Læsetid: 3 min.

Nye bøger sat på tilbud

17. april 1998

'Ugens bog' er en ny svensk litteraturidé, som skal skaffe billige bøger til folket

PRISPOLITIK
En helt ny idé er dukket op på det svenske bogmarked. Ugens bog hedder projektet. Hver uge udkommer en ny bog af en svensk forfatter. Formatet er 60 sider og prisen 40 sv. kr. De første i rækken af forfattere er Jan Myrdal og Anita Salomonsson, og sælges af fødevarekæden Konsum, på posthuse og benzinstationer samt i fly og tog.
"Ugens bog skal være lige så naturlig at købe som en avis for den, der er interesseret i en god bog af en god fortæller," siger forlæggeren Lennart Högman.
Han er ophavsmand til ideen og har selv finansieret projektet bortset fra den tiendedel, der sponseres af Arbetarnas Bildningsförbund (ABF). Tanken er, at læserne skal have mulighed for at gøre sig bekendt med ny svensk skønlitteratur til en meget lav pris. Og Högman vil ikke konkurrere med eksisterende forlag eller boghandlere.

Høj kvalitet
"Idéen er at udgive ny svensk litteratur af høj kvalitet til lave priser og i et format, folk kan nå at læse. Bøgerne skal være tilgængelige på steder, hvor mange mennesker kommer," siger han.
Folkeoplysning er også et motiv - bogen skal ud til mennesker, som ikke normalt kommer i kontakt med god litteratur. Til at begynde med er der tale om en prøveperiode på seks måneder. Den første bog er allerede udsolgt nogle steder, men ikke alle.
Hovedvægten skal ligge på nye bøger af etablerede svenske forfattere. Senere vil man lade debutanter komme til, og det er også meningen at udgive nogle "perler fra den klassiske litteratur".
Litterær konsulent på forlaget er den kendte arbejderforfatter Kurt Salomonsson. Han pointerer, at det, der adskiller Ugens bog fra almindelige pocketbøger, er kravet om, at det skal være ny svensk litteratur.
Formatet - 60 sider - er lidt usædvanligt efter svenske forhold. Fra forlagets side understreges det dog, at mange af de internationalt bedst kendte forfattere har skabt værker i det format - f.eks. Guy de Maupassant med Flommen og Nikolaj Gogol med Kappen.
At svenske forlag ikke tidligere har satset på det format, skyldes tradition og vanetænkning, hævder Lennart Högman.
Blandt de forfattere, hans forlag allerede har kontrakt med, finder man en række mere eller mindre kendte navne. Nogle af de mest kendte er Lars Andersson, Lars Ardelius, Heidi von Born, Stig Claesson, Agneta Pleijel, Kurt Salomonsson selv, Maj Sjöwall, Birgitta Stenberg, Torbjörn Säfve, Sven Wernström og Klas Östergren.
Lennart Högman har arbejdet med projektet i et år, og det er blevet mødt med idel lovprisning på avisernes kultursider og i andre medier.

Kold krig og kærlighed
Högman understreger også, at uden Kurt Salomonssons gode navn og kontakter blandt forfatterne var det hele ikke blevet til noget. Tidligere kommunikationsminister og amtmand Bengt Norling har fungeret som døråbner til organisationer, firmaer og myndigheder.
Den første bog er Jan Myrdals En kärlek - en fortælling, hvor Myrdal med udgangspunkt i nutiden og Hanaholmens kulturcentrum uden for Helsingfors kaster blikket bagud mod 1950'erne.
Han bryder op fra et ægteskab på grund af en forelskelse i Maj, der - som han selv - er aktiv i den kommunistiske ungdomsorganisation.
På en selvudleverende måde gransker Myrdal sig selv og sit forhold til Maj - de følelser og tanker, forholdet udløser i det skrivende og agiterende klima, han dengang levede i. Det handler om et politisk årti med fredsbevægelse, Korea-krig, koldkrigsstemning, Nej til atombomben, Demokratisk Ungdoms Verdensforbund og internationale ungdomsfestivaler.
I det miljø hvirvler hans følelser for Maj omkring. Tanker i 1990'ernes nutid projiceres over på 1950'ernes datid.
Den anden bog i serien er Mannen på myren af Anita Salomonsson. Hun fortæller om en kvinde, der rejser nordpå for at holde ferie sammen med sin nye kærlighed.
Hun kommer til hans hjem og finder et hus, som er en mellemting mellem en skrothandel og et bilværksted. Det er en fortælling om kærlighedens vildveje og menneskers afhængighed af hinanden, fint skildret mod en norrbottnisk baggrund af multebærmoser og drømme om at fiske.
Begge bøger er litteratur af god kvalitet. Fortsætter det på samme måde, kan man kun lykønske Lennart Högman og hans forlag med initiativet og håbe på, at projektet også holder kommercielt.

Oversat af Birgit Ibsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu