Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

11. april 1998

Pilgrimme dræbt i Mekka
*Over 100 pilgrimme blev torsdag dræbt under tumulter ved den hellige by Mekka i forbindelse med årets muslimske pilgrimsfærd (haj), rapporterede Saudi-Arabiens officielle nyhedsbureau Saudi Press Agency (SPA.
De foreløbige opgørelser lød ifølge nyhedsbureauet på, at 107 mennesker var blevet dræbt. SPA tilføjede, at myndighederne var i gang med at identificere de dræbte.
Sikkerhedsstyrker i Mekka, den saudiarabiske by, der er muslimernes helligste sted på Jorden, sagde, at de mange mennesker omkom nær Mena uden for Mekka, hvor store folkemængder havde samlet sig på sidstedagen af årets officielle pilgrimsfærd for at deltage i et ritual, hvor de pilgrimme symbolsk stener djævelen.
Ifølge SPA var de fleste af de omkomne ældre eller syge pilgrimme.
Omkring to millioner mennesker har deltaget i dette års pilgrimsfærd.
Under pilgrimsfærden i april 1997 blev 343 pilgrimme dræbt under en brand, der bredte sig fra telt til telt i en lejr for pilgrimmene. De fleste af de dræbte var dengang indere og pakistanere.

Nepals premierminister trådt tilbage
*Nepals premierminister, Surya Bahadur Thapa, meddelte fredag Nepals parlament, at han vil træde tilbage senere fredag.
Thapa, der er medlem af det tidligere royale Rastriya Prajatantra Parti (RPP), fik ansvaret for en skrøbelig tre-parti-regering i oktober i fjor.
Nepal har befundet sig i en næsten konstant politisk krise siden 1994. Thapa er den fjerde premierminister, der har forsøgt sig i embedet, siden valget i 1994.

Pædagoger advarer kommunerne
*En del ansatte i de danske børnehaver er så præget af personlige problemer, at de reelt ikke egner sig til at passe børn. Pædagogerne advarer nu kommunerne mod at gå for langt i deres iver efter at få ledige i arbejde, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Flere eksperter mener, at pædagogfaget bliver misbrugt af kommuner, der skal revalidere eller på anden vis hjælpe mennesker med sociale eller følelsesmæssige problemer.
En undersøgelse, som Socialministeriet har foretaget i 30 kommuner, viser, at en stor del af de danskere, der skal revalideres, ønsker at arbejde i den sociale sektor.
Både BUPL, pægagogernes fagforening, og Kommunernes Landsforening er opmærksomme på problemet, men mener dog, at tingene er under kontrol.

Tornadoer i USA spreder død
*Mindst 35 mennesker omkom onsdag aften og torsdag morgen i de amerikanske stater Alabama, Mississippi og Georgia, da en kraftig tornado passerede området.
Værst gik det til i Alabama, hvor 26 mennesker blev rapporteret dræbt, mens stormen dræbte otte mistede livet i Georgia og en i Mississippi.
Snesevis af andre blev kvæstet, da tornadoer raserede huse, skoler og butikker. Også en kirke og en brandstation blev ødelagt. Tornadoerne var ledsaget af hagl på størrelse med golfkugler.

Olieudslip i Øresund
*En større strækning af stranden ved Skodsborg nord for København er blevet forurenet af olie, der formentlig stammer fra et skib.
Fredag formiddag kendte hverken Søværnets Operative Kommando (SOK) eller Lyngby Politi omfanget af olieforureningen, men ifølge vagthavende hos Lyngby Politi er der formentlig tale om, at en større kyststrækning er forurenet.

Dumaen afviser Kirijenko
*Ruslands parlament afviste ved en afstemning i underhuset fredag præsident Boris Jeltsins kandidat til ministerpræsidentposten, Sergej Kirijenko.
186 af underhusets medlemmer stemte imod Kirijenko, mens 143 stemte for. Fem undlod at stemme.
Boris Jeltsin havde tidligere på dagen i en radiotale opfordret medlemmerne af det russiske underhus, Dumaen, til ikke at tøve med at godkende Jeltsins ministerpræsidentkandidat Sergej Kirijenko. Han sagde, at han simpelthen ikke har nogen anden kandidat til posten.

Ni kvæstet ved eksplosion i Istanbul
*Ni personer blev kvæstet, heriblandt tre udlændinge, da en kraftig bombe fredag eksploderede nær en af Istanbuls hovedturistattraktioner Den Blå Moske, oplyste politiet.
Ingen havde fredag eftermiddag påtaget sig skylden for bombesprængningen, men politiet sagde, at de mistænker kurdiske separatister.
Det er første gang i år, at et populært turistområde i Istanbul rammes af terror.

Indvandrere stormer ambassader
*En gruppe illegale indonesiske indvandrede stormede fredag den amerikanske ambassade og tre andre ambassader i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, i et desperat forsøg på at undgå at blive udvist.
Men de fleste blev hurtigt overmandet og arresteret af malaysisk politi.
De illegale indvandreres forsøg på at storme ambassaderne kommer på et tidspunkt, hvor Malaysia fører en kampagne for at hjemsende titusinder af indonesere, som har vakt bekymring i FN og blandt menneskerettighedsgrupper.
Tusinder af mennesker er flygtet fra Indonesien, der i øjeblikket gennemlever en historisk dyb krise.
Malaysias regering betegner indoneserne som illegale indvandrere, og fredag sagde en højtstående embedsmand i Malaysias udenrigsministerium, at "de illegale indvandrere nu har begået en ny forbrydelse, nemlig ulovligt at tiltvinge sig adgang til udenlandske ambassader".

Mere vin - færre øl
*Propperne springer lifligt af vinflaskerne og bouqueten breder sig i danske hjem. Vi drikker nemlig vin som aldrig før. Fra 1996 til 1997 steg forbruget med en hel liter pr. indbygger - fra spædbarn til olding. I tørre tal er stigningen fem millioner liter til ialt 154 millioner liter vin.
Stigningen i vinforbruget sker på bekostning af ølsalget, der fortsætter den nedadgående kurve. I samme periode faldt ølsalget tilsvarende med 5 millioner liter til ialt 614 millioner liter øl.
Set over en ti-årig periode er danskerne generelt blevet mere til vin og mindre til øl. Ølsalget toppede i midten af 1980'erne, men har siden måttet acceptere et tilbagetog på bekostning af vinsalget, der er eksploderet, specielt op gennem 1990'erne.

Næsten 100 dræbt i Algeriet
*Næsten 100 civile og fundamentalistiske oprørere er blevet massakreret i Algeriet i forbindelse med den muslimske offerfest i denne uge, rapporterede algeriske aviser torsdag.
De algeriske sikkerhedsstyrker meddelte tidligere, at 52 civile havde fået skåret halsen over under angreb på landsbyer og nogle af oliebyen Arzews forstæder.
36 blev dræbt natten til søndag, mens yderligere 16 blev dræbt natten til tirsdag og natten til onsdag.

SF: Afklaring om Kattegat-ruter
*Regeringen bør snarest få afklaret, hvilken Kattegat-rute, der skal fortsætte efter åbningen af Storebæltsbroen til sommer, mener SF-folketingskandidat Eigil Holm Nielsen, Ebeltoft.
"Jeg vil opfordre til, at der bliver truffet en politisk beslutning, der klart viser, hvilken rute regeringen ønsker bevaret ud fra samfundets helhedsinteresse," skriver han i et brev til statsministeren og den nytiltrådte trafikminister, Sonja Mikkelsen.
En afklaring er ifølge Eigil Holm Nielsen bydende nødvendig, da der i forbindelse med begge Kattegat-ruter er planlagt store investeringer - f.eks. opfyldning af havnebassin i Århus Havn, indsætning af større færger på Århus-Kalundborg og store vejanlæg ved Ebeltoft.

Indonesien går med til reformplan
*Indonesien er gået med til en række vidtgående reformer og en skrap plan for gennemførelsen af reformerne. Til gengæld vækker Den Internationale Valutafond (IMF) låneprogrammet for Indonesien til live igen. Det viser et officielt indonesisk regeringsdokument, som AFP torsdag fik lejlighed til at se nærmere på, og det ventes, at planen bliver underskrevet på mandag af den indonesiske regering og IMF.
Reformplanen, der har 117 punkter, sigter bl.a. på at stabilisere den indonesiske valuta, rupiahen, ligesom planerne for at restrukturere bankerne i landet skal accelereres. Planen har fastsat præcise datoer for, hvornår nogle af de vigtigste reformer skal være gennemført. I forvejen er 46 af de 117 punkter gennemført, sagde embedsmænd i Jakarta.
Et andet af de vigtige punkter er i øvrigt ophævelse af en række restriktioner, der har hindret udenlandske investeringer i landet.

USA: Karadzic er stadig i Pale
*Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic, der er eftersøgt for forbrydelser mod menneskeheden, befinder sig fortsat i sin højborg Pale i Bosnien.
Det sagde en højtstående amerikansk embedsmand torsdag aften.
Samtidig antydede James Rubin, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, at Karadzic ikke skjuler sig i Hviderusland, men talsmanden afviste at gå i detaljer om serberlederens opholdssted.

Dreng kom for tæt på kronjuvelerne
*En lille pilfingret dreng udløste den helt store alarm, da han fredag kom for tæt på kronjuvelerne på Rosenborg Slot i København.
Drengens lidt for tætte kontakt til de nationale klenodier fik politiet til at komme stormende med en stor og velbevæbnet styrke.

Historisk aftale
*Efter en lang runde maraton-fredsforhandlinger lykkedes det fredag aften for parterne i den nordirske konflikt at finde frem til en historisk fredsaftale.
Det meddelte George Mitchell, den tidligere amerikanske senator, som har ledet fredsforhandlingerne, formelt fredag aften. Tony Blair sagde fredag aften, at "modet har triumferet".
"Jeg sagde, da jeg kom onsdag aften, at jeg følte, at vi havde historien i vore hænder. I dag håber jeg, at historiens byrde endelig kan begynde at blive fjernet fra vore skuldre," sagde han.
EU-Kommissionen udtrykte glæde over fredsaftalen for Nordirland og lovede at støtte gennemførelsen med midler fra EU. Alle de involverede parter blev rost for deres udholdenhed og politiske vilje til at nå en aftale. Det skete i en fælles erklæring fra EU-Kommissionens formand, Jacques Santer, og Monica Wulf-Mathies, EU-kommissær for regionalpolitik.
USAs præsident, Bill Clinton, bød fredsaftalen for Nordirland velkommen, men han erkendte samtidig, at det bliver svært at sikre en holdbar fred.
Artikel på forsiden og side 5 og leder på forsiden

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her