Læsetid: 4 min.

Jagten på den forsvundne skat

22. april 1998

Texansk arkæolog har Pagtens Ark inden for rækkevidde

Derude
JERUSALEM - De er begge arkæologer; om end den kendteste af dem hører til i filmens verden. Efternavnet, Jones, har de til fælles. De bærer oven i købet samme brune hat. Og hvis man fjerner v og l fra Vendyl, fornavnet på den virkelige verdens arkæolog, får man Endy. Indy er kælenavnet på Indiana Jones - Harrison Fords berømte helt.
Men ikke nok med det. De søger begge Pagtens Ark, der hørte til i det første jødiske tempel i Jerusalem. De jagter den forsvundne skat, ypperstepræsterne nåede at gemme, inden templet blev ødelagt af den babylonske konge Nebukadnezar i år 587 før vor tidsregning.
Skatten, som har ligget i dvale i over 2.500 år, indeholder blandt andet de to stentavler, Moses bar ned fra Sinai-bjerget med de ti bud.
Der ud over brænder Guds søjle af ild i den skjulte grav.
"Da den brændte i templet, var der for eneste gang i verdenshistorien 480 års fred på jorden. Ingen nationer førte krig mod hinanden," siger Vendyl Jones.
Han står på toppen af en høj bakke. Under ham breder Jordan-dalen og Dødehavet sig. "Den fred i verden, der herskede under det første tempel, vil genopstå, når jeg finder Guds søjle af ild," bedyrer den amerikanske arkæolog.
Han taler til en lille skare af disciple, der nikker eftertænksomt for hvert ord, han siger. De fleste er ældre mænd fra Texas - ligesom ham selv.
De tror, Vendyl Jones er ved at udgrave en skat, der vil ændre verden. Og har taget turen over Atlanten for at hjælpe ham. Det gælder intet mindre en verdensfreden for arkæologen med det lange hvide skæg. Det er intet mindre end det jødiske folks Forløsning, han vil sætte i gang.

58 års jagt
Vendyl Jones har viet de sidste 58 år af sit liv til dette formål. Han har ledt, siden han som ni-årig for første gang hørte om skattene fra det jødiske tempel i sit hjem i den lille by Sudan, Texas.
Selv om han ikke er jøde, blev han udelukkende opdraget ud fra Det Gamle Testamente. Han tror på Jesus, og dog mener han, at Det Nye Testamente er en forfalskning: "Jeg finder det svært at acceptere den kristne udtalelse, at Det Nye Testamente har erstattet Det Gamle," forklarer han.
Han øjner derfor en kristen konspiration, der vil forhindre ham i at finde Pagtens Ark. Det fund vil nemlig bekræfte, at Kristendommen ikke afskaffede Jødedommen. Det vil bane vejen for, at et jødisk tempel kan bygges på den plads, som i dag optages af den muslimske Tempelmoske.
Vendyl Jones taler fra i en jødisk bosættelse med udsigt over den palæstinensiske by Jeriko. Det er israelsk besat område, vi står på. Og jeg er glad for at være bosætter," udbryder han til stor latter for forsamlingen.

Jødernes Forløsning
Vendyl Jones bruger Biblen som vejviser. Og så anvender han det skattekort, der på gådefuld vis angiver vejen til hulen med Pagtens Ark.
Skattekortet er en kobberrulle, der blev funder i Qumran ved Dødehavet i 1947.
Forskerne tager ifølge Vendyl Jones ikke dette kort alvorligt. De mener, det tilhørte et folk, der hed Essenerne fra det andet århundrede før vor tidsregning.
Han selv derimod placerer kobberrullen 350 år længere tilbage i tiden.
"Den blev lavet fem år inden destruktionen af det første tempel," siger han.
"Hvis vi ordret følger kobberrullen, kan vi finde Pagtens Ark. Så vil døren til det israelske folks Forløsning åbne sig. Millioner af jøder vil strømme til Israel," fortsætter han.
I 1967 startede Vendyl Jones det konkrete gravearbejde i Qumran-hulerne.

Forrædderi i Oslo
Men hver gang han begyndte at finde tegn på, at han havde Pagtens Ark inden for rækkevidde, stoppede de israelske myndigheder hans tilladelse til at grave.
"De er bange for, hvad der vil ske, når jeg finder Arken," forklarer han.
På hans jakke står ordene: "Sandheden skal springe fra jorden." Den har han efter års kamp påny fået tilladelse til at grave efter.
"Jeg kunne have fundet Arken i 1993, men den gang stoppede de israelske myndigheder mig, da jeg pludselig begyndte at skabe resultater. Jeg kunne have fundet nøglen til Forløsningen, men i stedet kom Oslo-aftalen, som var det modsatte af Forløsning," fortæller han og tager et dybt drag af sin pibe.
"Oslo-aftalen går imod religion og tanken om en jødisk stat. Den er lavet af ateistiske, kommunistiske fjender af jødedommen," fortsætter han.
I dag står verden på randen til en ny epoke. Vendyl Jones er manden, der indleder den. Han forklarer:
"I kender det ordsporg, der siger, at historien gentager sig selv. Det betyder, at den er profetisk. Ved at se på historien kan vi forudsige, hvad der vil ske i fremtiden."
"Men for første gang nogensinde viser historien intet tegn på, hvad fremtiden byder. En ny tid står nemlig for døren. Det ord, der beskriver, hvad der vil ske med verden, hvis, eller rettere sagt, når vi finder Pagtens Ark, er endnu ikke opfundet."
Det er Vendyl Jones selv, der hævder, Indiana Jones figuren er bygget op over ham. Desværre er George Lucas, der har skrevet manuskript til serien, ikke enig i den påstand.
"Jeg har opkaldt figuren efter min hund," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her