Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

2. april 1998

Israel trækker sig ud af Libanon
*Israels regering godkendte onsdag for første gang en 20 år gammel FN-resolution om israelsk tilbagetrækning fra det sydlige Libanon. Forsvarsminister Yitzhak Mordechai sagde, at tilbagetrækningen vil ske på betingelse af, at Libanon garanterer sikkerheden langs grænsen til Israel. Beslutningen blev taget af det såkaldte indre kabinet - en mindre kreds af topministre i den israelske regering. I følge libanesiske embedsmænd skyldes Israels vilje til at trække sig tiltagende vanskeligheder på slagmarken i Sydlibanon, der koster israelerne dyrt.

Udrensning i Sydafrikas forsvar
*Hoveder skal rulle i toppen af Sydafrikas forsvars- og værnschef general Georg Meiring, har næppe mange dage tilbage på posten. For en måned siden afleverede han en rystende - og stærkt fortrolig - efterretningsrapport til præsident Mandela med budskab om, at "topfolk i hæren" fra regeringspartiet stod bag en sammensværgelse for at styrte regeringen. Selv om Meiring er hvid, anses han for at være både loyal og moderat, men Mandela ville ikke acceptere rapporten, og bad statsadvokaten om at efterforske efterforskningsrapporten. Derefter stod det klart, at en udrensning stod for døren: Enten dem, som Meiring inkriminerede - eller han selv og hans nærmeste. Statsadvokaten konkluderede i går, at Meirings rapport var "svindelagtig og uden substans". Konsekvenser eksekveres "senere på ugen". Ifølge Meiring stod Winnie Mandela, tidligere ANC-politiker Bantu Holomisa, vice-værnschef Siphiwe Nyanda og departementschef i udenrigsministeriet, Robert McBride, bag kupplanerne.

OECD godtager valget i Armenien
*Der var flere eksempler på svindel under præsidentvalget i Armenien tidligere på ugen, men Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) mener alligevel, at valget på det overordnede plan "var et skridt fremad mod et funktionsdueligt demokrati i forhold til det problematiske valg i 1996." OECD sår ikke tvivl om valgresultatet, der gav valgets vinder ministerpræsident og fungerende præsident, Robert Kotjarian, 59 procent af de optalte stemmer mens udfordreren, den tidligere sovjetkommunistiske partichef Karen Demirtjian, havde fået 41 procent.

Våbenembargo mod Juguslavien
*FN besluttede natten til onsdag med stemmerne 14 mod nul at indføre en våbenembargo mod Juguslavien på grund af konflikten i Kosovo. FN-resolutuionen kræver, at alle stater fremmer stabiliteten og freden i Kosovo, undlader at forsyne Jugoslavien, heriblandt også Kosovo, med våben og våben-relateret materiale. Myndighederne i Beograd opfordres til hurtigt og uden forhåndsbetingelser at gå i meningsfuld dialog med albanerne. Resolutionen giver endelig støtte til en "ændret status for Kosovo, som vil indeholde en betydelig større grad af selvstændighed og meningsfuld selv-administration". Kina undlod at stemme.

Gidsler løsladt i Tyrkiet
*En række venstreorienterede indsatte i tyrkiske fængsler frigav onsdag 11 fængselsbetjente, de havde holdt som gidsler og var ved at afslutte en landsdækkende protestaktion efter at have nået en aftale med myndighederne, oplyser de tyrkiske fængselsmyndigheder. Omkring 350 indsatte har siden tirsdag holdt 55 fængselsbetjente som gidsler i 10 fængsler rundt om i Tyrkiet. En talsmand for Menneskeretssammenslutningen, der har deltaget i forhandlinger med de indsatte, bekræftede onsdag, at aktionerne var ved at blive afsluttet efter forhandlinger med Tyrkiets regering.

Kinas fattige betaler for reformer
*Kinas fattigste betaler for landets sociale omvæltninger. I takt med, at flere af landet statslige virksomheder bliver nedlagt, tvinges folk til at leve på en minimumsunderstøttelse på ca. 170 kr. Også de arbejdende oplever i disse år en kraftig nedgang i levestandarden. En undersøgelse fra det statslige statistik-bureau (SSB) i Kina viser, at lønindkomsten faldt i 1997 for 39 procent af byboerne i Kina - for gruppen med de laveste indkomster var faldet helt oppe på 60 procent. En gennemsnitlig byboer tjente ca. 640 kr. om måneden.

CO2-afgiften skal væk
*Enhedslisten vil afskaffe den nuværende faste CO2-afgift for erhvervslivet og i stedet belønne de virksomheder, der sparer mest muligt på energien. Årligt skal virksomhederne komme med en statusopgørelse, og har den enkelte virksomhed opnået et fastsat mål slipper den for at betale afgiften.
"I stedet for at straffe virksomheder med en afgift mener vi, at det er bedre at belønne dem for at spare mest muligt," siger Søren Kolstrup fra Enhedslisten, der kalder det "tvang med belønning." Det betyder i følge Søren Kolstrup, at virksomhederne kommer til at konkurrere på energibesparelser, og Søren Kolstrup mener, at det vil være et væsentlig incitament for erhvervslivet til at spare mest muligt.

Rettigheder til russisk mindretal
*Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, opfordrede tirsdag Letland til at lempe vilkårene for at opnå statsborgerskab for landets store russiske mindretal. OSCE's kommissær for etniske minoriteter, Max Van der Stoel, advarede den lettiske parlamentsformand, Alfred Tjepanis, om, at landet risikerer at svække sine bånd til resten af Europa, med mindre der sker fremskridt i nationalitetsspørgsmålet. Efter at Letland genvandt uafhængigheden i 1991, indførte landet nye love om statsborgerskab, der effektivt efterlod de fleste russisk-talende statsløse.

Færre voldtægter
*Trods en mindre nedgang i antallet af voldtægter, så anmeldes der stadig 435 voldtægter om året mod 550 for ti år siden. Det viser en undersøgelse, som Rigspolitiet offentliggjorde onsdag. Undersøgelsen er lavet i samarbejde med professor, dr.jur. Flemming Balvig, Københavns Universitet. Undersøgelsen viser, at offer og gerningsmand i halvdelen af tilfældene kendte hinanden. 43 procent af overgrebene blev begået i kvindens eget hjem, hos venner eller bekendte eller hos en tidligere kæreste. I 50 procent af tilfældene var gerningsmanden fuldstændig ukendt.
"Undersøgelsen viser, at voldtægtsforbrydere er folk med voldsomme sociale problemer. Mange af dem er tidligere straffede, og de færreste har altså beskæftigelse," siger Flemming Balvig.

Hård dom til insiderhandel
*Københavns Byret idømte onsdag et tidligere bestyrelsesmedlem i industrikoncernen C.W. Obel fem måneders ubetinget fængsel for såkaldt insiderhandel - det vil sige handel med værdipapirer på grundlag af oplysninger, som ikke var tilgængelig for andre. Der er tale om den hidtil hårdeste dom i Danmark for insiderhandel. Overtrædelse af forbudet mod insiderhandel straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til halvandet år. I særligt grove tilfælde kan der idømmes fængsel i op til fire år.

Halvdelen siger ja til Amsterdam
*Halvdelen af de danske vælgere vil stemme ja til Amsterdamtrakaten, viser en Gallup-undersøgelse lavet for LO. 29 procent vil stemme nej. Undersøgelsen viser, at vælgerne har nogenlunde samme holdning til Amsterdam-traktaten som det politiske parti, de stemmer på. Blandt tvivlerne hælder 41 procent til et ja, viser undersøgelsen.
Blandt de socialdemokratiske vælgere er det fifty-fifty. Blandt de borgerlige tvivlere under et hælder langt de fleste til at stemme ja den 28. maj.

Papons skæbnetime
*Den krigsforbryderanklagede franskmand Maurice Papon blev onsdag indlagt på hospital, få timer efter at nævningene i retssagen mod ham havde trukket sig tilbage for at votere. Den 87-årige Papon blev indlagt på Haut-Leveque hospitalet i Pessac lige uden for Frankrigs sydvestlige by Bordeaux, hvor retssagen mod ham holdes. Tidligere onsdag havde Papon givet sin afsluttende forklaring forud for nævningenes votering, mens jøder uden for retssalen oplæste navnene på alle Papons påståede ofre og lagde en gul rose for hver og en af dem på fortovet. Dommen i den nu seks måneder lange retssag var endnu ikke faldet ved redaktionens afslutning.

Fødevaremangel i Indonesien
*Over 7,5 mio. indonesere kan snart komme til at mangle fødevarer, og mange oplever allerede "en akut utilstrækkelighed i forsyningerne", hed det i en FN-erklæring onsdag. "Halvanden millioner familier - eller 7,5 mio. mennesker - i 15 forskellige provinser kan komme til at leve i en utryg situation med hensyn til fødevarer frem til næste år, hvis der kommer endnu en tørke senere i år," meddelte FN's Udviklingsprogram (UNDP).

Chefsekretær blev årets Ålborgkvinde
*Chefsekretær Inger Jungclaus fra Ålborg Kommune, som blev kendt, da hun åbent fortalte om en fire-årig affære med sin chef kommunaldirektør, Jørgen Kvist, blev onsdag aften kåret som "Årets Aalborg kvinde".
Bag prisen står Dansk Kvindesamfunds Aalborgkreds. "Inger Jungclaus har vist stort mod ved at bekendtgøre, at den egentlige årsag til forflyttelsen var, at kommunaldirektøren misbrugte sin magt til køre sin tidligere elskerinde ud på et sidespor," lød begrundelsen.
Den anden halvdel i affæren, kommunaldirektør, Jørgen Kvist, meddelte i går, at han fratræder sin stilling.

Prinsens hjemkomst skaber uro
*Cambodjas politi opløste onsdag en stor demonstration i hovedstaden Phnom Penh, hvor tilhængere af den afsatte ministerpræsident prins Norodom Ranariddh var i klammeri med aktivister, der er modstandere af den hjemvendte politiske leder.
Bevæbnede politistyrker tvang over 1.000 mennesker væk fra området omkring et luksushotel, hvor prinsen er indkvarteret, fordi de var tæt på at komme i håndgemæng med andre demonstranter.
Inde i hotellet holdt prinsen, der kom tilbage til Cambodja mandag, møder med diplomater, journalister og medlemmer af hans royalistiske FUNCINPEC parti.
Ranariddhs tilbagevenden til Cambodja kommer efter internationalt pres og er en del af en fredsplan, som omfatter frie valg i cambodja.
I henhold til fredsplanen, der er blevet udarbejdet af Japan, har Ranariddh fået amnesti for en lang fængselsdom, og han har teknisk set mulighed for at stille op til det kommende valg. Politiske iagttagere vurderer imidlertid, at der fortsat kan komme problemer for hans videre politiske løbebane.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her