Læsetid: 4 min.

Hoffmeyer: Økonomerne har kidnappet ØMU-debat

23. april 1998

Hvis det er så økonomisk givtigt at være med i et stort valutaområde, hvorfor er Danmark så blevet så rigt, spørger ØMU-skeptisk bankdirektør

Når den europæiske monetære union bliver en realitet fra årsskiftet, er det ikke et varsel om en kommende politisk union. Men projektet er dybt problematisk et fra en økonomisk synsvinkel, mener Henrik Plaschke, medforfatter til den netop udgivne bog, Den forbudte debat om ØMU'en.
Bogen er skrevet på opfordring fra Rådet for Europæisk Politik, som oplæg til gårsdagens møde om ØMU'en.
En af paneldeltagerne, Anders Dam som er direktør i Jyske Bank, er blandt de få bankdirektører i Europa, som er dybt skeptisk over for ØMU'en: "Jeg synes, det er fornuftigt af Danmark at holde sig afventende udenfor".
Anders Dam stillede to fundamentale omend retoriske spørgsmål ved projektet. Det første lød: Hvis det er så økonomisk givtigt at være del af et stort valutaområde, som ØMU-tilhængerne påstår, hvorfor er Danmark så blevet så rigt?
Hans eget svar på det spørgsmål er, at selv om Danmark er et meget lille land, så er det et optimalt valutaområde. Velafgrænset med en mobil og veluddannet arbejdskraft.
Hans andet spørgsmål lød: Hvorfor har den tunge del af erhvervslivet ikke for længe siden krævet en møntunion med Tyskland, hvis det er så afgørende at være del af noget stort? Han svarede selv med et "kvalificeret gæt" på at det skyldes for store forskelle i de nationale lovgivninger og for små muligheder for at fremme sin sag gennem lobbyisme. Og de to forhold opvejes ikke af de små økonomiske fordele ved dels ikke længere at skulle betale veksleomkostninger, dels ved mindre valutarisiko på en stor del af udenrigshandlen.

Ingen gennemsigtighed
ØMU'en bygger på en række forventninger, blandt andet at den fælles valuta vil give større prisgennemsigtighed og dermed skærpe konkurrencen. Det holder ikke en meter, mener Anders Dam og henviste til egne markedsundersøgelser i Silkeborg, hvor dagligvarer som løbesko, tøj og mad har forskellige priser i butikker, der ligger inden for gåafstand af hinanden:
"Hvis prisgennemsigtigheden i Silkeborg ikke har udjævnet priserne og skærpet konkurrencen inden for dette lille fælles valutaområde, hvorfor skulle det så ske inden for et større? Det handler om, at søgeomkostningerne er for store og oplevelserne af at købe bestemte varer er forskellige," sagde han.
"Et lands velstand er knyttet tæt sammen med den langsigtede kvalitet af den politiske ledelse", sagde Dam. Han lagde stor vægt på ulemperne ved at opgive en selvstændig national penge-, valuta-, og finanspolitik:
"Et lille velfungerende land kan udnytte fordelene ved denne selvstændighed fremfor at skulle indordne sig under rigoristiske krav og for altid afskrive sig muligheden for at devaluere i en krisesituation."
Ihukommende hvor svært det ind til videre har været at etablere selv et beskedent fælles EU-budget, anser Henrik Plaschke, lektor ved AUC, en egentlig fælles EU-finanspolitik for meget lidt realistisk.
Til gengæld er han ikke længere i tvivl om, at den europæiske monetære union bliver til noget fra årsskiftet:
"I betragtning af den udbredte skepsis om projektet ville blive gennemført, er det ikke en så banal konstatering, som det umiddelbart lyder," sagde Henrik Plaschke.
Han ikke er modstander af selve ideen om en økonomisk og monetær union, men ønsker at påpege og diskutere en række uløste problemer i den konkrete udformning af ØMU'en. Det er "den forbudte debat", bogtitlen henviser til:
For det første stridigheder om, hvorledes den kommende europæiske centralbanks skal udforme sin politik.
For det andet er der principielle uenigheder om forholdet mellem en uafhængig centralbank og en form for fælles økonomisk regering, der kan fungere som modpol til centralbanken.
Der er tale om nationale uenigheder mellem Frankrig og Italien på den ene side og Tyskland på den anden. Men også i Europaparlamentet har der været heftig aktivitet omkring spørgsmålet om at danne en politisk modpol til den kommende centralbank, understregede Plaschke.
Plaschke advarede mod at udforme den fremtidige valutaunion uden at tage hensyn til den høje europæiske arbejdsløshed og styrkelsen af de ekstreme nationalistiske højrekræfter.
Han er kritisk over for den bagvedliggende økonomiske tankegang i ØMU-konstruktionen: "Den stramme finanspolitik - som er en konsekvens af konvergenskriterierne og stabilitetskravene - kan underminere ØMU'en. Hvis arbejdsløsheden stiger endnu mere i europa, kan en kommende centralbank blive en ideel syndebuk - ud fra devisen, at når det valutariske samarbejde ikke fungerer er der intet, der fungerer - og dermed komme til at blokere for udviklingen af europæisk samarbejde på andre områder," sagde han.
En anden paneldeltager, tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, har anbefalet at stemme ja ved alle folkeafstemninger, men deler langt hen ad vejen Plaschkes og Dams ØMU-forbehold:
"Økonomerne har kidnappet debatten. Men der er ingen økonomiske argumenter - andet end de tyndbenede - for en økonomisk monetær union," sagde han.
Hoffmeyer er bekymret for konsekvenserne af at opgive den nationale penge- og valutapolitik. En bekymring som også deles af kommissionen bag den svenske ØMU-udredning.
Han fremhævede imidlertid også politiske fordele, som kan opveje de økonomiske omkostninger ved en fælles valutaunion. Bl.a. det fransk-tyske ønske om at reducere USA's økonomiske og kulturelle dominans ved at skabe en stærk europæisk modpol. Og en bedre magtbalance mellem Tyskland og Frankrig i Europa.
"Jeg vil selv ofre ret meget for at sikre en afspænding mellem de to lande," sagde Hoffmeyer - herunder den økonomisk-politiske selvstændighed ved at deltage i ØMU'en.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu