Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. april 1998

LO og DA forhandler
*LO og DA er tæt på at begynde egentlige forhandlinger om nye overenskomster for det private arbejdsmarked, fremgik det efter et møde mellem de to parter i går. "Efter drøftelser med DA går vi til forhandlingsudvalgsmøde og anbefaler, at LO går i direkte forhandlinger med DA," sagde LO-formand Hans Jensen efter mødet. Information erfarer, at Hans Jensen efter al sandsynlighed vil få mandat til at forhandle med DA. DA's formand Niels Fog havde kun en kort kommentar efter mødet.
"Vi har haft et møde med LO, og vi skal på den baggrund have forhandlingsudvalgsmøde i eftermiddag for at drøfte resultatet af dette første møde."
Artikler på forsiden og side 4

Regeringen opgiver rockerforbud
*Rigsadvokat Henning Fode fraråder, at rockerklubberne Hells Angels og Bandidos forbydes. Det sker efter en halvandet år lang undersøgelse af de to klubber. Og justitsminister Frank Jensen vil følge rigsadvokatens indstilling, men understreger, at det ikke betyder, at politiets indsats mod rockerkriminaliteten svækkes.
"Den vil fortsætte med uformindsket kraft," sagde Frank Jensen og understregede, at rigsadvokatens omfattende materiale vil blive ajourført, så det kan bruges i arbejdet med at opklare rockerkriminalteten. Rigsadvokaten skriver blandt andet i sin redegørelse, at "der er intet, der tyder på, at Hells Angels og Bandidos som foreninger ved voldsudøvelse søger at nå politiske, ideologiske, agitatoriske eller lignende mål," Og dermed er betingelserne i henhold til Grundlovens paragraf 78 for at forbyde rockerklubberne ikke tilstede.

Belgisk ledelse skandaleramt
*Den belgiske centrum-venstre regering overlevede tirsdag aften tre mistillidsafstemninger i parlamentet, efter at Belgiens politichef, Willy Deridder, tidligere tirsdag trådte tilbage.
I forvejen er både den belgiske justitsminister og indenrigsministeren gået af, efter at det torsdag i sidste uge lykkedes den formodede pædofile børnemorder Marc Dutroux at flygte i tre en halv time. Samtidig med at hovederne rullede i Belgien, lovede ministerpræsident Jean-Luc Dehaene bod og bedring, og han vil nu i midten af maj komme med lovforslag, der rydder op i det belgiske retsvæsen, der har mistet befolkningens tillid.

Den Danske Bank trækker tilbud tilbage
*Retsopgøret efter færø-banksagen tilspidses nu for alvor, og Den Danske Bank slår endegyldigt fast, at banken trækker sit tilbud om kompensation tilbage, efter at det færøske landsstyre mandag udtog stævning mod banken og regeringen, skriver Berlingske Tidendes Internet-avis. Den Danske Banks tilbud var vurderet til at kunne give færingerne en kompensation på 200 mio. kroner - men det færøske landsstyre har fejet tilbudet til side ved at kræve en erstatning på omkring 1,5 mia. kroner fra Danmark.
"Nu har vi fået et sagsanlæg. Og der er ikke grundlag for kulante tilbud, når den juridiske maskine gnasker," siger bankens ordførende direktør, Peter Straarup.

Kampagne sikrede højrefløjens sejr
*Det højreekstremistiske parti Tyske Folke Union (DVU), der fik et overraskende godt valg i den tyske delstat Sachsen-Anhalt er ikke kommet sovende til sejren. En veltilrettelagt kampagne med et budget på tre millioner D-mark - omkring 11,5 mio. kr. - gav 16 pladser i delstatens landdag ved søndagens valg. Et beløb lang over, hvad de øvrige partier brugte tilsammen, skriver Ritzaus Bureau. 1,2 millioner venligt formulerede breve blev sendt direkte til de østtyske vælgere. "Stem denne gang for protest", "Ud med kriminelle udlændinge" og "Tyske penge må kun gå til tysk arbejde", lød de få slogans fra partiet, som er grundlagt, ejet og styret af millionæren Gerhard Frey. En 65-årig forlægger, som ledte valgkampen fra sin villa i en forstad til München - over 1000 km fra den tilbagestående østtyske region, som har store sociale problemer på grund af en rekordhøj arbejdsløshed på 25 procent. Men trods den store vælgertilslutning, så mener flere politiske iagttagere, at partiet ikke er i stand til at fungere politisk.

Blairs popularitet stiger
*I morgen kan den britiske premierminister, Tony Blair, og hans Labourregeringe fejre et års jubilæum og der er masser at fejre. I følge en meningsmåling, der blev offentliggjort i går i Storbritannien, så støtter over halvdelen af briterne - 54 procent - Labour og Blair. Det er 10 procent mere end sidste år. Ifølge MORI-meningsmålingen må de konservative nøjes med opbakning fra 30 procent af briterne. Hele 74 procent er tilfredse med Tony Blairs indsats for fredsprocessen i Nordirland.

Dalai Lama beklager selvmord
*Tibetaneren, Thupten Ngodub, som satte ild til sig selv, da indisk politi afbrød hans og femandre tibetaneres sultestrejke, døde i går af sine brandsår. Tibetanerne protesterede mod det kinesiske styre i Tibet. Ngodub døde få timer, efter at Dalai Lama, den åndelige leder af seks millioner tibetanere, besøgte hospitalet. "Jeg er meget ked af det. Det er lykkedes for mig i mange år at overbevise det tibetanske folk om, at vold skal undgås i vores frihedskamp. I dag er det tydeligt, at der er så stor frustration hos mange tibetanere. Det kan man se hos de sultestrejkende tibetanere og på gårsdagens tragiske ulykke, sagde Dalai Lama, der ikke sympatiserer med de sultestrejkendes metoder, men beundrer deres motivation og beslutsomhed.

Fransk stædighed skaber EU-splid
*Frankrig støtter fortsat deres kandidat Jean-Claude Trichet til posten som leder af EU's fremtidige centralbank (ECB), sagde den franske præsident Jacques Chirac onsdag. Jean-Claude Trichet er direktør for den franske nationalbank. Dermed er der lagt op til uenighed mellem Frankrig og de andre EU-lande. Flertallet med Tyskland i spidsen støtter hollandske Wim Duisenberg, som er leder af forløberen til centralbanken, Det Europæiske Monetære Institut. Den britiske premierminister, Tony Blair, prøvede tirsdag at finde en løsning på problemet ved at ringe til Tysklands kansler Helmut Kohl, men problemet er stadig ikke løst.

Jeltsin satser på reformer
*Rusland fik en ny og forynget regering, da præsident Boris Jeltsin offentliggjorde de første ministernavne tirsdag aften. Den unge og reformvenlige Boris Nemtsov blev den ene af to stedfortrædende ministerpræsidenter. Den anden bliver tidligere vicefinansminister Viktor Khristenko. Dermed er de tre mest indflydelsesrige poster i den nye regering alle besat af personer under 40 år. Ministerpræsident Sergej Kirijenko er 35, Nemtsov er 38, mens Khristenko er alderspræsidenten af de tre med sine 40 år. Udnævnelsen af Boris Nemtsov, en nær allieret af Kirijenko, ses af iagttagere som et klart signal om, at Jeltsin og den nye regering vil fortsætte reformerne af russisk økonomi. Samtidig er udnævnelsen af Nemtsov et klart nederlag til kommunisterne og deres allierede reformmodstandere i parlamentets underhus, Statsdumaen. Kommunisterne forsøgte indædt at forhindre Kirijenko i at blive godkendt som ministerpræsident, idet de anser ham for at være for reformvenlige.

Færingerne vil have Eidesgaard
*Den omstridte folketingsmand Joannes Eidesgaard fra det færøske Socialdemokrati, er en populær mand på Færøerne, hvor ikke mindre end 35 procent af vælgerne gerne ser ham som Færøernes øverste politiske leder. Det er ti pct. flere end for en måned siden. Det viser en meningsmåling offentliggjort i går i den færøske avis, Sosialurin.

Marcos trækker sig som kandidat
*Filippinernes tidligere førstedame Imelda Marcos (hende med de mange sko) trækker sig som kanidat til næste måneds præsidentvalg. Det sker angiveligt af frygt for, at der vil være voldelige optræk ved præsidentvalget. Imelda Marcos er enke efter Filippinernes tidligere diktator, Ferdinand Marcos, og hun var indtil onsdag en af 11 kandidater, der gik efter at erstatte Filippinernes nuværende præsident, Fidel Ramos, som efter forfatningen ikke selv kan stille op ved valget. Meningsmålinger viste, at hun dog kun lå på en ottendeplads i kapløbet, og havde ingen chance for at blive valgt.

Irak tilbageholder oplysninger
*Irak er ikke i stand til at gøre rede for mindst 500 granater fyldt med senneps-gas. Det sagde chefen for FN's våbeninspentører, Richard Butler, tirsdag til FN's Sikkerhedsråd. Han afviste at give yderligere detaljer om de manglende granater, men sagde, at han og hans våbeneksperter har analyseret flere ældre granater, hvor senneps-gassen fortsat er yderst virksom og vil kunne gøre stor skade. Trods henvendelser fra FN har de irakiske myndigheder ikke givet oplysninger om mellem 500 og 700 granater fyldt med senneps-gas.

Kommunekasserne er tomme
*Der er lavvande i kommunernes pengekasser og flere forventes at måtte søge dispensation fra Indenrigsministeriets krav til den kommunale økonomi, skriver nyhedsmagasinet Danske Komuner.
For øjeblikket har tre kommuner måttet ty til dispensationer fra Indenrigsministeriet. Det er Hundested, Hashøj og Nørre Aaby.
Derudover har to andre kommuner følere ude for at få lov at presse kassekreditten. Den slags dispensationer følges normalt op af strenge krav fra ministeriet til genopretning af den kommunale økonomi. Kommunen sættes i praksis under administration. Skive er en af de hårdt pressede kommuner.
Når der skal udbetales løn til de kommunalt ansatte, må kommunen stadigt oftere omkring banken for at optage et lån.

Nyt DSB-logo i spin
*DSB - nu uden færger og busser og skinner - er ifølge den administrerende direktør Henrik Hassenkamm en "serviceorienteret, forretningbaseret virksomhed" med togdrift som formål.
Derfor har virksomheden fået nyt logo, med vingehjul og nye bogstaver.
Og en ny skrift på stationsskiltene, køreplaner, plakater, brevpapir og formularer. Og på TV2s Vejret, som herefter sponsoreres af DSB.
Det er designfirmaet Kontrapunkt, der har stået for udformningen i samarbejde med DSB's nye designchef Pia Bech Mathiesen.
Kontrapunkt har tidligere designet Post Danmarks nye skilte og skrift, og nu lagt grunden til, at DSB kan fremtræde mere "frækt og flabet i landskabet" - for nu at citere direktionen på pressemødet i går. Det redesignede vingehjul minder uheldigvis om en gammel Goodyear-reklame, især når der står GODS lige efter på de nye mørkeblå lokomotiver.
Og det nye skriftsnit har mindelser om tysk førkrigstypografi - men nok også associationer til de daværende danske stationsskiltes karakteristiske bogstaver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her