Læsetid: 3 min.

Kærlighed sent i livet

29. april 1998

Ægteparret Koplev og Koester har begået en chamerende bog om den kærlighed, man kan møde anden eller tredje gang, man gifter sig

NY BOG
Grundlæggende må man sige, at det her er en bagatel. Men hvor er det dog en charmerende bagatel! En lille bog om de gode glæder. Den handler, som titlen siger, om "Moden kærlighed", dvs. den kærlighed, man kan møde anden (eller tredje) gang, man gifter sig.
Marianne Koester og Kjeld Koplev har været gift i en snes år nu, og som de siger: De første 15 år var de værste.
Og sådan siger de hele bogen igennem. Ifølge undertitlen handler bogen om kærlighed, jalousi, sex og samvær, og det gør den.
Små lette penneprøver på den lille konflikt der her, hvor parret sidder og finpudser artiklerne på Danland på Møn, bliver til en lille munter sag om, at hun bruger for mange telefonpenge - og det gør han også, og begge har gode argumenter for det - her hvor de skriver sammen.
Den handler om at mødes og blive forelskede, om børnene der lider under at blive delt, ja selv gerne vil deles i to, så både mor og far hver kan få deres lille pige.
Om at købe for billig en bil til turen sydpå, og leje for dyr en bil, fordi liget brænder sammen. Om en rotterede i det Sydfranske, om at være alene i sin seng - og meget mere om at være sammen i sengen med god og fælles møf. Om at lave mad, fejre nytår, vente på hinanden, om gråd, popularitet, madlavning, sorte trusser, vin og whiskysjusser, og endnu engang i seng sammen.

Livsforelskende
Charmerende er bogen - og forelsket i partneren, så forelsket, at man også bliver en ganske lille smule forelsket i sig selv og forelsket i livet, så det smitter af på læseren, der bobler med.
Og genkender! Bogens store kvalitetet der gør, at den nok skal få mange læsere og omtaler i damebladene, er denne livsforelskede champagnetale.
Det er ikke en gennemkomponeret bog, det er en glad, rolig, nysgerrig slentretur, som man gerne har dem, når man er godt oppe i 50'erne.
Vi springer fra et emne til det næste. Fra fortællerparret til interviewede venner, til et lille digt og over til betragtning af børnene, dine, mine, vore, jeres.
Det er ikke en analyse af life in the fifties. Det er en beskrivelse af det med munter, fejende pen. Og så er der nogle meget fine tegninger af Dan Harder, der kongenialt uddyber teksten.
Den bliver aldeles populær, er jeg sikker på, og var det ikke uden for årstiden, ville jeg sige, at det da også er den oplagte mandelgave.
Der er ingen fare på færde i den. Der er ingen faldlem med en reel konflikt, der er ingen, der truer læserens nattero og dagdrømmeri med at gå fra hinanden, ingen sørgende efterladte, ingen for alvor klemte skæbner.
Det skulle der selvfølgelig have været, hvis bogen for alvor skulle leve op til titel og undertitel:
"Moden kærlighed - om kærlighed, jalousi, sex og samvær i moden alder".
Det er moden kærlighed i den forstand, at det er kærlighed i moden alder, men der er ingen Strindberg i marginen.
Kunne man have savnet det?
Nej, ikke i denne bog. Denne bog er en skøn og luftig drøm. Som sådan skal den nydes. Gerne med ens modne partner, for sikke smukke smil vi kan få fra hinanden under højtlæsningen. Det er en lille, fuldendt souffle.

*Marianne Koester & Kjeld Koplev: Moden kærlighed. 165 s. 199 kr. Aschehoug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her