Læsetid: 2 min.

K'nyt

22. april 1998

Kan vi ved Cannes-festivalen
*Det har længe været en offentlig hemmelighed, at Lars von Triers næste film, Idioterne, har vundet adgang til den officielle konkurrence ved årets Cannes-festival. Nu forlyder det, at også Thomas Vinterbergs næste film, der endnu ikke har nogen titel, men blot betegnes som Dogme 1, også - ærefuldt - er udtaget til konkurrencen. Hverken von Triers eller Vinterbergs film er færdigklippede. Udtagelsen er sket på baggrund af foreløbige versioner. Festivalen varer fra 13. til 24. maj.

Vrisne Victor er blevet et ugeblad
*Ekstra Bladets kultursider hedder Frejlif, opkaldt efter avisens første chefredaktør Frejlif Olsen. I dag går avisen for alvor i clinch med torsdagens billedugeblade med et onsdagstillæg, der hedder Victor efter avisens ubestridt største oplags-succes-redaktør Victor Andreasen. Man tilbyder et tillæg om "de kendte, ukendte og kongelige". Glemt er det tilsyneladende, at baggrunden for Andreasens succes netop var et opgør med underholdningsstoffet til fordel for hårdtslående sociale reportager, en voldsom polemik mod modtagere af kunststøtte, journalistiske afsløringer af bestikkelsessager, politisk infiltrering af efterretningsvæsenet osv. Den oprindelige Victor var - hvad enten man nu kunne lide ham eller ej, og det kunne de fleste ikke - alt andet end 'ugepladder'.

200 år fra eller til for en ordbog
*"Herligt med en vid tidshorisont," skrev Charlotte Christensen i går i en artikel om formidling af vikinge- og middelalderkultur. Hun skrev også at sidste bind i Ordbog over det norrøne prosasprog ville udkomme år 2226. Udgiverne fortæller nu, at man har rykket udgivelsen 200 år frem til år 2026. Der er håb for de tålmodige og sejlivede.

Olsen Banden på plejehjem
*Efter grundige forberedelser er optagelserne til den formentlig - men man skal aldrig sige aldrig - film med Olsen Banden nu gået i gang. Filmen hedder Olsen Bandens Sidste Stik, den er nr. 14 i rækken, og det er 18 år siden Egon Olsen sidst havde en plan. Det har han ikke umiddelbart i det sidste stik, hvor Kjeld, der er på plejehjem og har Grethe Sønck som besøgsven, og Benny, der arbejder sort for et hyrevognsselskab, ser Egon i en tv-debat om ældres forhold - og uafhængigt af hinanden beslutter sig for at opsøge deres gamle boss. "Stemningen er fantastisk, og allerede efter førstedagen er vi forud for arbejdsplanen," udtaler produktionschef Marianne Christensen til verdenspressen. Premiere 1. juledag.

Nyt medieforlig på vej
*Den ny kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har besluttet sig for at søge at knække en nød, der lå tilbage efter hendes forgænger. Hun har indkaldt partierne bag medieforliget (alle minus Enhedslisten) til en drøftelse af økonomien i lokal-tv samt det tilsyneladende uløselige og eksplosive spørgsmål om anvendelsen af den fjerde radiokanal. For øjeblikket er den til låns hos Danmarks Radio, men mange andre står på spring. Flere konsortier (bl.a. gruppen bag Radio 2) vil gerne være første landsdækkende reklamefinansierede radiokanal.

Louisiana 40 år til august
*14. august kan Louisiana Museet - Nittve eller ej - fejre sit 40 års jubilæum. Over hele museet vises en særudstilling, som vil markere perioden. Med et udvalg først og fremmest fra museets egne samlinger skildres strømninger og enkeltpersoner i billedkunsten i sidste halvdel af det tyvende århundrede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu