Læsetid: 2 min.

K'nyt

1. april 1998

Stævner filmselskab
*Filmselskabet Metronome er blevet stævnet af Sammenslutningen af Danske Filminstruktører på vegne af filminstruktøren Søren Kragh-Jacobsen. Søren Kragh-Jacobsen vil vide, hvor meget hans film har tjent hjem til koncernens forskellige regnskaber.
"Jeg kan ikke forstå, at jeg har fået udbetalt tre gange så mange penge i royalty for en sang med omkvædet Mona, Mona, Mona, som jeg har fået for min samlede produktion af spillefilm gennem de sidste syv-otte år," siger Søren Kragh-Jacobsen. Sekretariatschef Ebbe Preisler fra instruktørforeningen siger, at "vi har grund til at formode, at en del af selskaberne er lige dygtige nok til at lade pengene marchere gennem et netværk af interne selskaber, som alle sammen tager en del af kagen."

Skandinavisk kulturfremstød
*Den 3. april åbner en stor nordisk kunstudstilling i Köln i forbindelse med et nordisk kulturfremstød, SkandinavIA 98, der løber i Rheinland-Westphalen fra april til oktober. På udstillingen vises kunst af blandt Per Kirkeby, Erik Frandsen, Stig Brøgger, og Gunleif Grube. Bjørn Nørgaard har tegnet logo til SkandinavIA 98.

Akademiets stiftelsesfest
*Akademiet fejrede sin 244-års fødselsdag i går - blandt andet med uddelingen af en stribe medaljer. Arkitekten Erik Møller fik C.F. Hansen Medaillen, maleren Stig Brøgger Thorvaldsen Medaillen, og Eckersberg Medaillen blev uddelt til blandt andet arkitekten Niels Vium, billedhuggeren Christian Lemmerz og maleren og filminstruktøren Jytte Rex. Blandt modtagerne af N.L. Høyen Medaljen var kunsthistorikeren Karsten Ohrt og kulturredaktør Poul Erik Tøjner. Maleren Vera Myhre og arkitekten Tobias Faber blev æresmedlemmer af Akademiet for de Skønne Kunster. Til lykke.

Sabroe tilbage på Information
*Det burde være det netop overståede valgs tema, mener Jakob Melander, der i litteraturtidsskriftet Graf - det tidligere Griflen - anmelder Sabroes roman Johanna. "Det glimtede iltert og sang i avissiderne, når Sabroe drog hærgende hen over papirmassernes øde sletter," erindrer Melander. Men i Johanna "dør og forfladiges romanen med sproget" efter de første 60-70-sider, mener anmelderen.

"Dengang jeg drog afsted" fylder 150
nPå søndag har Danmarks kendteste soldatersang, Den tapre Landsoldat ("Dengang jeg drog afsted") 150 års jubilæum. Melodien er af Johan Ole Emil Hornemann, Peter Faber har skrevet teksten. Sangen havde verdenspremiere på vej til krigen i Slesvig i april 1848, hvor vis krigsfrivillig, Carl Brosbøll, sang for - senere bedre kendt som Carit Etlar, forfatter til Gøngehøvdingen.

Koncert på Frederiksberg
*Radiounderholdningsorkestret opfører under åben himmel to af Verdis mest elskede operaer, Macbeth og Rigoletto, i Frederiksberg Slotsgård den 17. og 18. juni. I hovedrollerne kan man høre Inga Nielsen, Gert Henning-Jensen og Susanne Elmark.

Sydafrikansk modstandskultur
*Engelsk Institut ved Københavns Universitet udgiver en skriftrække, Publications On English Themes, hvis seneste nummer behandler Sydafrika. Women's Resistance, Culture in at State of Siege and Transitional Literature 1987-1991 er nogle af emnerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her