Læsetid: 2 min.

K'nyt

23. april 1998

Kulørte talenter på biblioteket
*På Det kulørte Bibliotek på Hovedbiblioteket i København vises i øjeblikket en udstilling med arbejder af ti unge tegneserietegnere. En af dem, Simon Fellah, viser også maleri. Udstillingen
10 Spirende Talenter Springer Ud kan ses frem til 1. maj.

Professor i manipulation
*Ossian var en keltisk sagnskjald. Engang i forrige århundrede vandt en skotsk poet en kortvarig berømmelse på en slags rekonstruktion af et værk af den måske aldrig eksisterende. Arne
Ossian er navnet på en ny dansk krimiforfatter, som hævdes i virkeligheden at være lektor Klaus Kjøller, der har udgivet en række bøger om kommunikation. Arne Ossians debut hedder Kong Klaks Sten (Forlaget Hovedland, 213 s., kr. 198). Handlingen synes at være noget med at finde en runesten, der indeholder en tekst som skal sikre at dansk overlever som officielt EU-sprog. Undervejs myrdes en professor under en magtkamp på Københavns Universitetet. Faktisk på det institut, hvor Køller er ansat. Ekstra Bladet antyder at modellen for den myrdede er professor Thomas Bredsdorff, som i samme anledning til samme blad udtaler: "Ja, idioten er jo ikke blevet professor i manipulation for ingenting." Erik Svendsen anmelder bogen i Berlingske Tidende og skriver bl.a.: "Kjøllers bog er kedelig, simpelthen... 213 sider af en forfatter, der åbenbart ikke kan få tiden til at gå med noget andet og mere fornuftigt."

24 gange 240.000 om året i tre år
*Statens Kunstfond har foretaget sine årlige fordelinger af de såkaldt store legater - 3-årige stipendier à 240.000 kr. Film- og teaterudvalget har uddelt fire: Dramatikeren Peter Asmussen, filminstruktør Jesper W. Nielsen, teaterskaber Hans Rønne samt koreograf Camilla Stage. Arkitekturudvalget har uddelt to stipendier: Erik Brandt Dam og Kent Martinussen. Udvalget for kunsthåndværk og design har besluttet sig for glaskunstnerne Pipaluk Lake og Lene Bødker, tekstilkunstneren Ane Henriksen, designeren Ole Jensen samt keramikeren Ann Linnemann. Udvalget for rytmisk musik støtter sangeren og sangskriveren Majbritte Ulrikkeholm samt komponisten og saxofonisten T.S. Høeg. Komponisterne Jens Hørsving og Ejnar Kanding har modtaget stipendier fra udvalget for klassisk musik. Og det klassiske og det rytmiske udvalg er i fællesskab enedes om et stipendium til den østrigsk-amerikansk-danske jazzkomponist Michael Mantler. Årets forfattere er Kim Fupz Aakeson (også kendt som tegner), Mads Brenø (også kendt som kritiker) samt Pabo Llambías (også kendt som musiker og videokunstner). Endelig er årets billedkunstnere: Ole Broager, Peter Holst Henckel, Mogens Kølkjær,
Balder Olrik samt Lisa Rosenmeier.

Mest udenlandsk i Aarhus
*Aarhus Teater, som gennem mange år har profileret sig på en stærk repræsentation af dansk dramatik, har forelagt sin sæsonplan for 98/99 og denne gang chokeret ved ikke at have et eneste stykke nyskrevet dansk på programmet. Til gengæld er der gang i klassikerne: Bakkanterne (af Euripides), En tjener - to herrer, De lystige koner i Windsor. Man viser sceneudgaver af kendte filmklassikere: Clockwork Orange og Paradisets Børn samt musicalen (også kendt som tv-serie) Fame. 14 forestillinger i alt på teatrets fem scener. 125.000 mennesker har allerede været i teatret i denne sæson. "Vi er nu større end noget andet dansk teater, vi kan sammenligne os med, inklusive Det kgl. Teaters skuespilafdeling," udtaler direktør Palle Jul Jørgensen. "Og den succes skulle vi gerne fastholde."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her