, som leder arbejdet i undersøgelseskommissionen, bestik af situationen:
- I en måned har I forsøgt at kaste lys over de ansvarlige for folkemordet begået i Rwanda og specielt Frankrigs ansvar. Hvor er vi henne?
"Vi har naturligvis ikke et endeligt facit. Sagen er den, at vi har afhørt seks personer (fem fra universitet og en repræsentant for den internationale menneskerettighedskommission) men der er yderligere 60 personer, som vi har i sinde at afhøre, deriblandt civile og militærpersoner, eksperter og embedsmænd, franskmænd og udlændingene. De har ingen juridisk pligt til at give fremmøde".

Alle vil møde frem
- Har I allerede på nuværende tidspunkt fået afslag?
"Nej. Alle vil møde frem, det er jeg overbevist om. Jeg håber ligeledes, at FN's generalsekretær Kofi Annan vil reagere positivt på min forespørgsel. Efter regeringens ønske vil embedsmænd og militærpersoner blive afhørt først for lukkede døre. De indkaldte parter vil give møde og svare på spørgsmålene. Jeg er overbevist om, at alle ønsker at gøre deres til, at sandheden kommer frem".
- Er spørgsmålet genstand for en splittelse mellem højre og venstre i Nationalforsamlingen?
"Der er lidt forskellige holdninger, hvad angår fremgangsmåde. Men jeg tror, at den samme vilje til at nå et resultat er kendetegnende for alle de deputerede".

Regeringens reaktion
- Hvordan har regeringens reaktion været på jeres initiativ, som vender op og ned på sædvanen?
"Det er første gang, at denne fremgangsmåde bliver brugt under Den Femte Republik. Her og der møder vi uforstående holdninger og stædighed, men ingenting af betydning. Matignon (sæde for det franske statsministerium), det franske udenrigsministerium og forsvarsministeriet har indvilliget i at samarbejde med os".
"Jeg fornemmer i dag hos alle og enhver en stor interesse for at deltage, og jeg er ingen steder blevet mødt med modvilje".
- Og præsidenten?
"Han er blevet informeret.
- Hvordan har I fået adgang til dokumenter, som er klassificerede som forsvarshemmeligheder?
"Efter en måned har vi allerede modtaget flere tusinder sider information; bøger, rapporter og ikke-offentliggjorte dokumenter. Vi modtager nyt hver eneste dag. Vi har krav på at få udleveret visse klassificerede dokumenter for at få indblik i sagen, men det er op til de pågældende ministre".

Frankrigs rolle
- Hvilke områder har I mindst kendskab til idag?
"Vi har iværksat særlige undersøgelser på flere områder, som f.eks. omstændighederne omkring attentatet mod præsident Habyarimanas fly (som har været en medvirkende årsag til folkemordet) eller våbenleverancerne i løbet af hele perioden".
- Hvad er Deres indtryk af Frankrigs rolle i krisen i Rwanda?
"Det, vi forsøger at belyse, er f.eks. informationsgangen. Hvem var de egentlige beslutningstagere eller hvilke rapporter blev udvekslet mellem de forskellige udøvende aktører".
"Men på samme måde undersøger vi, hvilken rolle andre lande har spillet - Belgien, USA og Uganda - samt det internationale samfunds rolle i denne forfærdelige borgerkrig".
"Vi forsøger at anlægge en global synsvinkel og gå ud over eventuelle fejl eller forkastelige individuelle handlinger".

Otte undersøgere
- Hvad vil De gøre for at gennemføre denne undersøgelse?
"Sammen med leder af høringen Bernard Cazeneuve (socialistisk deputeret fra Mancha) og Pierre Brana (socialistisk deputeret fra Gironde), råder jeg over et hold på otte personer, som arbejder i næsten døgndrift med undersøgelsen".
"For første gang prøver den lovgivende magt at gennemføre en tilbundsgående kontrol af den udøvende magt, hvad angår Frankrigs udenrigspolitik i Afrika".
- Er der mulighed for at komme ind på andre områder?
"Vi halter bagefter, når det drejer sig om kontrol af parlamentet, og vi har stadig langt igen. For os er det ikke et forsøg på at genere eller erstatte den udøvende magt. Det er ikke et spørgsmål om at vende tilbage til Den Fjerde Republik. Vi ønsker en øget kontrol med magthaverne".
"Det ville f.eks. betyde en bedre kontrol med militære indgreb i udlandet. Dette område tager forsvarskommissionen sig af under ledelse af vores kollega, Francois Lamy".

Copyright 1995 Libération og Information

Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her