Læsetid: 2 min.

Krav om demokratisk kontrol

7. april 1998

Dommen lægger op til større åbenhed og at Folketinget i højere grad kontrollerer regeringens EU-politik, siger SF

REAKTIONER
Der er brug for mere åbenhed i arbejdet i Folketingets Europaudvalg, og der er brug for mere demokratisk kontrol med regeringens gøren og laden i EU, siger SF's Anne Baastrup efter Højesterets dom i grundlovssagen.
"Folketinget er forpligtet til at sikre den demokratiske kontrol med regeringen i EU-samarbejdet. Det er stærke sager", siger Anne Baastrup.
Anne Baastrup peger på, at det er vigtigt, at Europaudvalget er åbne for at få et direktiv til debat i Folketinget, hvis et mindretal ønsker det. Indtil videre er det ifølge Anne Baastrup kun miljøudvalget, der har fået høringsret overfor Europaudvalget, mens de andre udvalg ikke er kommet i gang endnu.
"Men jeg tror, at flertallet i højere grad vil føle sig forpligtiget til at gennemføre en større åbenhed efter Højesterets dom."
Anne Baastrup mener, at folketingsudvalgene kan komme til at spille en større rolle i den proces.
"Vi har lagt op til, at grønbøgerne (Europakommissionens oplæg, red.) kommer tidligere ud, og at de centrale grønbøger bliver udsat for en offentlig høring, der passende kunne varetages af fagudvalgene."
"Desuden vil konstateringen af, at Danmark ikke er omfattet af ØMU'ens tredje fase få nogle konsekvenser for en eventuel beslutning om, at den danske regering ønsker at droppe den undtagelse. Jeg går ud fra, at regeringen vil holde sig meget præcist til præmisserne, når den fremover foretager sig noget på disse områder, der ikke er omfattet af dommen," siger Anne Baastrup.
Den radikale EU-ordfører, Elisabeth Arnold, er glad for, at Højesteret med dommen i grundlovssagen har påtaget sig rollen som Grundlovens vogter og som den instans, der har det afgørende ord, hvis regering og folketing skulle gå længere, end grundloven tillader.
"Den særlige danske konstruktion med et Europaudvalg, der ugentligt drøfter EU-lovgivning med ministrene har altså hidtil været en succes. Man har holdt sig på den rigtige side af grundloven. Men der er grund til at minde om, at denne demokratiske kontrol af skiftende regeringer stadig er bydende nødvendig," siger Elisabeth Arnold. Hun er på den baggrund yderst tilfreds med, at Højesteret i dommen indskærper, at regeringen skal holde Folketinget nøje orienteret i alle sager om EU.
Enhedslisten er skuffet over Højesterets dom. Den er politisk, mener partiets ordfører, Keld Albrechtsen, og den åbner for, at der kan afgives yderligere suverænitet, uden at det kræver grundlovsændring.
"Det eneste lyspunkt i dommen er, at Højesteret slår fast, at danske domstole kan trodse EU-domstolen og prøve, om en EU-lov ligger uden for EU's magtområde," siger Keld Albrechtsen, der mener, at EU-debatten nu skal koncentreres om den forestående folkeafstemning om Amsterdam-traktaten.
"Uanset det skuffende indhold i Højesterets dom vil den næppe få betydning for udfaldet af afstemningen. Her vil den enkeltes holdning til unionsudviklingen være afgørende," siger han..

TEMA
*Grundlovsdommen

Højesteret frifandt i går statsminister Poul Nyrup Rasmussen for at overtræde grundloven ved at underskrive Maastricht-traktaten.
Højesteret skulle tage stilling til, om gennemførelsen af EF-traktaten med rette kunne ske med hjemmel i grundlovens paragraf 20 om afgivelse af suverænitet i nærmere bestemt omfang. Information sætter fokus på dommen, dens konsekvenser, de politiske reaktioner og de dommen i et historisk perspektiv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her