Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

6. april 1998

DF: Nedlæg PET-kontroludvalg
*Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard kræver, at Folketingets Kontroludvalg nedlægges. Pia Kjærsgaard er selv medlem af udvalget, der har til formål at følge Politiets Efterretningstjenestes arbejde.
"Det må være sådan, at PET kan foretage deres lovlige arbejde uden hele tiden at skulle åndes i nakken af emsige politikere. Justitsministeren er som øverst-ansvarlig for politiet også øverst-ansvarlig for PET, og sådan bør det være. PET kan stå til ansvar over for justitsministeren personligt. Sådan gælder det for politiets andre enheder," siger Pia Kjærsgaard.
Hun fremhæver, at hun kunne have ønsket sig, at PET var gået langt dybere ind i "revolutionære bevægelser som Blekingegade-banden".
"Ligesom jeg ikke har det mindste imod, at SAP'ere, De Autonome samt nazisterne blev - og bliver - overvåget," siger Pia Kjærsgaard.

Danmark taber terræn i Kina
*Danmark er i fuld gang med at sætte sig uden for indflydelse i Kina, der er på vej til at blive en politisk og økonomisk stormagt.
Det mener Kina-forskeren Clemens Stubbe Østergaard, lektor ved Aarhus Universitet, efter at flere partier i Folketinget har afvist et forslag fra udviklingsminister Poul Nielson (S), der forsøgsvis vil bruge nogle få millioner af ulandsmidlerne i Kina.
"Mens næsten alle andre rige vestlige lande for længst er sprunget på det kinesiske tog, sidder Danmark stadig fast i traumet efter Den Himmelske Fredsplads," siger Clemens Stubbe Østergaard til Berlingske Tidende søndag med henvisning til nedkæmpelsen af demokratibevægelsen i 1989.
Af en netop offentliggjort oversigt fra OECD over de rige landes ulandshjælp fremgår det, at Kina er blevet en af hovedmodtagerne fra 11 industrilande.
Andre lande, bl.a. Sverige, har også genoptaget bistanden, men indtil videre i mindre omfang.

Demonstration mod udvisning
*Den somaliske kvinde Sado Mohamed Abdir og hendes treårige datter blev i går ved 14-tiden sat på et fly i Københavns Lufthavn i Kastrup og udvist af Danmark.
Omkring 50 danskere og somaliere var mødt op med bannere og løbesedler for at demonstrere deres utilfredshed mod udvisningen.
Demonstrationen, der forløb fredeligt, krævede stop for udvisningerne og asyl til alle. Bag demonstrationen stod blandt andet Dansk-somalisk Venskabsforening, Det Somaliske Fællesråd og en gruppe, der kaldte sig Antifacistisk Aktion.
"Jeg vil hellere begå selvmord end sættes om bord på flyet," sagde Sado Mohamed Abdir i fredags, da hun fik at vide, at hun og hendes barn skulle udvises som en af de prøvesager, de danske myndigheder har sat i gang.
Sado Mohamed Abdirs mand og dermed datteren kommer fra en af de mest forhadte klaner i Somalia, og moderen frygter for datterens liv, når de ankommer til Somaliland, hvor en anden klan har magten.

Belgien afviser terror-beskyldninger
*Belgiens udenrigsminister, Erik Derycke, afviste i går beskyldninger, fremsat af Den Demokratiske Republik Congo (tidl. Zaire), om, at Belgien er involveret i "terrorisme" i sin tidligere koloni som "uansvarlige".
"Det har intet med terrorisme at gøre, men alt med sikkerhed at gøre, herunder også den politiske usikkerhed, der hersker i Congo," sagde Derycke til belgisk radio.
Hans udtalelser faldt, efter at en højtstående embedsmand i Congos informationsministerium lørdag beskyldte Belgien for at være "en terroriststat". Beskyldningerne blev fremsat, efter at congolesiske embedsmænd havde beslaglagt, hvad de betegnede som "uautoriserede" våben i Belgiens konsulat i den sydlige by Lubumbashi.
Embedsmanden Ignace Mabeka betegnede over for congolesisk tv våbenfundet som en "skandaløs og provokerende handling".
Belgien, der er det vestlige land, der yder mest i udviklingsbistand til Den Demokratiske Republik Congo, betegnede på sin side de congolesiske påstande som ren "mediemanipulation".

Hemmelige koldkrigs-arkiver åbnes
*Tusindvis af hemmelige dokumenter om blandt andet dansk sikkerheds- og udenrigspolitik under den kolde krig vil omsider blive frigivet til offentligheden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Både forsvaret og Udenrigsministeriet iværksætter et omfattende såkaldt screeningsprogram, der skal fjerne stempler som "Yderst Hemmeligt" fra mange af de titusinder af dokumenter, der beskriver sager om sikkerhedspolitik, NATO og forsvaret. Dermed får historikere for første gang mulighed for at skrive noget nær den komplette historie om Danmark under den kolde krig.
"Vi er ikke længere i en skarp situation. Derfor er det oplagt, at mange dokumenter nu vil kunne frigives," siger Hans Chr. Bjerg, arkivar i Rigsarkivet.
Alle klassificerede dokumenter i forsvaret, der for eksempel er stemplet "Hemmeligt", har hidtil per automatik været hemmeligholdt i 60 år. Det samme gælder dokumenter om NATO-forhold i Udenrigsministeriet.

Demente svigtes i Danmark
*Danmark er 10-15 år bagud, når det gælder behandling af demente, og der er ikke kapacitet i sygehusvæsenet til at undersøge og finde frem til de ældre, som viser tegn på sygdommen.
På den baggrund opfordrer professor dr. med. Per Kragh-Sørensen fra Center for Demensforskning i Odense nu amterne til selv at oprette lokale demensklinikker, hvor specialisterne kan arbejde sammen, og patienterne kan blive undersøgt.
"Dette her er ikke en opgave, som en specialistgruppe kan klare alene. Vi er nødt til at samarbejde fra hjemmeplejen over de praktiserende læger til sygehusvæsenet," siger Per Kragh-Sørensen til bladet LederForum, der udgives af Landsforeningen af Forsorgsledere.
I dag går mange ældre rundt med tegn på demens uden at blive undersøgt, og dermed afskæres de fra at få glæde af den nye medicin, som i en periode kan stoppe udviklingen af sygdommen.
Det er fremkomsten af medicinen Aricept, der har sat gang i debatten om demente. Medicinen har vist sig at kunne bremse udviklingen af Alzheimer i op til fire år, og medicinen må i dag kun ordineres af specialister

G8-lande vil slå til mod miljøsyndere
*Ministre fra de rige G-7-lande og Rusland enedes søndag om at øge samarbejdet i kampen mod den internationale miljøkriminalitet.
"Vi ønsker at erklære krig mod de smuglere, der ulovligt handler med forbudte produkter som f.eks. truede dyrearter, ozon-nedbrydende stoffer og farligt kemisk affald," sagde Storbritanniens vicepremierminister John Prescott.
"Vi er nødt til at øge vore internationale bestræbelser og træne flere folk til at være med i arbejdet," sagde Prescott ved en pressekonference efter G-8-mødet (G-7-landene og Rusland).
Mødet mellem miljøministrene fra Storbritannien, USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Canada og Rusland er en forløber for G-8-topmødet i Birmingham til maj. Prescott sagde, at han gerne ser etableringen af et organ i stil med Interpol, der skal tillade politi og toldere at bekæmpe den globale illegale handel med forbudte produkter.

Colombianske oprørere på flugt
*Venstreorienterede oprørere har sprængt murene ind til et fængsel i den sydvestlige del af Colombia i luften og befriet deres fængslede leder og yderligere 53 fanger, meddelte myndighederne søndag.
Myndighederne sagde, at to fanger blev dræbt og en anden såret ved eksplosionen tidligt lørdag i byen Santander de Quilichao i Colombias Cauca-provins.
20 medlemmer af Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC) tog del i angrebet på fængslet.

63 minearbejdere døde i Ukraine
*63 kulminearbejdere er omkommet under den mineulykke, der lørdag fandt sted i Donetsk i Ukraine.
Det rapporterede embedsmænd søndag, efter at over 30 minearbejdere, der var blevet indespærret under ulykken, blev fundet døde.
Det franske nyhedsbureau AFP skrev, at snesevis af minearbejdere fortsat var indespærret i minen. Alle 63 omkomne er fundet, men kun 37 af dem er hentet op fra minen, sagde Ukraines vice-kulminister, Viktor Sjetjepatjov.
Minen blev ramt af en metan-gaseksplosion lørdag morgen. Søndag var 43 minearbejdere fortsat på hospitalet, ni af dem var slemt medtaget.

Århundredets spidser kåret
*Time Magazine har kåret dette århundredes mest indflydelsesrige mænd - og kvinder. De tre amerikanske præsidenter Franklin Roosevelt, Theodore Roosevelt og Ronald Reagan optræder på listen over de mest fremtrædende skikkelser i århundredet.
De øvrige udvalgte er:
Mikhail Gorbatjov, pave Johannes Paul, Adolf Hitler, Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Ho Chi Minh, Vladimir Lenin, Nelson Mandela, Mao Zedong, David Ben-Gurion, Lech Walesa, Martin Luther King og ayatollah Khomeni.
Repræsentanterne for det kvindelige køn er Margaret Thatcher, Eleanor Roosevelt og Margaret Sanger, der grundlagde den bevægelse, der bl.a. kæmpede for amerikanske kvinders ret til prævention.

Undskyld
*I weekenden citerede vi i forsideartiklen om de radikales forhold til PET-sagen en leder i det radikale Skive Folkeblad. Citatet var korrekt nok, men stammer ikke fra Skive Folkeblad men fra søsterorganet Holbæk Amts Venstreblad.
Undskyld. red.

Verdens længste hængebro åbnet i Japan
*Verdens længste hængebro blev søndag officielt taget i brug i Japan. Det har taget 10 år at bygge broen, som har kostet over 10 milliarder dollar (65 milliarder kroner).
Japans kronprins Naruhito og kronprinsesse Masako deltog i den officielle indvielse af den ialt 3911 meter lange bro, som går over Akashi strædet og forbinder hovedøen Honshu med den sydvestlige Shikoku ø. Broen åbnede for offentligheden senere på dagen, men allerede lørdag holdt biler i kø for at være de første, der kørte over på den anden side.
Spændvidden på broen er 1.991 meter lang, og det er større end Storebæltsbroen, der har en spændvidde på omkring 1.600 meter.
Der er brugt 193.200 ton stål til at bygge broen, og den har to bropiller, som hæver sig 297 meter over vandet.
Broen er bygget til at kunne modstå jordskælv, der har en styrke op til 8,5 på den åbne Richterskala.
Under jordskælvet i 1995, som målte 7,2 på Richterskalaen, havde det ikke større effekt på den ufærdige bro end, at den blev forlænget med en meter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her