Læsetid: 1 min.

Kohl synger på sidste vers

27. april 1998

Socialdemokratisk sejr i Sachsen-Anhalt

MAGDEBURG - Med 13,1 procent af stemmerne rykkede det højreekstreme Deutsche Volksunion, DVU, i går ind i varmen i parlamentet i den tyske delstat Sachsen-Anhalt. Valgets anden vinder var Socialdemokratiet, SPD, der med 36,3 procent er gået 2,3 procentpoint frem og således bliver delstatens største parti. Fremgangen er dog væsentlig mindre end forventet. Prognoser inden valget tilsagde SPD mellem 43-46 procent af stemmerne.
Alligevel giver fremgangen SPD endnu et skud damp under det fremadbrusende socialdemokratiske valglokomotiv, der kun har én retning: At vinde regeringsmagten i Bonn ved forbundsdagsvalget den 27. september.

Bet til Kohl
Kohls Kristelige Demokrater (CDU) gik med kun 22,1 procent af stemmerne kraftigt tilbage i forhold til valget i 1994, hvor de opnåede 34,4 procent af stemmerne.
Valget i Sachsen-Anhalt har dermed for CDU vist sig at være den "eksemplariske slagmark" som CDU's spidskandidat, Christoph Bergner, bekymret udtrykte det før valget. Et signal, der er til at tage og føle på, her godt fem måneder før forbundsdagsvalget. Et endegyldigt bevis for, at Helmut Kohl, "Enhedskansleren" som valgplakaterne har lydt siden 1990, har tabt "Det Vilde Østen".

Brudte løfter
At CDU har tabt så stort i Sachsen-Anhalt skyldes, at regeringen Kohl ikke har kunnet levere varen som lovet i 1990. "Blomstrende landskaber", som Kohl så poetisk udtrykte det dengang, er der endnu kun få af i øst. Og selvom det, når man ser "realistisk på sagerne" tager mere end otte år at ændre et helt land fra 40 års nedbanket planøkonomi til en toptunet markedsditto, som CDU's miljøminister, Angela Merkel, igen og igen har fremhævet det, så er det ikke realisme, østtyskerne ønsker.
De vil have jobs og velstand. Nu. Hvorfor de utilfredse enten har stemt SPD eller PDS, eller altså DVU.

Side 2: Højereekstremister på fremmarch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her