Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

24. april 1998

Politi brugte falskepas
*Dansk politi brugte illegale pas, udstedt på falsk grundlag til de to kvinder og et barn, der for 10 dage siden blev ekskorteret til Somaliland. Det hævder Somalilands viceminister for genopbygning, Bashir Gelle, overfor Morgenavisen Jyllands-Posten.
Viceministeren siger, at han er overbevist om, at dansk politi vidste, at passene ikke var udstedt legalt.
Den ene somaliske kvinde, Sado Mohamed Abir, der sammen med sin tre-årige datter blev fløjet tilbage til Somaliland, er igen på flugt. Det meddelte hun onsdag i en telefax sendt fra den etiopiske hovedstad, Addis Abeba, til Musse Sheikh, som er talsmand for Somalilands forening i Danmark.

Leder af hjælpeorganisation dræbt
*Den danske leder af adventisternes hjælpeorganisation i Burundi, Bent Nielsen, blev dræbt onsdag aften, da biltyve forsøgte at stjæle hans bil i Bwiza, en forstad til hovedstaden Bujumbura.
Bent Nielsen var leder af ADRA's (Adventist Relief and Development Agency) landekontor i Bujumbura, hvor han har boet i mere end 10 år.

K: Amter skal lave børnepsykiatri
*Amterne skal tvinges til at oprette psykiatriske afdelinger til børn og unge.
Det foreslår den konservative psykiatriordfører Brian Mikkelsen, efter at Justitsministeriet over for Folketingets paragraf 71-udvalg har fastslået, at Danmark overtræder FN's konvention om børns rettigheder ved at tvangsindlægge psykisk syge børn og unge på lukkede voksenpsykiatriske afdelinger.

Østeuropa på vej mod AIDS-epidemi
*Østeuropa og det tidligere Sovjetunionen står på randen af en aids-epidemi, som kun kan bremses, hvis der straks gennemføres omfattende modforholdsregler. Det skriver FN's aids-komite, UNAIDS, onsdag.
Et stor stigning i antallet af stiknarkomaner i de østeuropæiske lande og det tidligere Sovjetunionen har ført til, at andre samfundsgrupper end narkomisbrugere og homoseksuelle er truet af aids.
Antallet af hiv-smittede i Østeuropa og det tidligere Sovjetunionen er steget dramatiske fra cirka 30.000 tilfælde i 1995 til knap 200.000 i år.

Serbere ventes at afvise mægling
*Serbiske medier berettede torsdag om en massiv deltagelse i den folkeafstemning, der ventes at afvise international mægling i den overvejende albanske Kosovo-provins.
Den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, opfordrede efter at have afgivet sin stemme sine landsmænd til at afvise "udenlandsk indblanding": "Kun alene kan vi finde en retfærdig, fredelig og human løsning på et fælles liv mellem forskellige folk," sagde Milosevic, der samtidig opfordrede albanerne i Kosovo til at afskrive deres "fremmede sjælesørgere".
Den albanske ledelse i Kosovo har opfordret alle albanere til at boykotte torsdagens afstemning, som de ser som en manifestation af serbernes overgreb på albanerne i Kosovo.
Natten til torsdag blev der meldt om nye sammenstød mellem albanere og serbiske sikkerhedstyrker i Kosovo. Ifølge serbiske medier havde serbiske styrker været i kamp med omkring 200 albanere tæt på grænsen til Albanien.
Valgstederne skulle lukke torsdag aften kl. 20.00, men et resultat ventes først i løbet af fredag.

Koch: Ja til konstig befrugtning
*Sundhedsminister Carsten Koch går ind for en ændring i loven om kunstig befrugtning, så læger også kan foretage kunstig insemination på enlige og lesbiske kvinder.
Ministeren vil stemme ja til et lovforslag, der netop er fremsat af en gruppe folketingsmedlemmer på tværs af partierne. Vedtages ændringen ikke, vil Carsten Koch se positivt på, at sædbanken Cryos sælger donorsæd til de grupper, som i øjeblikket ikke kan få lægelig fertilitetsbehandling, skriver Dagens Medicin.

Flertal for soldater til Vestsahara
*Der var i går flertal ved Folketingets førstebehandlingen for at sende danske soldater på FN-mission i Vestsahara i Afrika. Dansk Folkeparti var det eneste parti, som ikke støttede forslaget om at deltage i FN-styrken.
Men der var nye toner i debatten. De to store borgelige partier, de konservative og Venstre, der traditionelt støtter regeringen i FN-spørgsmål, var begge meget skeptiske med hensyn til økonomien, og om Vestsahara er for langt hjemmefra for de danske soldater. I forsvarsforliget er der sat 557 millioner kroner af om året til FN-opgaver, og med denne opgave mener de konservative, at grænsen er nået.

12.500 døde af Tjernobyloprydning
*Flere end 12.500 mennesker, der har arbejdet med at rydde op efter atomulykken i 1986 på det ukrainske atomkraftværk i Tjernobyl, er siden da døde. Det oplyste den ukrainske sundhedsminister, Andrij Serdiuk, onsdag.
Det er første gang, at de ukrainske myndigheder har indrømmet, at så mange mennesker har mistet livet i forbindelsen med oprydningsarbejdet efter ulykken.

Danmark bryder børnekonvention
*I strid med FN's børnekonvention spærrer Danmark hvert år unge med psykiske problemer inde på lukkede voksenpsykiatriske afdelinger - side om side med voldsomme, skizofrene og kriminelle patienter.
Det konkluderer Justitsministeriet over for Folketingets såkaldte 71-tilsyn, der kontrollerer psykiatriske patienters vilkår. Tilsynet har i stærke vendinger tidligere kritiseret, at blandt andet 16-17-årige piger bæltefikseres blandt voldsomt syge voksne.
Ifølge FN-konventionen skal frihedsberøvede børn holdes adskilt fra voksne.

Henrettelser fortsætter
*Den 38-årige Joseph Cannon blev sent onsdag henrettet med giftsprøjte i fængslet i Huntsville i Texas på trods af opfordringer fra Pave Johannes Paul II om at skåne hans liv. Onsdag protesterede regeringen i Honduras mod, at delstaten Arizona tidligere på dagen henrettede en 45-årig honduransk statsborger, som var blevet dømt for drab i 1983. Den 45-årige var den anden udlænding, som er blevet henrettet i USA i denne måned.

Muligvis indsigt i PET - til næste år
*Der går mindst otte måneder, inden borgerne måske kan forvente at få svar på, om de har været og måske fortsat er registreret i Politiets Efterretningstjenestes arkiver.
Justitsminister Frank Jensen uddybede torsdag kommissoriet for det udvalg, der skal forberede en egentligt PET-lov.
"Den 1. januar vil udvalget kommer med en redegørelse i forhold til spørgsmålet om enkeltpersoners adgang til oplysninger om eventuel registrering," sagde Frank Jensen og tilføjede, at alle spørgsmål af generel karakter fortsat vil blive besvaret fyldestgørende i Folketingets Retsudvalg.

Marx Dutroux flygtet - og fanget
*Et målløst Belgien blev torsdag ramt af et kollektivt chok, da det lykkedes den normalt skarpt bevogtede Marc Dutroux, der anklages for børnemord, bortførelser og pædofili, at flygte fra sin vagt på vej til et forhør.
Den 41-årige Dutroux var på flugt i tre en halv time, inden han blev fanget igen i en skov ved St.-Medard tæt på grænsen til Frankrig.
Både Belgiens justitsminister, Stefaan de Clerck, og indenrigsministeren, Johan Vande Lanotte, trådte torsdag aften tilbage efter et krisemøde i regeringen.
Et ramaskrig, der bredte sig langt ind i parlamentet, krævede samtidig hele regeringens afgang. Men Belgiens ministerpræsident, Jean-Luc Dehaene, nægtede at svare på, om den samlede regering vil træde tilbage oven på den nye skandale. Marc Dutroux blev oprindelig arresteret i august 1996 og anklaget for mord på fire piger, bortførelse af yderligere to, der undslap med livet i behold efter seksuelle overgreb, og mord på en medskyldig. Hele affæren udviklede sig til en gigantisk skandale, der fik belgierne til at miste tilliden til deres egne myndigheder, efterhånden som det blev afsløret, hvordan opklaringen af en stribe børnebortførelser i Belgien gang på gang var blevet forkludret.

Kina og Taiwan afbryder møde
*Repræsentanter for Kina og Taiwan afbrød torsdag vigtige forhandlinger i Beijing. Det skete, uden at parterne havde nået nogen resultater eller aftalt et nyt møde.
"Vi har diskuteret alt, hvad der kunne diskuteres, og der er ingen mulighed for at fortsætte," sagde Jah Jyh-horng fra Taiwans Strait Exchange Foundation (SEF), det kontor, der står for forhandlinger med Kina. Mødet var det første i tre år, og det eneste konkrete, der slap ud fra mødet, var en principiel beslutning om, at SEFs direktør, Koo Chen-fu, skal besøge fastlandet i løbet af 1998.
Artikel side 5

Amnesty ønsker henrettelser aflyst
*Generalsekretæren i Amnesty International, Pierre Sane, opfordrede torsdag indtrængende Rwanda til at aflyse de planglagte henrettelser af over 20 fanger fredag. Fangerne er anklaget for forbrydelser i forbindelse med folkedrabet i 1994 i den centrale afrikanske stat. Amnesty International anmoder derfor det internationale samfund om hjælp til at få stoppet de planlagte henrettelser. Ifølge Sane er 23 fanger "programsat" til at blive henrettet offentligt i hovedstaden Kigali og fire provinsbyer fredag.

Paula Jones får ingen opbakning
*USA's største kvindeorganisation, NOW, National Organization for Women, besluttede onsdag, at den ikke vil støtte Paula Jones i sexchikanesagen mod præsident Bill Clinton. Ifølge en meddelelse tidligt torsdag er der "overvældende enighed" i NOW om at lægge afstand til Paula Jones' appel af sin sag, der 1. april blev afvist af en dommer i delstaten Arkansas på grund af manglende substans i anklagen.

To muligheder for dansk filmguld i Cannes
*I går blev deltagerne i hovedkonkurrencen ved årets filmfestival i Cannes offentliggjort, og det sensationelle er sket: Både Lars von Trier og Thomas Vinterberg skal deltage i konkurrencen om De Gyldne Palmer med henholdsvis Idioterne og Festen.
Det er således første gang, at to danske film er blevet nomineret i hovedkonkurrencen samtidig. For Thomas Vinterberg, der kun er på sin anden spillefilm, bliver det første tur til Cannes, mens det er femte gang for von Trier, der med Breaking the Waves vandt Juryens Specialpris i 1996. Både Festen og Idioterne er lavet under det såkaldte Kyskhedsløfte og er de to første bidrag til den fem film lange serie af lavt budgetterede og spartansk-tekniske Dogme-film, der skal overholde en række strenge regler i tilblivelsesprocessen.
Det øvrige felt i kampen om De Gyldne Palmer udgøres af en række unge, enkelte nye og uafhængige navne, som nok skal give de mere etablerede instruktører kamp til stregen.
Frankrig stiller med fire film, bl.a. Claude Millers La Classe de neige og Patrice Chereaus Ceux qui m'aiment prendront le train, USA ligeledes med fire, deriblandt Illuminata af John Turturro, Henry Fool af Hal Hartley og Terry Gilliams Fear and Loathing in Las Vegas. Fra Italien kommer to film, Roberto Benignis La Vita e Bella og Nanni Morettis Aprile. Ken Loachs My Name is Joe og John Boormans The General er to af tre film, som repræsenterer England, mens også Australien, Argentina, Taiwan og Rusland er med i kampen om De Gyldne Palmer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu