Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

23. april 1998

R-bagland fastholder PET-krav
*Justitsminister Frank Jensens (S) efterretningsudspil får ikke en af hovedfigurene i det utilfredse radikale bagland, Kim Sejr, til at droppe sit krav om en uvildig undersøgelse af Politiets Efterretningstjenste (PET).
Kim Sejr har fremsat et resolutionsforslag til det radikale hovedbestyrelsesmøde lørdag, hvor der kræves en uvildig undersøgelse af PET.
"En stor del af vores krav bliver opfyldt med hensyn til lovgivning og undersøgelse. Men det er altså ikke en uvildig undersøgelse," siger Kim Sejr.

EU-delegation til Letland
*Europarådets parlamentssamling besluttede tirsdag at sende en delegation til Letland for at undersøge striden mellem Letland og Rusland.
Delegationen skal rapportere tilbage i juni.
Europarådets beslutning kommer på russisk opfordring, idet Moskva anklager de lettiske myndigheder for at diskriminere mod det store russiske mindretal i Letland - en anklage som letterne afviser. Størstedelen af det russiske mindretal, der udgør op mod en trediedel af Letlands 2,5 mio. indbyggere, er i realiteten statsløse.

Indvandrere skal have løntilskud
*Indvandrere og flygtninge med de faglige kvalifikationer og danskkundskaber i orden har ofte svært ved at få job på danske virksomheder på grund af deres etniske baggrund. Det skal 15 millioner kroner i en såkaldt "isbryderpulje" fra Arbejdsmarkedsstyrelsen nu være med til at rette op på. Pengene gives som løntilskud, og virksomheder kan få op til 11.000 kroner af månedslønnen dækket ved at ansætte medarbejdere med en anden etnisk baggrund. Den nye ordning afløser en mere begrænset ordning fra Erhvervsfremmestyrelsen, hvor virksomheder med op til 250 ansatte kunne få tilskud til ansættelse af højtuddannede indvandrere og flygtninge.

Menneskerettigheder er en pligt
*Tyrkiets førende menneskerettighedsaktivist, Akin Birdal, benægtede tirsdag under den seneste af en række retssager, at han skulle have hjulpet kurdiske oprørere og krævede frifindelse.
"Jeg mener, at det ikke er nogen forbrydelse at forsvare menneskerettighederne, men derimod en pligt," sagde han. Birdal er tiltalt for at have opmuntret kurdiske oprørere i en tale i Rom i fjor, hvor han appellerede til en fredelig afslutning på den 13 år lange kurdiske konflikt i Tyrkiet.
"Skulle jeg have bedt folk holde mund og lade våbnene tale," spurgte Birdal.
Akin Birdal har været genstand for op mod 20 særskilte sagsanlæg. I den seneste sag risikerer han op til syv års fængsel.

Kosovo-møde på neutral grund
*EU-kommissær Hans van den Broek foreslog tirsdag, at ledende stormagter bør indkalde til forhandlinger om den kriseramte serbiske provins Kosovo i et neutralt land.
"Tiden er inde til, at Den Internationale Kontaktgruppe for Jugoslavien indkalder serberne og kosovo-albanerne til forhandlinger om konflikten et sted uden for Jugoslavien," sagde Hans van den Broek. Kontaktgruppen, der består af USA, Rusland, Tyskland, Italien, Storbritannien og Frankrig har givet Jugoslavien en frist til lørdag til at gøre fremskridt i retning af en løsning på konflikten i Kosovo, ellers vil de økonomiske sanktioner blive strammet.
Hverken den jugoslaviske ledelse i Beograd med præsident Slobodan Milosevic i spidsen eller de etniske albanere i Kosovo havde tirsdag aften kommenteret forslaget fra van den Broek.

Gymnasielærere tilfredse med ny lov
*Fra den første august i år er det muligt for universitetsstuderende at søge ind på pædagogikum, inden de er færdige som kandidater. Det bestemte undervisningsminister Margrethe Vestager (R), da hun onsdag skrev under på tre bekendtgørelser om etableringen af en helt ny ordning for det pædagogikum, som kommende gymnasielærere skal have før de må undervise. Hidtil har det kun været muligt at søge på pædagogikum, hvis ansøgeren allerede havde afsluttet kandidatgraden og var fastansat på et gymnasium. Ansøgeren skal dog stadig have afsluttet kandidatgraden, når hun begynder på pædagogikum. Gymnasieskolernes Lærerforening, GL, er godt tilfreds med den nye ordning, netop fordi den styrker sidefaget, tilbyder praktikforløb før ansættelsen på et gymnasium og desuden indeholder to måneders ekstra efteruddannelse.

Karadzic skal for domstolen
*Chefanklageren ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien sagde onsdag, at hun er overbevist om, at den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic vil blive retsforfulgt.
"Jeg er absolut overbevist om, at hr. Karadzic vil blive retsforfulgt ved krigsforbryderdomstolen i Haag, og alle tegn peger på det," sagde dommer Louise Arbour, der dog ikke ville sætte tidspunkt på en retssag. Karadzic er tiltalt af domstolen for at være en hovedmand bag den etniske udrensning af muslimer og kroater under den tre et halvt år lange krig, der sluttede i 1995. Han er stadig på fri fod, og den NATO-ledede styrke i Bosnien har ordre til at pågribe ham, hvis de støder på ham, men skal ikke jagte ham.

USA henretter udlænding trods kritik
*En honduraner, som blev dømt for mord i 1983, blev tidligt onsdag henrettet med en giftsprøjte i den amerikanske delstat Arizona, selv om hans internationale rettigheder var krænket. Den 45-årige José Roberto Villafuerte blev henrettet i delstatsfængslet i Florence, Arizona og er den anden udlænding, som er blevet henrettet i USA i denne måned. Ligesom den foregående henrettede udlænding, som var fra Paraguay, blev Villafuerte arresteret og retsforfulgt, uden at der blev taget diplomatisk kontakt til hans hjemland, sagde hans advokat, Jennifer Sparks. Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albrights kontor skrev tirsdag til benådningsnævnet og erkendte, at USA overtræder Villafuertes rettigheder i henhold til Wien-konventionen. Men hun anbefalede ikke benådning. I henhold til Amnesty International er 58 ud af 70 dødsdømte udlændinge i USA ikke gjort bekendt med deres rettigheder i forbindelse med arrestationen.

Fransk flertal for Euroen
*Den franske nationalforsamling vedtog med stort flertal, at Frankrig skal deltage i den europæiske fællesvaluta, Euroen.
334 parlamentsmedlemmer stemte for, mens 49 gik i mod.
Socialistpartiet, De Grønne og det højreorienterede Den Franske Demokratiske Union stemte for regeringens resolution om fransk deltagelse i Euroen.
Resolutionen er ikke-bindende og tjente alene som strømpil for de franske parlamentarikere.
Kommunistpartiet og EU-modstanderpartiet Folkets Bevægelse stemte nej. Det største oppositionsparti, det højreorienterede RPR, udvandrede før afstemningen og deltog derfor ikke.

Tæt på EU-forbud mod tobaksreklamer
*Et EU-forbud mod tobaksreklamer rykkede onsdag nærmere, da Europa-parlamentets miljøudvalg med overvældende flertal fejede indvendinger mod forbuddet af banen og indstillede det til endelig vedtagelse.
Parlamentets juridiske komité sagde ellers i sidste uge, at der ikke var noget lovgrundlag for reklameforbuddet.
Men det afviste miljøudvalget, der med 36 stemmer for og syv imod tilsluttede sig det forbud, som EUs sundhedsministre under stort drama blev enige om i december.
Nu mangler reklameforbuddet at komme til afstemning i selve Europa-parlamentet den 12. maj. Hvis det også vedtages her, kan ministerrådet formelt starte nedtællingen til forbuddet, der gennemføres gradvist, så næsten alle tobaksreklamer efter planen er ude af EU senest den 1. oktober 2006.
Parlamentesmedlemmerne Kirsten Jensen (S) og Lone Dybkjær (R) var tilfredse efter afstemningen i miljøudvalget, hvor de begge stemte for forbuddet.

Skulderklap til Jeltsin
*Overhuset i det russiske parlament opfordrede onsdag parlamentets underhus til at støtte præsident Boris Jeltsins kandidat til ministerpræsidentposten i stedet for at stemme imod ham, hvilket vil medføre en opløsning af parlamentet.
Overhuset, som hedder Føderationsrådet og består af Ruslands regionale ledere, sagde, at det ønsker, at parlamentet godkender Jeltsins kandidat, Sergej Kirijenko, under den tredje og afgørende afstemning om ham i parlamentet fredag for at bevare den politiske stabilitet. Underhuset i parlamentet - eller dumaen - har to gange afvist Kirijenko, som Jeltsin udnævnte som regeringschef, efter at han den 23. marts havde fyret hele den tidligere regering under ledelse af Viktor Tjernomyrdin. Kommunistpartiet, der er det største parti i dumaen, er tydeligvis splittet i spørgsmålet om, hvorvidt dumaen skal reddes, eller om partiet atter skal stemme imod Kirijenko. Men Føderationsrådets støtte er et stærkt psykologisk skulderklap for den 35-årige tidligere energiminister Kirijenko, ligesom støtten lægger ekstra pres på dumaen.

Den gode, den onde og den grusomme
*I en en næsten umulig kamp mod de skandaleramte franske VM-arrangører er 30 medlemmer af Europa-parlamentet nu gået rettens vej i et forsøg på at få omfordelt 712.848 billetter til sommerens fodbold-VM. De 30 politikere betaler selv for en retssag i protest mod, at de franske VM-værter har fordelt broderparten af i alt 2,5 millioner VM-billetter til deres egne landsmænd. Det er ulovligt efter EUs konkurrencelovgivning, siger politikerne, der har hyret den belgiske advokat Luc Misson til at føre retssagen i Paris. Luc Misson har tidligere vundet den såkaldte Bosman-sag, der førte til helt nye transfer-regler i europæisk fodbold.
"Det her er historien om den gode, den onde og den grusomme," sagde den liberale britiske EU-politiker, Graham Watson, onsdag på en pressekonference i Bruxelles.

Byens børn støtter borgmester
nTusinder af tyrkiske islamister samledes onsdag uden for rådhuset i Istanbul for at protestere mod en fængselsdom, som den islamiske borgmester Recep Tayyip Erdogan fik.
"Tyrkiet er stolt af dig, råbte de omkring 5000 demonstranter," mens Erdogan holdt en pressekonference inde på rådhuset.
"Vi vil fortsætte vores demokratiske kamp indtil det sidste. Vi vil ikke bøje vores hoveder trods undertrykkelsen," sagde Erdogan på pressekonferencen. En domstol idømte tirsdag Erdogan 10 måneders fængsel for at have ophidset til had i en islamisk tale, han holdt i fjor. Borgmesteren er på fri fod, mens hans appel behandles.
Tyrkiets verdslige myndigheder, som efter pres fra det politisk indflydelsesrige militær slår hårdt ned på islamiske politiske ytringer, har også indledet en retslig undersøgelse af over 70 beskyldninger, som er rettet mod hovedstaden Ankaras islamiske borgmester, Melih Gokcek.Undersøgelsen kan føre til, at han afsættes fra embedet eller idømmes en straf.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her