Læsetid: 2 min.

Kommuner svigter børnene

16. april 1998

Flere børn bliver tvangsfjernet i dag, end for ti år siden - alligevel mener Birk Christensen fra Børns Vilkår, at der ikke bliver skredet hårdt nok ind overfor omsorgssvigt

Ifølge Socialforskningsinstituttet lider fire procent af alle børn i Danmark under omsorgssvigt. Cirka 12.000 børn er fjernet fra deres hjem, og heraf er 1000 tvangsfjernede.
"Lige nu fokuserer man meget på tvangsadoption eller tvangsfjernelse, men for mig er det ligegyldigt om det er tvang eller frivillig fjernelse af børn: Der fjernes for få. Efter hvad vi kan høre på Børnetelefonen, lever nogle børn under så miserable forhold, at de er bedre tjent med ikke at bo hjemme." siger Birk Christensen til Information. De fire procent, Socialforskningsinstituttet er nået frem til, svarer til 45-50.000 børn under 18 år. Når kun 12.000 af dem er fjernet fra deres hjem, betyder det, at mere end 30.000 børn lever under, hvad Birk Christensen kalder, "umenneskelige forhold."

Forældre før børn
Birk Christensen mener, at man er for optaget af om man krænker forældrenes rettigheder, i forhold til, hvad der er barnets tarv.
"Politikerne er alt for bange for at fjerne børn, fordi de tror at fjernelse er ensbetydende med bortfjernelse. Men sagsbehandlerne ved godt, at der er flere muligheder: Man er stadig forældre, selvom man ikke er forældre til daglig."
Grundene til at der blive set udelukkende på forældrenes tarv er mange: Birk Christensen peger på den historiske udvikling; At man først sent er begyndt i det hele taget at få øje på børnene i forhold til forældrene.
Desuden peger han på en række faktorer, der fraholder de ansvarlige fra at se på barnets tarv, før de ser på forældrenes:
"Det er nemmere at se problemerne fra de voksnes synsvinkel, fordi man selv er voksen. Derefter er der de kulturelle barrierer: privatlivets fred, og reglen om at børn har det bedst hos deres forældre. Og de personlige barrierer: hvem tør anklage forældre for ikke at være gode nok, uden at det rammer en selv. Desuden ligger der er et politisk pres, for det koster en hulens masse penge at gøre noget ved problemet: Det er dyrt at fjerne børn fra hjemmet."

Kommunal politik
Birk Christensen foreslår, at kommunerne ser problemet i øjnene:
"En stor gruppe børn bliver aldrig hjulpet, fordi de voksne i nærheden ikke skrider ind i sager, hvor der sker omsorgssvigt. De voksne i barnets dagligdag: pædagoger, lærere osv., der er ansat af kommunen, har skærpet indberetningspligt, men ofte mangler der et samarbejde med socialforvaltningen, eller der ligger en udefinerbar sædvane omkring, hvad man gør eller ikke gør i krisesituationer."
Birk Christenen mener, at kommunerne bør udarbejde en politik på området, så de ansatte har retningslinier at holde sig til.
"De skal som arbejdsgivere og som ansvarlige for børnenes omsorg sørge for at de ansatte ved, hvordan lovene om omsorgssvigt udmønter sig i praksis, hvordan man gør i situationer med mistanke, og hvad der sker bagefter. De ansatte ville så handle i tryghed, og børnene ville nyde godt af den tryghed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her