Læsetid: 2 min.

Konservative foreslår studehandel

28. april 1998

Eks-minister foreslår at give erhverslivet skattelettelser som betaling for at slutte konflikten

En politisk studehandel, hvor arbejdsgiverne får en skatteluns for at for at stoppe konflikten, er i spil fra den konservative lejr.
Den tidligere arbejdsminister i Schlüter-regeringen, Knud Erik Kirkegaard, har ikke lyst til et hurtigt indgreb. Men samtidig vil han gerne have opfyldt et politisk mål og have afsluttet konflikten.
"Vi er meget tilbageholdende med løfter om indgreb. Men det er noget andet, hvis parterne kommer til os og beder om hjælp. Det kunne være en idé, hvis regeringen blev enig med parterne om, at arbejdsgiverne giver sig, mod til gengæld at få skatte lettelser", siger han til Information.
Knud Erik Kirkegaard forestiller sig, at den såkaldte sygeskat kommer i spil. Det er en skat på 325 kr om året, som arbejdsgivere p.t. betaler for hver enkelt medarbejder.
"Det vil ikke være et indgreb i den frie forhandlingsret, hvis der er tale om en trepartsforståelse", siger Knud Erik Kirkegaard.
Han fremhæver også, at det netop er erhvervslivets skatteforhold, der har skabt de meget stramme rammer for overenskomstforhandlingerne.

Venstre skeptisk
Ideen om en skatteluns til virksomhederne er en idé, som både frastøder og tiltrækker det borgerlige søsterparti, Venstre.
"Venstre har selv stillet forslaget om at afskaffe sygeskatten, og fremsætter regeringen forslaget, vil vi støtte det. Omkostningslettelser for erhvervslivet er bestemt ikke imod Venstres politik," siger Anders Fogh Rasmussen til Information.
På den anden side vil Venstre ikke ind i en arbejdskamp:
"Det er vigtigt, at politikerne holder fingrene af fadet lige nu. Der vil være mest respekt om en endelig løsning, hvis det er parternes egen løsning. Lige nu er det bedst, at Christiansborg blander sig udenom. Og vi vil afvente et eventuelt forslag fra regeringen, før vi ser på, om der overhovedet skal gribes ind," siger Anders Fogh Rasmussen.
Det konservative forslag om en studehandel med arbejdsgiverne vinder imidlertid ikke i øjeblikket gehør hos arbejdsminister Ove Hygum.
"Intet kalder på en løsning", siger han til Information. "Systemet har etableret en helt lovlig arbejdskonflikt, og der er ingen grund til at regeringen giver parterne en forventning om, at den vil feje op og give gaver. Det er slet ikke aktuelt," siger ministeren, der med konflikten har fået en politisk ilddåb af de sjældne.
"Jeg opfordrer parterne til at tage situationens alvor i betragtning og komme tilbage til, og jeg vil ikke udelukke, at jeg senere beder om et møde med LO og DA", siger Hygum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her