Læsetid: 2 min.

Nye vidnesbyrd om drivhuseffekt

25. april 1998

Amerikanske forskere har for første gang rekonstrueret temperaturerne langt tilbage i tiden - CO2-udledningerne i dette århundrede gør kloden varmere end i 600 år

I de sidste 600 år har det aldrig været så varmt, som det var sidste år, i 1995 og i 1990.
Det fremgår af en opsigtsvækkende analyse af temperaturudviklingen siden 1400-tallet, offentliggjort i det seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature. Det er forskere fra Massachussetts og Amherst University i USA, der har rekonstrueret den langsigtede udvikling i den nordlige halvkugles temperatur og fundet støtte til drivhusteorien, der spår om betydelige menneskeskabte ændringer af klimaet i de kommende årtier.
"En afvejning af de eksisterende informationer peger nu stærkt på, at der er tale om en vigtig menneskeskabt på-virkning af det globale klimasystem. Dette er et alvorligt problem for alle, og bør håndteres som sådan på politisk niveau," siger Herman Zimmerman, der er programdirektør ved National Science Foundation, den amerikanske forskningsfond der har støttet de nye undersøgelser.

Sol, vulkaner og CO2
Forskerne Michael Mann, Richard Bradley og M.K. Hughes har rekonstrueret de gamle temperaturer ved at se på sammenhængen i nyere tid mellem temperaturen og faktorer som træers årringe, isotopsammensætning i isborekerner, koralvækst m.m. Disse faktorer kender man også langt tilbage i tiden, og derigennem har man kunnet slutte sig til, hvordan temperaturforholdene har været lige så langt tilbage.
Mann, Bradley og Hughes har så sammenholdt den rekonstruerede temperaturkurve med den eksisterende viden om forskellige faktorer, der kan påvirke den atmosfæriske temperatur: solstrålingen, vulkanske partikler i atmosfæren og koncentrationen af drivhusgasser.
"Ændringer i solstrålingen viser sig at have spillet en rolle for temperaturudviklingen på den nordlige halvkugle i det 17. århundrede, vulkanske partikler havde indflydelse i det 18. og 19. århundrede, men drivhusgasserne dominerer i det 20. århundrede," resumerer den britiske klimaforsker Phil Jones i en gennemgang af den nye undersøgelse i tidsskriftet Science.
"De årlige gennemsnits-temperaturer for den nordlige halvkugle i tre af de seneste otte år viser sig at være højere end for noget andet år siden (i alt fald) år 1400," hedder det i Nature.

Menneskeskabt
"Den unormale varme i de seneste adskillige år synes at have sammenhæng med menneskets påvirkning af klimaet," lyder konklusionen fra Michael Mann.
Hans kollega, Raymond Bradley, siger, at undersøgelsen giver øget vægt til den bekymring for den globale opvarmning, som mange klimaforskere har talt om de senere år.
Gennem dette århundrede har industrialiseringen og den dertil knyttede brug af fossil energi hævet atmosfærens koncentration af CO2 med 25 procent, og hvis udledningerne fortsætter i den nuværende takt, vil man i det ny århundrede nå op på det dobbelte af det før-industrielle niveau. Det vil, mener mange klimaforskere, føre til markante forstyrrelser af de globale og reginale klimabalancer.
I en vurdering af den ny undersøgelse skriver Phil Jones i Science, at temperaturstigningen i det 20. århundrede er det mest dramatiske budskab, der fremtræder af datamaterialet.
Han mener dog samtidig, at denne rekonstruktion af gamle temperaturforhold kun er et første skridt i udviklingen af en ny og vigtig metode, og at der er brug for flere og grundigere undersøgelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu