Læsetid: 1 min.

Kohl rykker - for sent?

18. april 1998

Helmut Kohl i aktion for at redde CDU fra sviende nederlag i Sachsen-Anhalt efter en uges skadelig strid med søsterpartiet CSU

"Kansleren kommer," står der - ifølge nyhedsbureauerne - på mangt en plakat i Magdeburg og andre byer i den østlige tyske delstat, Sachsen-Anhalt.
For Helmut Kohl vil i den kommende uge gå aktivt ind i valgkampen for sit CDU i Sachsen-Anhalt, hvor befolkningen den 26. april skal vælge en ny Landdag.
Men alt tyder på, at det er lige lovligt sent.
I det tidligere Østtyskland har Kohls parti således mistet al den popularitet og goodwill, det havde oven på genforeningen for otte år siden. De "blomstrende landskaber", som han dengang lovede, er udeblevet. Sachsen-Anhalt har med en ledighed på 22,6 procent den højeste arbejdsløshed i Tyskland.
Samtidig vender Kohl hjem fra sin traditionelle påske-slankekur i Østrig efter en uge, hvor CDU har måttet slås med sit bayeriske søsterparti CSU. De konservative fra Bayern gik til frontalangreb på Kohls foretrukne kronprins, Wolfgang Schäuble, og kansleren måtte ringe hjem fra alperne for at stoppe striden. Også det træk kom for sent.
Den er nu slut med at skændes, offentligt i hvert fald, men ifølge Schäuble har CDU/CSU skadet sig selv ganske betragteligt med angrebene på hinanden.
"Ingen ved længere, hvad vi rent faktisk skændtes om," sagde Wolfgang Schäuble til en af de landsdækkende tyske fjernsynskanaler, ZDF.
Oven på striden er CDU/CSU gået endnu længere tilbage i meningsmålingerne til forbundsdagsvalget den 27. septenver, og mønstrer 10 procentpoint færre end SPD, der fredag kårede Gerhard Schröder til partiets kanslerkandidat.
I Sachsen Anhalt ser det endnu værre ud for CDU. Partiet får næppe meget mere end 20 procent, mens SPD lugter blod i form af absolut flertal i delstatens landdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her