Læsetid: 2 min.

Mange kvinder undlader at anmelde vold

24. april 1998

Århusiansk voldtægtsoffer mener, at op mod halvdelen af alle voldtægter ikke meldes
til politiet

Siden Sanne Elisabeth Hejl, stud. psych. ved Aarhus Universitet, den 13. november 1996 i Århus Stiftstidende skrev en kronik om, hvordan hun som 20-årig i 1992 var blevet voldtaget af en udlænding i et bofællesskab, har omkring 60 kvinder henvendt sig til hende. Halvdelen har tilknytning til Psykiologisk Institut. Ingen af kvinderne har anmeldt voldtægten.
Information skrev torsdag, at antallet af voldtægter er faldet betydeligt - over ti år fra 600 til 400.
Tallene gælder imidlertid kun politianmeldte voldtægter, og Sanne Hejls erfaring fra Århus bekræfter den almindelige formodning om, at antallet af voldtægter i Danmark reelt er langt højere, end den officielle statistik viser.
Interviewundersøgelsen er foretaget i et repræsentativt udvalg af befolkningen
Sanne Hejl siger på baggrund af de samtaler, hun gennem halvandet år har haft med kvinder, der er blevet voldtaget, at hun mener kvindefrigørelsen også har negativ indflydelse i den forstand, at kvinder, der opfatter sig selv som stærke, ikke accepterer pludselig at se sig selv som ofre. Og derfor undlader at anmelde overfaldet.
Sanne Hejl:
"At blive voldtaget er en rædselsfuld oplevelse. Alligevel var det største chok for mig, at det skete. Aldrig i min grimmeste fantasi havde jeg forestillet mig, at jeg nogensinde skulle blive voldtaget. Jeg var jo en stærk kvinde, der nok skulle markere, hvor mine grænser gik. Og hvis idioten ikke forstod, ville jeg give ham sparket. Offer? Ikke mig. Jeg var glad for mig selv. Og kvinder, der er glade for sig selv, bliver ikke voldtaget - troede jeg," siger hun.
Personligt valgte hun at anmelde sagen. Det blev der imidlertid ikke en retssag ud af. Som en politibetjent forklarede:
"Du havde jo selv valgt at bo i samme lejlighed som ham - og så var du oven i købet en enlig kvinde. Desuden burde du vide, at negre kan være farlige. Voldsomme skrammer havde du heller ikke nok af, og han truede dig ikke med et våben."
Sanne E. Hejl fortæller, at mange af de århusianske kvinder, hun har talt med, er blevet voldtaget flere gange. Selv oplevede hun - efter netop at have sluppet den angst, hun udviklede i årene efter det første overfald - endnu en voldtægt.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her