Læsetid: 3 min.

Irans konservative frygter politisk jordskælv

17. april 1998

Borgmester-krise i Iran udstiller og uddyber magtkampen mellem de revolutionstro og de reformvenlige

"Karbaschi, du er en helt!" lød råbene fra hundredevis af iranere i Teheran, da byens borgmester, den reformvenlige Gholamhossein Karbaschi, i forgårs vendte tilbage til sit hjem efter 11 dage i fængsel.
Gholamhossein Karbaschi er anklaget for korruption, underslæb og dårlig ledelse - anklager, som hans tilhængere betegner som et komplot, styret af Irans 'konservative' kræfter.
Uanset udfaldet af sagen har fængslingen af Karbaschi udstillet og uddybet splittelsen mellem de 'konservative', revolutionstro kræfter og den mere reform-venlige fløj, med præsident Mohammed Khatami i spidsen.
"Der foregår en regulær magtkamp," siger Mehdi Mozaffari, docent ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
"Krisen er dæmpet ned efter løsladelsen, men den er ikke forsvundet - og gør det ikke, så længe de to fraktioner kæmper om magten."

Ordre fra øverste leder
Løsladelsen i forgårs skete ifølge det statslige iranske nyhedsbureau IRNA efter direkte ordre fra Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.
Den beslutning traf han efter, at han fra præsident Khatami havde modtaget en skriftlig appel, efter konsultationer med Irans tidligere præsident, Rafsanjani, som stadig har en betydelig indflydelse i Iran - og ikke mindst efter, at præsident Khatami på tv havde advaret om, at fængslingen truede Irans stabilitet og sikkerhed.
Løsladelsen af borgmester Karbaschi bliver derfor udlagt som en sejr for præsidenten og hans reform-venlige fløj, men den skal nærmere ses som det samlede iranske regimes forsøg på at afværge en truende krise, mener Mehdi Mozaffari.
"De er blevet enige om løsladelsen for at undgå, at denne borgmester-affære skulle udvikle sig til en folkelig sag," siger Mehdi Mozaffari og henviser til, at der var planlagt store demonstrationer til støtte for borgmesteren i forgårs - demonstrationer, som præsident Khatami først støttede, men siden opfordrede til at aflyse.
"Det kunne være blevet en kæmpe demonstration, måske op imod en halv million mennesker, for også de, som er imod præsidenten, kunne have benyttet lejligheden til at komme ud at demonstrere imod regimet," siger Mehdi Mozaffari og fortsætter:
"Derfor blev regimet, alle i regimet, bange for et politisk jordskælv. Med løsladelsen har de demonstreret en slags enighed: 'Der er ikke nogen dyb krise - de høje ledere er enige - systemet fungerer', siger de."

Chance for reformer
I maj er det et år siden, Mohammed Khatami overraskende og overbevisende vandt præsidentvalget i Iran.
"Endnu har han troværdighed og en vis kredit," siger Mehdi Mozaffari.
"Men hvor længe endnu han har det, afhænger af, om han gennemfører reelle reformer. Hidtil er der kun sket en betinget og meget begrænset liberalisering," siger Mozaffari, som tvivler på, at den iranske befolkning vil "nøjes" med det:
"Når man ændrer lidt efter lidt, selv om det er små reformer inden for systemets rammer, fører det uundgåeligt til flere krav fra befolkningen."
For regimet i Iran handler det om at finde balancen mellem på den ene side at liberalisere, både politisk og økonomisk, og på den anden side at bevare magtstrukturen, mener Mehdi Mozaffari. Og dertil kommer et andet, helt grundlæggende problem, påpeger han:
At Iran har en reform-venlig præsident, Mohammed Khatami, og en 'konservativ' leder, Ali Khamenei. Den situation sammenligner Mozaffari med situationen i Frankrig, hvor den borgerlige Chiraq er præsident, og hvor socialisten Jospin er ministerpræsident.
"I Frankrig har man spilleregler for denne situation, co-habitation, men i Iran eksisterer ikke spilleregler for, hvordan en sådan co-habitation skal fungere," siger Mozaffari og kalder dette for "essensen af konflikten":
"Iran har to hoveder af forskellig art - to hjerner, som tænker i hver sin retning, men som skal samarbejde. De siger: 'Vi er enige, vi er enige...', men alle ved, at det er løgn. Jeg håber, denne krise giver anledning til at etablere nogle institutionelle regler og normer," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her