Læsetid: 3 min.

Kronprinsestrid skader Kohls parti

16. april 1998

CSU - søsterpartiet til Kohls CDU - giver offentligt udtryk for utilfredshed med, at Kohl har udpeget Wolfgang Schäuble som sin kronprins. Det skader regerings- koalitionens i forvejen ringe muligheder for genvalg

Hvis Forbundskansler Helmut Kohl efter at have studeret meningsmålingerne tvivler på sine chancer for genvalg, så kan den tvivl kun være blevet større hen over påsken.
Fra sin traditionelle påske-slankekur i de østrigske alper har CDU-lederen, der til valget i september satser på at blive kansler i en femte og sidste periode, modtaget nedslående meldinger. Det er strømmet ind med nyheder om, hvordan CDU's konservative søsterparti i Bayern, CSU, i skarpe vendinger har kritiseret, at kansleren har udpeget Wolfgang Schäuble til sin kronprins. De fleste i CDU mener, at CSU's kritik er ødelæggende for Kohls valgchancer. Kohl selv er ingen undtagelse, og han ringede i går hjem til Bonn i et forsøg på at bringe den åbne strid til ophør.
"Kansleren sagde eftertrykkeligt i en telefonsamtale i morges, at det er hans ønske, at Wolfgang Schäuble skal vedblive at være den kandidat, som skal efterfølge ham," sagde CDU's generalsekretær Peter Hintze i går på en pressekonference i Bonn.

Skadelig strid
Nyhedsbureauerne citerede Hintze for at sige, at striden er skadelig for partiet. Men han mente samtidig, at den nu var ovre, og at CSU og CDU er klar til at samle kræfterne for at slå det socialdemokratiske SPD med den ny kanslerkandidat, Gerhard Schröder, i spidsen.
Ifølge meningsmålingerne står SPD til at få 45 procent af stemmerne ved valget den 27. september, mens CDU/ CSU står til 35 procent.
Striden har også fået CDU/CSU's partner i regeringskoalitionen, det lille liberale FDP, på banen. Tirsdag advarede FDP's formand Wolfgang Gerhardt om, at striden skræmmer vælgerne væk.
"Vi vinder ikke valget på denne måde. Offentligheden forventer en klar grad af enighed," sagde Gerhardt ifølge Süddeutsche Zeitung.

Mange angreb
Selv om Wolfgang Schäuble ifølge meningsmålinger er en af de mest populære og anerkendte politikere i Tyskland, har det ikke afskåret CSU for at gå løs på den midterorienterede politiker, der er parlamentarisk leder for CDU.
Angrebene startede med, at CSU var sure over Schäubles udtalelser omkring CDU/ CSU's energipolitik. Schäuble genbekræftede for nylig, at CDU/CSU går ind for højere afgifter på energi som led i bestræbelser på europæisk plan for at nedbringe forureningen. CSU sagde imidlertid, at de aldrig ville gå ind for højere afgifter på energi. Schäuble svarede igen ved at bede CSU læse det fælles program, søsterpartiet var gået med til for to år siden.
"Vi har ikke råd til mere forvirring som denne før valget til Forbundsdagen," sagde Schäuble til tidsskriftet Focus. "CSU må forstå, at CDU ikke er dets hovedmodstander i Bayern."
Dermed refererede han til, at der skal være delstatsvalg i Bayern den 13. september, 14 dage før forbundsdagsvalget.
Meningsmålingerne spår, at CSU - som har haft absolut flertal i Bayern i årtier - kun får 46 procent af stemmerne i den sydlige, tyske delstat. For fire år siden fik CSU næsten 53 procents tilslutning.

Panik på vej i CSU
En anonym kilde i CDU siger til nyhedsbureauet Reuter, at der er ved at gå panik i CSU.
"De skyr ingen midler, selv hvis det skader CDU på nationalt niveau," siger kilden.
Ud over kritikken af Schäubles energipolitik og dennes kandidatur som Kohls efterfølger, har CSU også rettet kanonerne mod udenrigsminister Klaus Kinkel, som er fra FDP.
Partiet kræver hans beføjelser begrænsede, idet de mener at han ikke tjener Tysklands interesser i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her