Læsetid: 4 min.

Mordgåden om Martin Luther King får nyt liv

8. april 1998

Borgerretslederen var offer for en regeringssammensværgelse, mener hans enke. Clinton overvejer at genåbne sagen

BOSTON - Var borgerretslederen Martin Luther King Jr. offer for en regeringssammensværgelse, da han blev myrdet 5. april 1968? Det mener hans enke og fire børn.
Under en mindehøjtidelighed i Memphis sidste weekend anmodede Coretta Scott King den amerikanske præsident om at nedsætte en undersøgelseskommission for at komme til bunds i den spegede sag. Bill Clinton lyttede. I mandags bad han sin justitsminister om at "veje de meget overbevisende argumenter," som Martin Luther Kings hustru har fremlagt.
En måned efter mordet blev den kriminelle James Earl Ray arresteret i Londons Heathrow-lufthavn på vej til Rhodesia. Beviserne mod ham var overvældende. Hans fingeraftryk var på geværkolben, som blev fundet sammen med andre af hans ejendele udenfor hotel Lorraine. Ray havde lejet et hotelværelse og skulle have affyret en dødbringende salve mod King, da denne trådte ud på en balkon for at ryge en smøg i en bygning overfor.
Mordsagen kom aldrig for en nævningedomstol, der med næsten usvigelig sikkerhed ville have dømt James Earl Ray til døden. I stedet valgte han at tilstå det hele og blev idømt livsvarigt fængsel. Allerede nogle måneder senere erklærede han sin uskyld og skød ansvaret over på en regeringssammensværgelse, der skal have været anført af en mystisk skikkelse ved navn Raoul.
Forbundsdomstolen i Memphis har imidlertid aldrig godskrevet disse påstande og afvist at genoptage sagen. En Kongreskommission konkluderede endvidere i 1978, at beviserne mod James Earl Ray er uomstødelige. Men hverken King-familien eller dele af bevægelsen, som Martin Luther King ledte i 1950'erne og 1960'erne, har været fuldt ud overbevist om præsident Lyndon Johnsons og FBI-chefen Edgar Hoovers uskyld i mordet.
De fastholder, at borgerrettighedslederens forsvar for USA's fattige og hans modstand mod Vietnam-krigen havde forvandlet ham til en politisk revolutionær skikkelse i elitens øjne.

Johnsons rolle
King blev anset for en trussel mod den herskende orden. Derfor skal Johnson have beordret hemmelig militær overvågning af hans aktiviteter, et elitekorps var i Memphis på samme tid som King og hans privatliv blev udspioneret af FBI's Hoover med henblik på afpresning.
"Det er moralsk forkasteligt at gøre Ray til syndebuk, når han aldrig er blevet stillet for en domstol og beviserne for, at andre var involveret vokser dag for dag," siger Coretta Scott King.
Hun foreslår at nedsætte et panel i stil med Sandheds- og Forsoningskommissionen i Sydafrika, som lover straffrihed til vidner, såfremt de fortæller hele sandheden.
Beviserne der peger på en statssammensværgelse er imidlertid ret tynde. Rays advokat William Pepper udgav i 1995 en bog, hvori han påstår at have fundet den mystiske figur Raoul, som skal have stået i forbindelse med en mafiaklan i New Orleans.
Desuden hævder en restaurationsejer i Memphis, at fem mænd opsøgte ham dagen før mordet og bad ham overrække en boks med et gevær til Ray. Flere af dem præsenterede sig som forbundspoliti.
Men i en bog udgivet af Gerald Posner (forfatter til et værk om Kennedy-mordet) i sidste uge bliver denne sammensværgelsesteori pillet fra hinanden.
Posner finder Raoul, som viser sig at have været i New York 5. april. Restaurationsejeren skal have anmodet en slægtning om at aflægge falsk vidnesbyrd om de fem mænds besøg. "Han sagde, at vi kunne tjene penge på en Hollywood-film..."

Risiko for pinlig affære
Disse afsløringer risikerer at blive en pinlig affære for King-familien og dens allierede. Sidste år besøgte Luther Kings yngste søn Dexter James Earl Ray på et hospital, hvor han behandles for en dødelig leversygdom, trykkede hånden hans hånd og bedyrede, at Ray var uskyldig.
"Det var en surrealistisk og sørgelig scene at overvære," skrev David Garrow, forfatter til King-biografien Bearing the Cross, som vandt Pulitzer-prisen i 1986. "Dexter Scott Kings opførsel var så vildledende og uansvarlig, at det risikerer at forråde hans faders eftermæle."
Garrows og andres opfattelse er, at Ray var motiveret af had for sorte amerikanere og en dusør, som blev udlovet af racister i sydstaterne for Kings hoved. Selv om det aldrig er blevet bevist, skal hans broder Jerry Ray endvidere have medvirket.
Det er imidlertid uklart, hvorfor Ray ønsker at blive renset for mordanklagen på sit dødsleje, når han i løbet af 30 år ikke har været i stand til at lægge et eneste bevis på bordet, der peger på andre end ham selv.
Jesse Jackson, som var Martin Luther Kings rådgiver i perioden, skal fornylig have sagt til en reporter, at Ray og hans racistiske medsammensvorne er ude på at skade Kings eftermæle. Det forventes nemlig, at en undersøgelseskommission vil afspille FBI's hemmeligt optagede bånd af Kings seksuelle eskapader, hvilket man let kan forestille sig i nutidens USA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu