Læsetid: 2 min.

Nordisk uenighed om dansk EU-nej

17. april 1998

Vi følger ikke Danmark ud på sidesporet, siger finsk minister - Danmark kan vel få en ordning som vores, siger norsk toppolitiker

Mens EU-modstandere vil trække Danmark ud af Schengen-konventionen efter et muligt dansk nej til EU ved folkeafstemningen den 28. maj, så står særligt Finland fast. Et dansk nej vil ikke ændre landets nuværende og meget pro-europæiske linje.
"Vi vil ikke følge Danmark med ud af Schengen-konventionen. Der er ikke behov for, at Finland står på sidelinjen, bare fordi Danmark gør det," siger Ole Norrback, Europaminister og valgt for det liberale Svensk Folkeparti.
Selv om en dansk udmeldelse af Schengen-konventionen, kan true den nordiske pasunion, så ryster Ole Norrback ikke på hånden. Pasunionen er nummer to, EU-samarbejdet er nummer et.
"En dansk udmeldelse vil give et problem for den nordiske pasunion. Men det er ikke rimeligt, at et dansk nej skal tvinge alle de andre nordiske lande ud af Schengen-samarbejdet. Schengen-konventionen bliver en del af Amsterdam-traktaten og er en vigtig del af EU's integrationspolitik," siger Ole Norrback til Information.
Han mener, at nedlæggelsen af grænsekontrollen, der er et helt centralt element i Schengen-konventionen, sikrer den frie bevægelighed af personer mellem EU-landene. Et centralt mål for finsk Europa-politik.

Svensk undren
Heller ikke Sverige vil følge Danmark vej ud af Schengen, hvis det skulle blive aktuelt.
"Jeg tror ikke, et dansk nej ved folkeafstemningen og en udmeldelse af Schengen vil få Sverige til at ændre holdning. Riksdagen er ved at ratificere Schengen-konventionen nu," siger den svenske socialdemokrat Berit Løfstedt, der er formand for den svenske Riksdags Europaudvalg.
Den svenske socialdemokrat mener, det vil være paradoksalt, hvis Danmark som en konsekvens af et eventuelt nej til Amsterdam-traktaten skulle melde sig ud af Schengen-konventionen.
Danmark har tidligere presset på for at de andre nordiske lande skulle melde sig ind i Schengen-konventionen for på den måde at sikre den nordiske pasunion som en del af den større europæiske pasunion.
Hvor den finske Europa-minister Ole Norrback mener en dansk udmeldelse af Schengen-konventionen kan true den nordiske pasunion, tager den politiske ordfører for det norske Kristeligt Folkeparti, Einar Steensnæs, det helt roligt. I dag er Norge kun associeret medlem af Schengen og alligevel fungerer den nordiske pasunion.
"Et dansk nej vil ikke ændre den norske holdning. Vi ønsker at opretholde den nordiske pasunion, og hvis vi som et ikke EU-land kan opnå en aftale med Schengen-landene, så kan Danmark som EU-land vel også," siger Einar Steensnæs

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her