Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

27. april 1998

DA: Nej til nye forhandlinger
*Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har særdeles svært ved at forestille sig, at der kan indledes nye forhandlinger. Meldingerne fra LO og de enkelte LO-forbunds ledende folk er så forskellige, og har sandsynligvis kun til hensigt at skulle dække over intern uenighed.
"Hvad skulle der komme ud af nye forhandlinger. Konflikten udspringer af uenighed mellem LO-toppen og medlemmerne. Det ene øjeblik skal man forhandle inden for den nuværende ramme, og næste melding går på, at der er råd til mere. Det er urealistisk at forestille sig forhandlinger," siger administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen.
Mandag klokken 14.00 har LO sat som deadline for en tilbagemelding fra arbejdsgiverne om eventuel forhandlingsvilje.
Artikler forsiden og side 3

Nye sammenstød i Kosovo
*Soldater fra den jugoslaviske hær kom kortvarigt i skudkamp med albanske oprørere ved Kosovos grænse til Albanien sent lørdag. Det oplyste serbiske kilder til journalister i Pristina.
Ingen kom til skade under skyderiet, og de omkring 10 albanske separatister flygtede over grænsen til Albanien.
Ifølge de serbiske kilder efterlod oprørerne sig et mindre antal miner og sprængstoffer og andet militært udstyr.
Den jugoslaviske hær har oplyst, at den torsdag dræbte 19 albanere, der forsøgte at krydse grænsen mellem Kosovo og Albanien.
Den amerikanske regering meddelte inden weekenden, at USA vil have indført nye sanktioner mod den serbiske ledelse, fordi den nægter at forhandle om Kosovo.

Serbere flygter fra Bosnien
*Omkring 180 serbere valgte i weekenden at forlade byen Drvar i det vestlige Bosnien efter sammenstød med kroatiske nationalister, der kontroller det meste af området. Men serberne svor, at de ville vende tilbage.
Serberne blev bragt ud af byen sent lørdag i fire busser med hjælp fra internationale organisationer i Bosnien. Og de fortsatte til Banja Luka, der er hovedstad i den serbiske del af Bosien, Republika Srpska.
De serbiske familier fortalte nyhedsbureauet AFP's korrespondent inden afrejsen, at de rejser ikke så meget af frygt, men fordi deres lejligheder var blevet raseret af kroatiske bøller. Og flere sagde, at de vil vende tilbage "før eller senere".
De fleste af de omkring 2.000 serbere i Drvar er blevet tilbage i byen. I de seneste uger er serbere i stigende tal kommet til byen, som før krigen havde en serbisk befolkningsandel på 97 pct. Drvar blev erobret af kroaterne i slutningen af krigen i efteråret 1995.

Venstre står til fremgang
*Halvanden måned efter folketingsvalget peger danskerne fortsat på statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) som landets statsminister. Men Venstres nye formand, Anders Fog Rasmussen, modtages godt af vælgerne. Det viser de to seneste meningsmålinger fra Gallup og Sonar i henholdsvis Berlingske Tidende og Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
I begge meningsmålinger står Venstre til fremgang, dog mest i Gallup-målingen, som nu giver partiet 27,7 procents opbakning, i Sonars måling får partiet til 25,8 procents tilslutning.
Socialdemokratiet holder skansen. Sonar giver partiet 35,8 procents opbakning, mens det hos Gallup står til 34,1 pct. Ved folketingsvalget fik partiet 35,9 pct. af stemmerne. De konservative går tilbage. Hos Sonar vil partiet ved et valg nu få 7,5 pct. af stemmerne. Gallup giver partiet 7,8 pct. Ved folketingsvalget opnåede de konservative 8,9 pct. af stemmerne.

Færingerne har mistet troen
*Et flertal af den færøske befolkning ser ud til at have mistet troen på, at forhandlingerne med den danske regering om erstatning i banksagen ender med en retfærdig løsning.
En vælgerundersøgelse, Færøernes fjernsyn har fået foretaget, viser, at hele 54 pct. af den færøske befolkning svarer nej, når de bliver spurgt om, de tror på, at afslutningen på banksagen ender med en retfærdig løsning for Færøerne. 24 pct. af færingerne tror dog, der kommer noget godt ud af bankforhandlingerne med den danske regering, mens 22 pct. af de adspurgte ikke véd hvad de skal mene.

Tyrkiske soldater dræber 31 kurdere
*Tyrkiske soldater skød og dræbte natten til søndag 31 kurdiske oprørere under nye kampe i den sydøstlige del af landet tæt ved grænsen til Irak. Det rapporterer det statskontrollerede nyhedsbureau Anatolia søndag.
Tre tyrkiske soldater blev dræbt ved sammenstøddet, mens ni bevæbnede kurdere blev taget til fange.
Sammenstøddet kom kort efter, at 10.000 tyrkiske soldater indledte en ny offensiv mod bevæbnede kurdiske grupper. Offensiven er endnu en gang rettet mod det kurdiske arbejderparti PKK, som siden 1984 har kæmpet for et selvstændigt Kurdistan.
Tyrkiske myndigheder har med store styrker forsøgt at bekæmpe PKK, der har tilholdssteder i både Irak, Iran og Tyrkiet.

Lavvande i kommunekasser
*Hver 10. kommune har dybe, økonomiske problemer og er tvunget ud i omfattende besparelser på børnepasningen, folkeskolen eller i servicen over for de ældre, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. Mange steder er der afskedigelser på vej.
Det vurderer kontorchef Jens Bjørn Christiansen fra Kommunernes Landsforening, KL.
Ved årsskiftet havde 30 kommuner negativ kassebeholdning. Siden nytår er to kommuner sat under administration af Indenrigsministeriet, og flere er på vej, forudser Jens Bjørn Christiansen.
Ifølge et rundspørge til en række af de kriseramte kommuner er det især pasningsgarantien, der har været langt dyrere end forudset. Det har tømt kommunekasserne.
KL-formand Anker Boye (S), Odense, erkender, at der i aftalerne med regeringen ikke har været afsat penge nok til det voldsomme pres på især børnepasningen - et pres, der ifølge Anker Boye er blevet voldsomt forøget af løfter fra ministre og folketingsmedlemmer.
"Kommunernes kassebeholdninger har aldrig været så lave. Derfor kan nogle af de kriseramte kommuner blive tvunget til nye skattestigninger næste år," siger Boye.

Gule Læsø-bier for EF-Domstolen
*EF-Domstolen afgør på torsdag, om det danske forbud mod gule bier på Læsø forhindrer fri samhandel i fællesskabet og derfor er ulovligt, skriver Aalborg Stiftstidende søndag.
Dommer Mogens Pedersen i Frederikshavn bad EF-Domstolen om råd, efter at en biavler, der i 1995 blev tiltalt for at overtræde forbuddet, bragte samhandels-aspektet ind i sagen.
Den danske stat afviser pure, at bekendtgørelsen om bier, der skal sikre rendyrkning af brune bier på Læsø, har noget med frihandel mellem EU-landene at gøre. Traktaten gælder kun grænseoverskridende handel, mener Udenrigsministeriet.
EU-kommissionen når til gengæld til det modsatte resultat: Selv om biforbuddet kun omfatter en del af Danmarks territorium, falder det ind under traktaten om fri handel mellem landene.

Profboksere bruger falske navne
*Falske navne og falske rekordlister er en del af professionel boksning. På den måde er bl.a. det danske publikum gennem årene blevet ført systematisk bag lyset. Det skriver journalisterne Claus Jensen og Henrik Madsen i Berlingske Tidende søndag.
Artiklen er skrevet på baggrund af de tos tv-udsendelse 'Sportsjournalister til salg', som TV 2 viste i aftes. Heri beskriver de to journalister forholdene i promotor Mogens Palles danske bokse-cirkus og påviser, at den danske boksepromotor bl.a. via en bevidst og dygtig bearbejdning af sportspressen har skabt sit store og succesfulde bokse-imperiet.
Berlingske Tidende beskriver bl.a., hvordan amerikanske boksere har optrådt under forskellige navne. Et, når de gerne ville vinde, og et andet når de entrede ringen for med knap så stor sejrsvilje.

Krigsherrer i Afghanistan forhandler fred
*Den yderligtgående muslimske taliban-bevægelse, der kontrollerer to tredjedele af Afghanistan, og dens modstandere indledte i går forhandlinger om at standse den blodige konflikt, som har hærget landet i flere år.
Alene i år har borgerkrigen Afghanistan kostet flere hundrede mennesker livet.
Det er første gang de to parter forhandler ansigt til ansigt siden en tidligere forhandlingsrunde brød sammen i fjor.
Talibanerne kom til magten i september i 1996, da de tog kontrol med landets hovedstad, Kabul. Militsen kontrollerer i dag den sydlige del af Afghanistan, mens oppositionen den Nordlige Alliance kontrollerer Afghanistans nordlige tredje del. Denne alliance er en sammenslutning af flere grupper, som støttes af blandt andet Tadsjikistan.
Talibanernes åndelige leder, Mullah Mohammed Omar, sagde ved starten af forhandlingerne, der foregår i Pakistans hovedstad Islamabad, at talibanerne "ikke kæmper for at få magt, men for at indføre islamisk lov" i Afghanistan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her