Læsetid: 2 min.

Det er lige til Klods-Hans

28. april 1998

Måtte folk kløjs i deres hamstrede rugbrød

FØRSTE DAG
"Det er lige til Klods-Hans", siger den gamle dame foran Superbrugsen i Horslunde. Det udtryk har man ellers kun læst, aldrig hørt i virkeligen.
Den gamle dame har givet op. Hun tør simpelthen ikke kaste sig ind mellem indkøbsvogne og mylderet af storhamstrende medborgere klokken kvart over ni mandag morgen.
Selv på dette tidlige tidspunkt, et kvarter efter åbningstid, er hylderne så småt ved at være tomme.
Ca. halvdelen af kunderne ser helt salige ud når deres indkøbsvogn rummer 18 hele rugbrød og 14 liter letmælk, som de har snuppet for næsen af en enlig mor med to børn i den mælkekrævende alder. Hun må se om hun kan få sin mælk et andet sted. Hendes barselsorlov er heller ikke forbi endnu. Hun har tid nok.
Man griber sig selv i at ønske, at folk vil kløjs i deres hele rugbrød. At de bjerge af kød, de har bestilt hos Brugsens slagter og kun lige skal hente - at alt det kød vil rådne inden de sætter tænderne i det. At de vil blive ramt af forstoppelse og madforgiftning.
På samme måde ønsker man, at de spande af benzin, der står i deres villakældre, vil blive antændt så deres huse brænder ned til grunden. Og at de ikke vil få en krone udbetalt i erstatning, fordi de har opbevaret brændstof på uforsvarlig måde.

På hilsefod
Men selvfølgelig, man jager tanken på flugt. Man er vel et civiliseret menneske. Og der er jo tale om mennesker, man er på hilsefod med. Det er folk fra egnen, man kender dem.
Man ønsker dem selvfølgelig ikke madforgiftning og nedbrændte huse, men man ville godt nok ønske, de var noget mere civiliserede end de altså har vist sig at være.
Når det hele en gang er overstået, vil man nok være lidt forbeholden, når man hilser på dem igen. Man har lært dem at kende fra en meget lidt sympatisk side, nemlig som grådige velfærdspattebørn, der fuldkommen uden skamfølelse plyndrer Brugsen for fødevarer, som de vel knapt nok har brug for uden at skænke hverken gamle og svagelige, børn eller syge en tanke.
Man kan selvfølgelig fundere over, hvorfor det sker. Hvorfor folk pludselig opfører sig så hæsligt. Måske har man overvurderet samfundet, som nok slet ikke er så moderne eller så civiliseret, som man troede. Social kultur for slet ikke at tale om solidaritet er åbenbart begreber, der er skudt i sænk af de seneste mange års hjernedød, hvor alt er blevet konsum og den lille rest, der trods alt ikke er omfattet med den aller-største ligegyldighed.
Hvis der ellers er nogen, der overhovedet kan huske de alt politiserende halvfjerdsere, så er der lejlighed til nu at få de allerværste fordomme repeteret og bekræftet:
Jo større bil, jo federe lønningscheck, jo større grådighed og brutalitet når indkøbsvognen skal køres i stilling. Det er til at brække sig over.
Eller måske er den gamle dames anakronisme i virkeligheden mere passende : Det er lige til Klods-Hans.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her