Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

4. april 1998

Ulovlig sagsbehandling
*Når en indvandrer søger om familiesammenføring, trækker kommunale sagsbehandlere i flere tilfælde uretmæssigt beløb fra ansøgerens indkomst. Så kan Udlændingestyrelsen give afslag med den begrundelse, at han eller hun ikke har råd til at forsørge ægtefællen, skriver Weekendavisen fredag. Jurister og indvandrerrådgivere kalder kommunernes opførsel for chikane og manipulation:
"Det er systematisk chikane med det utilslørede formål at begrænse familiesammenføringerne," siger Bjarne Overmark, advokatfuldmægtig og formand for Rådgivning for Udlændinge i Randers. Han har klaget til Indenrigsministeriet og sendt sagen videre til Ombudsmanden. Der er flere eksempler fra Randers, Århus, Herning og Ishøj kommuner på forsøg på at påvirke Udlændingestyrelsens afgørelser.

OECD vil have miljøet med
*Miljøbetragtninger skal være et vigtigt element, når OECD vurderer de 29 landes opfyldelse af deres mål om økonomisk vækst, højere beskæftigelse og bedre levestandard, Donald Johnston i går efter et miljøministermøde torsdag aften.
EU's miljøkommissær, Ritt Bjerregaard, hilste initiativet om miljøindikatorer velkommen og sagde, at det markerer en ændring i OECD's udsyn, således at organisationen ikke længere fokuserer snævert på økonomi. Miljøforslaget er en udløber af miljømødet i Kyoto i Japan i december i fjor om at begrænse udslippet af de såkaldte drivhusgasser.

FN-ekspert i tyrkisk fængsel
*Tyrkiet har tilladt en FN-ekspert at undersøge landets fængsler og udspørge mulige torturofre. Men FN-rapportøren Nigel Rodley har ikke fået mere end en uge til at gennemføre undersøgelsen af Tyrkiets mulige krænkelser af menneskerettighederne. EU har angivet tyrkiske menneskerettighedskrænkelser som en af grundene til, at landet ikke har fået stillet medlemskab i konkret udsigt. Danmark har i flere tilfælde klaget over menneskerettighedsovergreb i Tyrkiet.

Golfens løve er tæmmet
*FN's våbeninspektører og højtstående diplomater afsluttede fredag deres første runde af inspektioner af Iraks præsidentpaladser og planlægger at forlade den irakiske hovedstad Bagdad fredag, oplyste FN's vicegeneralsekretær for nedrustning, Jayantha Dhanapala.
Dhanapala understregede, at våbeninspektørerne vender tilbage til Irak på et eller andet tidspunkt for at følge op på sagen.

Etnisk ligestilling i København
*Københavns Kommune indfører nu en etnisk ligestillingspolitik i forhold til de ansatte i den kommunale forvaltning. Forslaget, der blev vedtaget på borgerrepræsentationsmødet torsdag aften, betyder, at 15-16 procent af de 46.000 fuldtidsstillinger i kommunen i løbet af en årrække skal være besat med mennesker af en anden etnisk oprindelse end dansk. Dansk Folkeparti, der sammen med Venstre og konservative stemte imod forslaget, har bedt arbejdsminister Ove Hygum (S) om at vurdere lovligheden af forslaget. En lignende ordning i Randers Kommune blev stoppet af daværensde arbejdsminister Jytte Andersen.

Bloody Sunday
*Den britiske premierminister Tony Blair har bedt tre uafhængige dommere undersøge, hvad der skete den Bloody Sunday, 30. januar, 1972, hvor soldater skød mod katolske demonstranter og dræbte 14 mennesker. Tidligere undersøgelser har konkluderet, at soldaterne blev provokeret til at skyde, men de har været udsat for kritik.

Ikke flertal for afgift
*Regeringen, SF og Enhedslisten mangler et enkelt mandat i at have flertal for forslaget om afgift på vækstfremmere, og skatteminister Ole Stavad (S) er henvist til at forsøge at overtale CD til at støtte forslaget, viste fredagens førstebehandling af afgiftsloven i Folketinget. Alle øvrige borgerlige partier i Folketinget er imod afgiften. "Hvis regeringen kan fremlægge beregninger, der viser, at det står grueligt galt til, og at en afgift på vækstfremmere er det rigtige, vil vi nok stemme for. Det må vi se på i udvalget, hvor jeg også gerne vil høre landbrugets og industriens synspunkter", siger CD's Sonja Albrink til Ritzaus Bureau. Hun mener i øvrigt ligesom Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet, at det mest reelle vil være at forbyde vækstfremmerne, hvis de er farlige.

Protestanter holdes væk
*En særlig kommission har nedlagt forbud mod, at protestanternes traditionelle marcher i Nordirland går gennem katolske gader og byområder.
De protestantiske marcher, som indledes 2. påskedag, er traditionelt anledning til sammenstød med katolikker. Beslutningen fra den uafhængige komite, der blev offentliggjort fredag, indebærer, at den protestantiske loge Apprentice Boys (lærlinge-drengene) skal stoppe sin march ved Ormeau Road - en af de store gennemfartsveje i Belfast - på det sted, hvor gaden fortsætter ind i en katolsk bydel. Det er første gang, at komiteen udstikker reglerne for en march. Komiteens væsentligste opgave er at forhindre, at dette års marcher udvikler sig til blodige gadekampe, som det er sket så mange gang de seneste 30 år.

Jeltsin udelukker kommunister
*Præsident Boris Jeltsin udelukkede fredag enhver mulighed for, at Ruslands næste regering bliver en koalition af tilhængere og modstandere af økonomiske og politiske reformer. Jeltsin gjorde det desuden klart, at en kommende regering med den unge ministerpræsident Sergej Kirijenko i spidsen vil have som mål at føre en stram økonomisk politik.
Udtaleleserne ses som en præcisering af hans indrømmelser til parlamentets underhus, Statsdumaen, torsdag, hvor Jeltsin lovede at føre samtaler med de politiske partiers ledere om den økonomiske politik og hvem, som skal indgå i den nye regering.
Jeltsins udtalelser ses af iagttagere i Moskva som et klart signal til Statsdumaen og dets største parti, kommunisterne, at de ikke under nogen omstændigheder skal gøre sig håb om, at Jeltsins reformpolitik vil blive ændret, som kommunisterne kræver.

Le Pen i skudlinjen
*Tyske anklagere vil have ophævet den franske højreekstramist, Jean-Marie Le Pens immunitet, så han kan retsforfølges for racistiske udtalelser om jøder. Statsanklageren i München, Helmut Meyer-Staude, fortalte i går, at der er blevet sendt en anmodning til Europarlamentet, som Le Pen er medlem af. Det skete dagen efter, at en fransk domstol fratog Jean-Marie Le Pen hans borgerrettigheder i to år for at have overfaldet en socialistisk leder under valgkampen sidste år. Selv mener lederen af det stærkt højreorienterede parti, Front National, at han er offer for en sammensværgelse, der har som mål at drive ham ud af politik. "Men det her vil kun styrke mit parti," sagde Le Pen, der vil appelere dommen. En appel udsætter dommens ikrafttrædelse i mindst halvandet år og vil give Le Pen mulighed for at fortsætte sit politiske arbejde og bevare sit medlemskab af Europa-Parlamentet og arbejde som lokalpolitiker.

Undersøgelse frikender ikke Roundup
*Danmarks Jordbrugsforskning vil ikke udelukke, at ukrudtsmidlet Roundup kan forurene grundvandet. Danmarks Jordbrugsforskning, en forskningsinstitution under Fødevareministeriet har undersøgt ukrudtsmidlet og fundet, at stoffet glyphosat, som er i Roundup, binder sig til de øverste to til fire cm. jord og efterfølgende nedbrydes. Men forsøgene har kun været foretaget på jordsøjler og har ikke vist, at glyphosat kan udvaskes.
Næste skridt i at undersøge risikoen ved Roundup er realistiske udvaskningsforsøg i specialanlæg, hvor det undersøges, hvordan glyphosat opfører sig i uberørte intakte jordblokke med sprækker og porer. Dette forsøg er netop startet, og resultaterne kommer om et par år. Danmarks Jordbrugsforskning undersøger også, om glyphosat kan binde sig til partikler og dermed blive ført ned i grundvandet.

Schröder knuser Kohl
*De tyske socialdemokrater (SPD) med Gerhard Schröder i spidsen står til at knuse kansler Helmut Kohls kristelige demokrater (CDU) ved både delstatsvalg senere på måneden og forbundsdagsvalget i september, viste en Emnidmeningsmåling i går. SPD står til 44 procent i Sachsen-Anhalt mod CDU's 25 procent. På landsplan får SPD 41 procent afstemmerne mod CDU's 36 procent.

En dag for Algeriet
*Overalt i Europas hovedstæder sættes der i dag fokus på Algeriets blodige skæbne og algeriske flygtninges usikre fremtid i Europa.
I København står en lang række organisationer bag en demonstration kl. 18.00 på Christiansborgs slotsplads, hvor blandt andet Michael Bjerrum, generalsekretær i FN-Forbundet taler og Anne-Marie Helger underholder.

Clintons popularitet stiger
*Amerikanerne er trætte af at høre om Clintons påståede sexeskapader og et flertal mener, at alle undersøgelser af præsidentens privatliv bør stoppe nu. Det viser en meningsmåling, som tv-stationene CNN har offentliggjort. Meningsmålingen, der blev foretaget få timer efter, at dommer Susan Wright afviste Paula Jones-sagen, viste et markant flertal, der mente, at dommerens afgørelse var rigtig og "god for landet". 67 procent sagde, at de mente, at sexundersøgelserne mod præsidenten burde stoppe nu. Under alle omstændigheder har sex-beskyldningerne gavnet præsidenten og demokrater i det hele taget. 52 procent ville i dag stemme på en demokratisk kandidat, hvis der var valg til Kongressen. Kun 40 procent ville stemme på en republikaner, viser en meningsmåling fra Pew Research Center.

Yen'en styrtdykker
*Japans økonomi var fredag rystet, efter at landets valuta, yen, nåede det laveste punkt i syv år, og kreditvurderingsinstituttet Moody's degraderede landet fra "stabil" til "negativ".
Den japanske finanskrise kom, til trods for at regeringen onsdag fremlagde en såkaldt "Det Store Brag"-reformpakke.
Den japanske yen har været faldende siden nytår og nåede ned på 135,20 over for den amerikanske dollar midt på eftermiddagen fredag - et lavpunkt siden august 1991.
"Det er alvorligt. Det er en ny kritik af systemets stabilitet," sagde Richard Jerram, cheføkonom hos ING Barings.
Moody's begrundede degraderingen af Japan, som har verdens næststørste økonomi, med den fortsat svage økonomiske aktivitet i landet, som forværrer de strukturelle brist i finanssektoren.
Finansminister Hikaru Matsunaga erkendte, at staten må gøre noget for at puste nyt liv i økonomien.
Den amerikanske præsident, Bill Clinton, fastslog fredag, at Japan holder nøglen til økonomisk vækst i Asien. Han tilføjede, at USA bør optræde med respekt og fasthed, når det beder regeringen i Tokyo om at tage de nødvendige, "modige" initiativer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her