Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

17. april 1998

Pol Pot er død
*Den berygtede tidligere leder af Cambodjas Røde Khmerer, Pol Pot, er død efter et hjerteanfald, oplyste kilder hos både khmererne og det thailandske militær torsdag.
Ifølge højtstående medlemmer hos khmererne døde den 69-årige tidligere cambodjanske diktator imidlertid onsdag aften kl. 23.15 nær byen Anlong Veng nær grænsen til Thailand. Pol Pot havde magten i Cambodja fra 1975-79, hvor op mod to millioner mennesker omkom under et kommunistisk inspireret rædselsregime.

Færing kommer regeringen i møde
*Det socialdemokratiske færøske folketingsmedlem Joannes Eidesgaard, der hidtil har forholdt sig 'neutral' i forhold til dansk politik, vil fremover tage stilling og dermed sikre regeringen et spinkelt flertal - Vel og mærke hvis færingerne får en rimelig aftale i stand om færøbanksagen.
"Så snart det færøske valg er overstået, og der er forhandlet en aftale på plads med den danske regering om erstatning efter Færø-banksagen, er vi i en ny situation, og så kan vi formentlig også lave en aftale, så det ikke er den borgerlige Oli Breckmann, som lægger den afgørende stemme i flere sager," siger Eidesgaard til Aktuelt torsdag. Det færøske Landsstyre har stævnet Den Danske Bank og staten for i alt 1,5 mia. kroner.

FN trækker sig ud af Congo
*Den chilenske menneskerettighedsadvokat, Roberto Garreton, skal overtage efterforskningen af massakrerne på hutu-flygtninge i Rwanda fra den uværende FN-delegation. Delegationen har siden de begyndte i august 1997 haft store problemer med at gennemføre deres arbejde i Den Demokratiske Republik Congo på grund af myndighederne og mange af FN-folkene har frygtet for vidnernes sikkerhed. Garreton påkaldte sig i fjor præsident Laurent Kabilas vrede, da han fik opmærksomheden rettet mod de påståede massakrer. Garreton fik aldrig lov til at komme ind i Den Demokratiske Republik Congo, og det er ifølge FN-embedsmændene heller ikke meningen, at han skal til Congo nu. I stedet skal han interviewe vidner i de omkringliggende lande.

Socialdemokrat på KL's formandspost
*Velkendte krav om øget brugerbetaling, flere elever i klasserne og flere penge fra staten blev fremsat under KL's delegertmøde i går.
"Der er ikke flere penge i kommunekasserne, og staten bliver nødt til at betale, hvis vi skal indfri regeringens krav," lød det. Og det bliver en socialdemokrat, der fremover skal føre KL's krav til torvs. Odenseborgmesteren Anker Boye (S) blev i går valgt til formandsposten i Kommunernes Landsforening (KL) som afløser for Evan Jensen (V). Anker Boye har tidligere markeret sig på den landspolitiske scene - ikke mindst i forhold til flygtningepolitikken, hvor han ofte har afveget fra Socialdemokratiets officielle holdning og krævet en hårdere linje.

Nazi-domme står fast
*Højesteret stadfæstede i går Østre Landsrets domme over de tre mænd, der stod bag de såkaldte nazibrevbomber. Hovedmanden, Thomas Nakaba, der fremstillede og forsøgte at afsende brevbomberne skal fortsat afsone otte år mens de to medskyldige Michael Volder og Nicky Steengaard skal afsone tre års fængsel. I præmisserne hedder det ganske kortfattet, at "Højesteret finder ikke grundlag for at ændre nogen af de idømte straffe".
Forsvareren hævdede, at eftersom brevbomberne blev forsøgt afsendt fra Malmö i Sverige burde Nakabas sag være blevet bedømt efter den mildere svenske lov, mente forsvareren. De fem dommere fastslog, at fremstilling af brevbomber her i landet hører under dansk straffemyndighed, uanset hvor modtageren befinder sig, og uanset hvorfra bomberne bliver afsendt. To af de dømte har tidligere været aktive i den nazistiske bevægelse. Bomberne var bestemt for modtagere i England: En kvindelig tv-stjerne, der er gift med en sort mand, en anti-racistisk gruppe samt en rivaliserende gruppe inden for en voldelig engelsk nazi-bevægelse.

Ny eftersøgning i Palme-mordet
*Endnu engang sendes svenske dykkere ud i Klarasøen i Stockholm for at lede efter mordvåbenet, der dræbte Olof Palme i 1986. Der sker efter oplysninger om, at den mordmistænkte Christer Petterson er taget på flugt. Anklagemyndigheden i Sverige overvejer fortsat, om den skal begære drabssagen mod Christer Pettersson genoptaget. Pettersson er tidligere er blevet frikendt for mordet, men nye oplysninger har ført til, at mistanken endnu engang har samlet sig om Petterson.

Vil boykotte salmonellatjek
*Landbrugets brancheorganisationer og staten skændes om, hvem der skal betale en planlagt screening for den frygtede Salmonella DT 104, som er multiresistent overfor antibiotika. Landsforeningen af Danske Svineproducenter opfordrer sine medlemmer til at boykotte undersøgelsen, fordi Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen endnu ikke har meldt ud, hvordan regningen nedslagtning skal deles.
Det vil Landsforeningens formand Kent Skaanning have en afklaring på. før undersøgelsen går i gang.
Grønt lys
for gen- kartofter
nMiljøminister Svend Auken (S) vil tillade virksomheden Danisco Biotechnology at udsætte nye gensplejsede kartofler som led i forsøg. Det drejer sig om fem nye genetiske konstruktioner i fortsættelse af tidligere forsøg med gensplejsede kartofler.
Miljøstyrelsen indstiller, at Daniscos ansøgning imødekommes, og Svend Auken oplyser til Folketingets miljøudvalg, at han vil følge denne indstilling. Han venter at give godkendelsen den 23. april.

DR afskaffer valg-præsentation
*Enhedslisten har klaget til Danmarks Radios generaldirektør over, at fjernsynet ikke længere vil bringe selvstændige præsentationsprogrammer for partier og folkelige bevægelser i forbindelse med EU-folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten. Enhedslisten finder DR's beslutning i strid med radiofoniens alsidighedsforpligtelse og opfordrer DR til at gøre beslutningen om. Enhedslisten mener, at det vil "forstærke den skævhed, som i forvejen er stor, fordi tilhængersiden råder over langt større pengemidler, regeringens propagandapjecer og så videre," skriver Enhedslisten i et brev til DR's generaldirektør Christian S. Nissen. Også Dansk Folkeparti er utilfredse.

Nordirland vil have fred
*Trods opfordringer til at stemme nej til fredsaftalen for Nordirland, så vil størstedelen af indbyggerne stemme ja, viser en meningsmåling offentliggjort i det britiske dagblad The Guardian. Målingen viser blandt andet, at 73 procent af indbyggerne i det britisk-administrerede Nordirland vil stemme ja og 56 procent af indbyggerne i Nordirland mener, at fredsaftalen har en rimelig chance for at føre til varig fred i Nordirland.

Serbisk krigsforbryder overgiver sig
*En bosnisk serber, som er anklaget for krigsforbrydelser af FN's krigsforbryderdomstol i Haag, overgav sig torsdag til soldater fra NATO's fredsbevarende styrke i Banja Luka, oplyste FN. Zigic er den femte serbiske krigsforbryder, som har overgivet sig til den internationale krigsforbryderdomstol. Zigic er anklaget for mord, voldtægt og tortur af bosniske muslimer og bosniske kroatiske civile i midlertidige fangelejre nær Prijedor i den nordvestlige del af Bosnien. 50 mennesker er fortsat eftersøgt for krigsforbrydelser.

Stort CO2-udslip fra husholdninger
*Fødevareforbruget i husholdningerne er en langt større energisluger end hidtil antaget, viser en rapport fra AKF, Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut. Direkte og indirekte skabes der i fødevareproduktionen en CO2-udledning på fem-seks mio. ton om året, hvilket svarer til 10 procent af den samlede danske CO2-udledning.
Undersøgelsen viser, at væksten i det private forbrug har haft indflydelse på CO2-udledningen i perioden fra 1966 til 1992. Husholdningernes forbrug var i 1966 årsag til en CO2-udledning på 38,6 mio. ton. I 1992 var den forøget til 41,4 ton - en vækst på 7 procent.
Hvor CO2 udledningen fra det direkte energiforbrug til opvarmning, belysning og biltransport har været konstant, er udledningen fra det indirekte forbrug i de private hushold-ninger med 15 procent.

Mangel på faglært arbejdskraft
*Der bliver mangel på faglært arbejdskraft i løbet af de næste 10-20 år, hvis der ikke sættes ind med en massiv uddannelsesindsats, skriver LO's ugebrev Udspil fredag. Allerede nu tegner billedet sig på arbejdsmarkedet med en efterspørgsel på faglært arbejdskraft. Og tendensen vil fortsætte.
I Udspil skønnes det, at der vil være lige mange faglærte og ufaglærte i 2010. 35 procent af arbejdsstyrken idag er faglærte, og gruppen af ufaglærte er omkring 10 procent større.
De to grupper vil om 12 år udgøre 80 procent af den danske arbejdsstyrke. LO mener, at man blandt andet burde sætte ind på området med voksenlærlinge-uddannelser for at undgå de fremtidige problemer.

Skoen trykker hos Nike
*Folkene bag løbeskoen, Nike, påstår ifølge Markedsføring, at reklamekampagnerne for skoen med striben har været for dårlig og ineffektiv, og at de derfor bliver nødt til at skære reklamebudgettet med 600 mio. kroner. Man skulle ellers tro, de havde fået rigeligt med markedsføring gennem de utallige Doonsburystriber, hvor Trudeau gang på gang har gjort opmærksom på Nike's udbytning af børnearbejdere på deres sydøstasiatiske fabrikker. Det er måske snarere der, skoen trykker.

Dumaen stemmer imod Kirijenko
*Den kommunistiske russiske leder, Gennadij Sjuganov, meddelte i går, at partiet og dets allierede vil stemme imod Jeltsins udpegede ministerpræsidentkandidat, Sergej Kirijenko, i dag i parlamentet. Kommunistpartiet og dets allierede, som dominerer parlamentets underhus, Statsdumaen, har tidligere stemt imod den 35-årige Kirijenko. Ifølge Gennadij Sjuganov fik Jeltsin beskeden pr. telefon.
"Vi fortalte ham lige ud, at vi ikke kan stemme for en person, der ikke har noget program, ingen klar holdning og mangler erfaring," sagde Sjuganov efter mødet. Men afvisningen dækker også over skepsis mod de økonomiske reformer, som Kirijenko så sent som i går fastslog overfor tv-stationen CNN, at han vil fortsætte. I samme forbindelse afviste Kirijenko at danne en koalitionsregering med kommunisterne. Det er anden gang, at Dumaen skal stemme. Sidste uge afviste Dumaen Kirijenko, som Jeltsin beordrede til at danne en ny regering efter at have fyret den samlede regering den 23. marts, ved den første afstemning. Ifølge forfatningen kan Jeltsin opløse Dumaen, hvis den tre gange afviser hans kandidat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her