Læsetid: 2 min.

K bremser reformplan

3. april 1998

De konservative vil ikke sammenlægge sygehusene, før beslutning om 'lille' eller 'stort storamt' er truffet

De konservative vil ikke være med til regeringens forslag om nu at lave en særlov om "samling af sygehusene i Københavns Amt og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) som et første skridt på vejen mod en egentlig hovedstadsreform".
Det siger den konservative kommunalordfører Knud Erik Kirkegaard til Information.
Det Konservative Folkeparti er regeringens forligspartner ved nedsættelse af Opgavekommissionen efter hovedstadsreformens skibbrud i 1996. Om indenrigsminister Thorkild Simonsens erklærede mål om at have en ny hovedstadsreform "i orden," når Øresundsbroen åbner i år 2000, siger Knud Erik Kirkegaard:
"Det kan blive vanskeligt. Indenrigsministeren har åbenbart meget travlt, men regeringen tager tingene i den forkerte rækkefølge. Man kan ikke begynde med en sygehussammenlægning. Sådan laver man ikke kommunalreform. Det må ske ud fra rationelle overvejelser om den samlede struktur."

Skjult dagsorden
Knud Erik Kirkegaard forklarer:
"Vi er klart skeptiske over for det, regeringen vil med sygehusene. Vi tror, der er en skjult dagsorden. Der er en dårlig økonomi i HS, og den skal fedtes af på Københavns Amt."
- Formanden for Opgavekommissionen har sagt til Information, at Folketinget ikke behøver at lade en hovedstadsreform vente på hans betænkning, for den beskæftiger sig slet ikke med hovedstaden?
"Nej, det har han ret i. Men kommissionen går ind og vurderer, hvilke opgaver der bør ligge i amter og kommuner, og det vil være naturligt, at de gør det færdig."
- Hvorfor kan I ikke bare beslutte en amtssammenlægning i hovedstaden nu?
"Jamen, vi synes i det hele taget, at der kan undværes et skatteudskrivende led, nemlig amterne. I Hovedstaden forestiller vi os en region, der er planlæggende, men ikke skatteudskrivende."
"Og vi kan i hvert fald ikke én gang til have både et hovedstadsråd, amter og kommuner i hovedstaden. Det er helt tosset. Hvis sygehusene tages væk fra amterne, så kan vi helt undvære dem, for deres opgaver kan gå til kommunerne."
Knud Erik Kirkegaard oplyser, at hans parti endnu ikke har lagt sig fast på, om det går ind for "det store storamt", der også omfatter Frederiksborg og Roskilde amter, eller "det lille storamt," der kun inddrager Frederiksberg og Københavns kommuner samt Københavns Amt:
"Det afhænger af opgaverne," siger Knud Erik Kirkegaard. "De vil indgå i vores overvejelser. Det er indviklet."
- Regner I med, at I som forligspartner bliver inddraget af regeringen?
"Vi må da gå ud fra, de tilstræber at få os med."
Torsdag pegede sundhedsminister Carsten Koch over for Ritzau på, at en sammenlægning af HS og Københavns Amtssygehuse vil kunne frigøre ressourcer:
"Det er ikke rimeligt, at man indenfor et så relativt begrænset geografisk område med en så stor befolkningstæthed har to hospitalssystemer, som ikke arbejder sammen", siger Carsten Koch.
Sundhedsministeren er indstillet på, at staten trækker sig ud, således atKøbenhavns og Frederiksberg kommuner og Københavns Amt alene kommer til at stå for ledelsen af et kommende sygehusfællesskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her