Læsetid: 2 min.

Island og Norge: Vi er næsten med i EU

17. april 1998

Island og Norge opfatter sig som næsten-medlemmer af EU - Kun på få områder er landene uafhængige af EU-beslutninger

Mens danskerne forbereder sig til endnu et opgør om det danske EU-medlemskab, opfatter både Island og Norge sig som "næsten medlemmer", selv om de to lande formelt ikke er medlem af EU.
Det siger to fremtrædende politikere fra de to lande i samtaler med Information under Nordisk Råds Europa-konference torsdag.
"Vi lægger os så tæt på EU, som vi kan, uden at vi går ind. På Island siger vi, at vi er 70 eller 80 procent medlem af EU," siger Siv Fridleifsdottir, næstformand i Nordisk Råds Europaudvalg og medlem af det EU-kritiske midterparti, Framsóknarflokkurin, der er juniorpartner i den islandske højre-centrum regering.
Den islandske politiker siger, at "Island bare overtager alle EU's direktiver på det indre marked" som deltager i det europæiske økonomiske rum mellem EU-landene og Island, Lichtenstein og Norge. Dermed har Island direkte adgang til EU's indre marked på samme måde som et EU-land.

Freder fiskeriet
Samtidig forbereder Island en ny tæt forbindelse til EU-landene på det retspolitiske område.
Landets hidtidige associeringsaftale til Schengen-samarbejdet er ved at blive erstattet med en associeringsaftale til den retspolitiske del af EU-samarbejdet. Ændringen sker, fordi Schengen-konventionen bliver integreret i EU som følge af Amsterdam-traktaten.
"Vi gør det for at bevare den nordiske pasunion og for at sende et stærkt politisk signal til EU-landene, om at vi vil gå så tæt på EU-samarbejdet, som vi kan," siger Siv Fridleifsdottir.
Mens Island fører en så aktiv tilpasningspolitik på det økonomiske- og på det retspolitiske område som muligt, er det helt afgørende, at EU ikke kan blande sig i fiskeripolitikken. Island er helt afhængig af fiskeri og vil ikke dele fangstkvoter ud til andre lande, hvad der ellers ville være en konsekvens af et helt og fuldt medlemskab.
Norge foretager en lignende balancegang.
"Jeg vil ikke betegne Norges forhold til EU med en procentsats. Det er vigtigt, at Norge kan bevare den nationale suverænitet over regionalpolitikken. På den anden side går 80 procent af den norske eksport til EU-landene. Derfor er det vigtigt, at Norge er en del af det europæiske økonomiske fællesskab," siger Einar Steensnæs, politisk ordfører fra statsministerpartiet, det norske og EU-skeptiske Kristeligt Folkeparti.
På det retspolitiske område er Norge som Island ved at forny associeringsaftalen med Schengen-landene i form af en ny associeringsaftale med EU. Aftalen skal dække det retspolitiske område.
Einar Steensnæs siger, at Norge på nogle områder som regionalpolitik står helt uden for EU, mens landet på det økonomiske område er hundrede procent med. På det retspolitiske område bliver Norge næsten-medlem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her