Læsetid: 4 min.

Kampen mellem fjernsynet og www er begyndt

27. april 1998

Internettet bliver først et rigtigt massemedie, når tv-seerne kommer med

WWW@bc
Det 20. århundredes mediehistoriske diktator, fjernsynet, får kamp til stregen op til årtusindskiftet.
Med 100.000 pc'ere solgt dagligt har computeren for nylig overhalet tv på markedspladsen.
Kampen mellem sofaen og skrivebordet er begyndt, og det første store slag indledes formentlig til efteråret, hvor to af computerbranchens giganter, Apple og Microsoft, lover premiere på billige "multimediemaskiner", der forener det bedste fra tv og computere i ét apparat.
På andre fronter er sammensplejsningen af tv og pc allerede godt i gang.
Selv om tv salgsmæssigt synes trængt, er det på den gode gamle tossekasse, der sker mest for øjeblikket.
Tele Danmark har taget teten ved at udleje den avancerede settop-box Selector, som mere end 13.000 kabel-tv-kunder allerede har plantet i dagligstuen.
Selector er først og fremmest en avanceret dekoder, dvs. en kanalvælger, der giver mulighed for at abonnere på skræddersyede programpakker samt modtage information om programmer under transmissionen.
Selector giver desuden adgang til at se near-pay-per-view-tv, dvs. programmer eller film, der starter forskudt hvert 15.-45. minut, og som seeren betaler særskilt for. Homeshopping kan ekspederes via Selectors indbyggede kortlæser, der overfører beløb efter samme princip som magnetkortet i telefonboksen.
Selector er i princippet en computer, der opdateres løbende via sin kabelforbindelse med internettet.

Surfing på tv
I løbet af efteråret vil Tele Danmark Kabel-tv tilbyde mulighed for tv-styret e-post samt begrænset internetsurfing, der vil kunne foretages via Selector fra sofaen, ved hjælp af et trådløst tastatur.
Tele Danmark Internet er på trapperne med et parallelt tilbud, Pc-navigatoren, der i modsætning til Selector kører via telefonnettet og derfor henvender sig til de ca. 50 pct. af seerne, der ikke er på kabelnettet. Pc-navigatoren kaldes også en settop, men apparatet er mere i familie med et modem end med en computer.
Navigatoren kobles til et tv og giver brugeren fuld internetadgang, inkl. e-post-funktion. Forskellen i opløsning på computer- og tv-skærme vil betyde, at mange hjemmesider bliver svære at læse på tv-skærmen, men navigatoren kan kompensere ved at gøre billedet større.
I princippet er der altså tale om fuld internetadgang, nøjagtig som på computeren.

Nye forbindelser
Hvad angår sidstnævntes forvandling til tv, afhænger mulighederne først og fremmest af den tilgængelige båndbredde. Det hurtigste system til internetoverførsel, telefonnettet tilbyder i dag - ISDN - transmitterer video i en kvalitet, der langt fra lever op til tv-standard.
Men den langt hurtigere ADSL-teknologi (der giver en bedre udnyttelse af de eksisterende telefonledninger) og superhurtige kabelforbindelser bliver tilbudt fra i år og vil i løbet af de kommende år blive standard.
Kabelselskabet Stofa er således efter en forsøgsrække i Århus parat til at tilbyde kabelbaseret internetforbindelse, og hastigheden vil stige fra 28.8 kilobit pr. sekund til 40 megabit. Teknikken åbner mulighed for overførsel af video via internettet i topkvalitet, og næste skridt vil formentlig blive tilbud om pay-per-view-tv.
Pay-per-view (PPV) betyder i princippet, at man bestiller, betaler og ser eller optager et program eller et indslag i f.eks. en nyhedsudsendelse, når og hvor man har tid og lyst.
I sin yderste konsekvens medfører systemet, at tv-stationernes programlæggere bliver arbejdsløse.
Seeren er frit stillet med hensyn til tilrettelæggelsen af sin skærmtid, og vil desuden i et vist omfang kunne få medindflydelse på det enkelte programs redigering, f.eks. ved at vælge den foretrukne kameravinkel under en fodboldkamp.

Europa forrest
Kabelnettets (også kaldet bredbåndsnettet) store potentiale for overførsel af både tv og internet, er årsagen til, at de store computerfirmaer i de seneste år har haft travlt med at opkøbe aktier i kabel-tv-selskaber.
Bill Gates Microsoft har købt sig ind i adskillige lokale kabelselskaber, men Gates har indtil videre ikke haft held med at gennemtvinge sin egen tekniske standard på området. I USA opererer man med adskillige delstandarder på kabelområdet, og det er årsagen til, at computer/tv-fusionen måske bliver det første område, hvor Europa overhaler USA indenom på IT-racerbanen. Hvad de sammensmeltende medier kommer til at betyde for programindholdet og seernes/ brugernes skærmvaner, gør man sig mange tanker om i tv-industriens indholdsektor for tiden.
"Fanden på væggen" er skrækscenariet, hvor seerne bruger mere tid på at surfe end at zappe - hvad forskellen så end måtte blive.

Fuldstændig integration
Kampen mellem computere og tv-apparater om forbrugernes opmærksomhed bliver formentlig kort.
"På længere sigt vil computeren være en naturlig del af fjernsynet, som til gengæld vil se anderledes ud, end vi kender det i dag," siger Preben Mejer, udviklingsdirektør i Tele Danmark Erhverv.
"Apparatet bliver en flad skærm, der hænger på væggen, og der kommer til at stå en stak sorte bokse ved siden af. De bokse har den fordel, at de kan skiftes ud, ligesom et stereoanlæg."
Preben Mejer hæfter sig ved, at prisen på flatscreen-skærme er faldet 40 pct. i første kvartal af 1998. Hvis udviklingen fortsætter, bliver både tv og computer i princippet en skærm, man tilkobler forskelligt hardware.
Computerfunktionerne bliver tilsvarende nemmere at have med at gøre for teknofobiske sofazappere.
"Man kan ikke tale om to forbrugergrupper eller om to produktkategorier, for pc og tv tager hinandens egenskaber. Der er tale om forskellige brugssituationer. Når man sidder i sofaen vil man underholdes, eller deltage i familieorienterede aktiviteter. Foran pc'en er det en anden type indhold, man vælger. I fremtiden vil det desuden blive nemmere at opgradere computere, fordi den byrde af store og tunge programmer, der ligge i pc'en, vil blive opgraderet via nettet. Det ligger allerede i den kommende version af Windows," siger Preben Mejer.

Dette er den anden del af www @bc'en. Den første blev bragt mandag den 20. april. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her