Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

18. april 1998

Hårdere kurs overfor gifteksport
*Den danske regering vil nu stramme kursen overfor virksomheder, der eksporterer sprøjtegifte til tredje verdens lande efter, at en rapport viser, at Nicaragua og Guatemala har store miljøproblemer på grund af danske sprøjtegifte. Undersøgelsen blev sat i gang på grund af tv-udsendelsen Made in Denmarks afsløringer af latinamerikanske landmænd, som brugte sprøjtegifte fra Cheminova, uden at vide, hvordan de skulle håndteres og derfor blev forgiftet. Det drejede sig om sprøjtegiftene methyl og methyl parathion.
"Vi har undersøgt forholdene til bunds, og udsendelsen om Cheminova var korrekt. Det er uhyggeligt, hvad der sker i de lande," sagde miljø- og energiminister Svend Auken.

Færingerne går til valg på Danmark
*De færøske vælgere mener, at det vigtigste lige nu og her, som de færøske politikere bør beskæftige sig med, er forholdet til Danmark. Det viser en vælgerundersøgelse, som det færøske fjernsyn har lavet. Ialt 31.609 personer har stemmeret på Færøerne og de skal den 30. april stemme 32 af de 280 kandidater ind i Lagtinget. Den første meningsmåling på Færøerne viser, at de fire store partier på Færøerne - henholdsvis Sambandspartiet, Folkeflokken, Republikanerne og det færøske Socialdemokrati, deler stemmerne næsten ligeligt imellem sig.

Skarp kritik af Kabilas styre
*"Præsidents Kabilas styre adskiller sig ikke meget fra Mobutu Sese Sekos i 80erne." Så skarpt formulerede den chilenske menneskerettighedsadvokat, Roberto Garreton, sig i går om situationen i Den Demokratiske Republik Congo. Roberto Garreton, der er erklæret uønsket i Congo på grund af tidligere kritik af præsident Kabila, skal fortsætte undersøgelsen af massakrerne på hutu-flygtninge fra Rwanda efter, at FN i torsdags trak sin delegation ud af landet, fordi der blev lagt forhindringer ud for arbejdet. Og Garreton er opsat på at komme til bunds i massakrerne, også selvom mange af beviserne for, at Kabilas styrker muligvis har stået bag massakrer, sandsynligvis er blevet fjernet.
"Min erfaring som menneskerettighedsforkæmper under Pinochets militærdiktatur i Chile, har lært mig, at lige meget, hvor mange beviser, der fjernes, så er der altid en tand eller et stykke tøj tilbage som bevis. Jeg tror ikke på, at 180.000 forbrydelser kan forsvinde uden at efterlade et eneste spor," sagde Garreton.

Pædagoger skal have mere i løn
*På KL's delegeretmøde blev det i går besluttet, at de lavtlønnede ansatte i kommunerne, som pædagoger, skal have mere i løn. Planerne om et lønhop er sat i gang for at trække flere mænd til de kommunale områder, der normalt er domineret af kvinder. Men også for at ruste sig til den hårde kamp om de unge arbejdskræfter, som kommunerne skal ud at kæmpe med det private erhvervsliv om i den nærmeste fremtid.

Kirijenko skal til valg for tredje gang
*Det russiske underhus, Dumaen, afviste som ventet for anden gang Sergej Kirijenko som ministerpræsident i går. Jeltsin besluttede straks efter Dumaens afvisning at stille Kirijenko op for tredje gang - hvis han også der bliver afvist, kan Jeltsin opløse dumaen og udskrive nyvalg. Kirijenko fik ved fredagens afstemning kun 115 af de 450 stemmer i Dumaen. Han skal have mindst 226 for at sikre sit kandidatur.

Ribusaktivist stævner avis
*Den tidligere RiBus-chauffør Bjørn Marcher kræver 280.000 kr. i erstatning af dagbladet JydskeVestkysten, oplyser DR-Radio Syd. Bjørn Marcher stævner avisen, på grund af en fantomtegning i avisen, hvor han blev fremstillet som terrorist eller "hærværksgeneral". Han mener, at han er blevet svinet så meget til, at han i dag ikke kan finde et nyt arbejde, fordi ingen vil ansætte ham efter avisens beskyldninger. Bjørn Marcher blev frifundet for hærværk ved byretten i Esbjerg, hvor han alene blev idømt en mindre bøde for at eje en ulovlig gummiknippel.

Flest våbendrab i USA
*En amerikansk undersøgelse fastslår ikke overraskende, at USA er det land, hvor flest drab direkte eller indirekte involverer skydevåben. Undersøgelsen er lavet af det amerikanske Center for Sundhedskontrol og Forebyggelse (CDC), der har undersøgt 36 lande. I USA er dødstallet, hvor skydevåben er involveret, på 14,24 per 100.000. Det omfatter både ulykker, selvmord og drab med skydevåben involveret.
Japan har de laveste dødstal med kun 0,05 per 100.000. Sydamerikas største land, den økonomiske gigant, Brasilien, ligger på andenpladsen, når det gælder dødsfald på grund af skydevåben, Mexico som nummer tre, 0mens Estland ligger nummer fire med en dødsrate på over 12 per 100.000. I forhold til Europa er våben involveret i dødsfald fem-seks gange højere end i Europa og Stillehavsområdet og 95 gange højere end i de fem lande i Asien, som er blevet undersøgt.

Enhedslisten fastholder klage
*Frank Aaen fra Enhedslisten kan ikke klage over anklagemyndighedens afvisning af at indlede en efterforskning mod en advokat, som Frank Aaen har anmeldt for strafbare forhold i forbindelse med selskabstømning. Det er statsadvokat Birgitte Vestbergs vurdering. Frank Aaen er utilfreds med den afgørelse og vil nu indbringe sagen for Justitsministeriet.
"Jeg er utilfreds med, at jeg afvises som klageberettiget. Væsentlige samfundshensyn gør, at vi i Enhedslisten må kunne klage over afgørelsen," siger Frank Aaen, der fastslår, at fordi det netop drejer sig om besvigelse af skattevæsenet, så har det interesse for den samlede befolkning.

1000 kroner kiloet
*Årets første danske kartofler blev fredag solgt for 1.000 kroner kiloet. Kartoflerne er avlet i drivhus hos kartoffelavler Else Munk, Vindinge.
K. C. Frugt præsenterer sammen med Svogerslev Kro de dyrebare kartofler i går. Kroen har investeret 8000 kroner i otte kilo nye danske drivhus-kartofler.

Våbenhvilei Afghanistan
*USA's FN-ambassadør, Bill Richardson, har under sit besøg i Afghanistan sikret, at den herskende Taleban-milits indgår en foreløbig våbenhvile, hed det fredag fra den afghanske hovedstad, Kabul. Richardson har samtidig fået en aftale i stand om, at Taleban skal forhandle med oppositionens militsstyrker den 27. april. Den amerikanske FN-ambassadørs besøg i Afghanistan er det mest højtstående amerikanske besøg i de seneste 20 år i det krigshærgede Afghanistan.

Finland klar til ØMUen
*Finland går som det eneste land i Norden med i EU's økonomiske og monetære union (ØMU) fra begyndelsen. Det stod fredag klart, da den finske Riksdag med stor majoritet sagde ja til regeringens linje om, at Finland skal være blandt de 11 lande, som den 1. januar 1999 indtræder i ØMU. Stemmetallet blev 135 for og 61 imod. Med beslutningen bliver Finland det eneste land i Norden, som tilslutter sig den fælles europæiske valuta. Det finske medlemskab af ØMUen var i praksis allerede vedtaget sidst på året i fjor, da alle fem partier i statsminister Paavo Lipponens regering støttede beslutningen.

Paula Jones' kamp for Clintons fald
*Paula Jones har ikke opgivet kampen mod Præsident Clinton. Sent torsdag aften erklærede den tidligere sekretær med tårer i øjnene, at hun vil bringe sagen for en appeldomstol efter at en dommer i Arkansas den 1.april afviste sagen, fordi der ikke var hold påstandene om, at Paula Jones havde lidt psykologisk, seksuel og arbejdsmæssig overlast som følge af Clintons påståede tilnærmelser. Det konservative Rutherford Institute har allerede erklæret deres økonomiske støtte til kampen mod Clinton.

Mimi vil hindre færøsk afpresning
*CD's leder, Mimi Jakobsen anklager det færøske folketingsmedlem Joannes Eidesgaard for at afpresse regeringen ved at love støtte mod tilsagn om en rimelig aftale i Færøbanksagen og vil derfor sørge for, at den færøske stemme ikke bliver afgørende for regeringens overlevelse.
"Johannes Eidesgaards optræden nærmer sig afpresning. Det er ikke smagfuldt, og det er ikke ordentligt. Færingen skal i hvert fald ikke tro, at han kan gå til den borgerlige side og få flere penge. En sådan optræden vil jeg i øvrigt ikke tolerere af noget medlem af Folketinget," siger Mimi Jakobsen til Berlingske Tidende fredag.

Australsk havnestrejke fortsætter
*Spændingen mellem de strejkende australske havnearbejdere og politiet er steget. Delstatsminister for politiet i Victoria, Bill McGrath sagde fredag, at det kan ende i et blodigt sammenstød.
Strejkerne er blevet erkæret for ulovlige af den australske Højesteret, men arbejderne fortsætter.
"De kan anholde mig. Det kan de gøre igen i morgen, og vi er tilbage igen dagen efter," sagde en af de strejkende.
Australiens næststørste containertransportfirma, Patrick Stevedores, fyrede i sidste uge sin samlede arbejdsstyrke på 1400 fagforeningsorganiserede i Sydneys havn med den begrundelse, at produktiviteten skal øges.
De australske fagforeninger ser fyringerne, som er godkendt af den konservative premierminister John Howards regering, som led i en sammensværgelse mellem arbejdsgivere og regering for at knægte fagforeningerne.

Forbuden frugt smager bedre
*Det er åbenbart mere tiltrækkende for unge at ryge en joint, desto sværere den er at få fat på. En undersøgelse viser, at trods Hollands liberale hashpolitik, så havde kun tre procent af unge mellem 12 og 18 år indenfor en måned røget hash mod 5 procent af de unge i USA.

Suharto truer studenterne
*Indonesiens præsident Suharto har skærpet tonen overfor landets studenter, der siden februar gentagne gange har demonstreret for reformer og ikke mindst for præsidentens afgang. Suharto har slået fast, at landets sikkerhedsstyrker kan tage skrappe midler i brug overfor demonstranterne, fordi "nogle under krisen er blevet utålmodige og ude af stand til at styre deres følelser".
"Sikkerhedsstyrkerne kan ty til barske midler i kritiske situationer og nødstilfælde", sagde Suharto i sin hidtil skarpeste advarsel til de studerende, som blev læst op ved en højtidelighed for militærets specielle Kopassus-styrke. Suhartos advarsel falder efter, at de studerendes markeringer gradvist er blevet optrappet. Siden februar har studenter over hele landet demonstreret på universiteterne - ofte bakket op af akademikere og kravet om Suhartos afgang lyder stadig højere. Torsdag endte demonstrationerne flere steder i sammenstød mellem politiet og de studerende og 21 studerende og fem politifolk blev såret under uroligheder ved det statslige Sudirman Universitet.
I bjergbyen Bandung på den vestlige del af Java, hvor omkring 2000 studerende havde samlet sig på byens tekniske institut, fik ni studerende læsioner i hovedet efter mødet med politiets stokke.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her