Læsetid: 3 min.

Nyrup overlevede Hornslet

7. april 1998

Højesterets svar blæser i vinden, sagde professor, dr. jur. Ole Krarup, da han to timer efter domsafsigelsen i Grundlovssagen holdt pressemøde

DOMMEDAG
De røde roser er så mange og så langstilkede, at det et øjeblik minder om de sidste minutter af den kun knap en måned gamle valgkamp - men nej: Roserne tilhører ikke socialdemokrater på gader og stræder, i færd med at kapre de sidste og afgørende stemmer. De tilhører sagsøgerne, de "10 helt almindelige borgere", der vil have landets socialdemokratiske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, dømt for brud på Grundloven.
Og så er han her ikke engang, Nyrup, som i næsten fem år har haft anklagen om grundlovsbrud hængende over sig. Østre Landsret frifandt ham i sommer, nu skal Højesteret træffe den endelige afgørelse.
"Vær så god at tage plads," indledte højesteretsdommer og retsformand Mogens Hornslet, da han ene dommer trådte ind i Højesterets 1. afdeling for at afsige den dom, der skal sætte det juridiske punktum for mere end 25 års slagsmål om, hvorvidt Danmarks medlemskab af først EF, nu EU er foreneligt eller i strid med Grundloven. Men badet i blitzlys og ved synet af de hundredevis af tilhørere tilføjede han: "I det omfang, det er muligt..."
Mogens Hornslet satte sig - de hundredevis af tilhørere blev stående. Et øjeblik var der stille, så talte Hornslet igen: "Thi kendes for ret: Landsrettens dom stadfæstes."

Svaret blæser i vinden
De gættede altså rigtigt, tilhørerne så mange, at de stod i kø langt hen ad Højesterets gange:
"Løbet er jo nok kørt...," lød det rundt om i vrimlen af mennesker.
Og de håbede forgæves, de, der talte om, at der "måske var en chance for, at et mindretal måske ville...": Hornslet talte på vegne af 11 enige højesteretsdommere.
På trappen op til Højesteret stod to af sagsøgerne vagt:
"Danmark har en grundlov," stod der på et banner, de holdt foran indgangsdøren til Højesteret.
Og så langt strækker enigheden sig - også efter domsafsigelsen. Spørgsmålet er, hvilke grænser, Grundloven sætter for Danmarks mulighed for at overlade beføjelser til EU.
"Højesterets svar blæser i vinden," sagde professor, dr. jur. Ole Krarup, da han to timer efter domsafsigelsen holdt pressemøde i et auditorium på Københavns Universitet.
"Denne sag blev anlagt for at finde et svar på, hvor grænsen går," påpegede han.
I præmisserne for dommen fastslår Højesteret, at spørgsmålet om Grundlovens grænser "i helt overvejende grad må bero på overvejelser af politisk karakter".

Bonde i fin form
Hurtigere med kommentarerne var Junibevægelsens førstemand Jens Peter Bonde. Hornslet havde knap talt færdig, før Bonde var klar med sin dom:
"Højesteretsdommen er ikke forenelig med Amsterdam-traktaten," fastslog han med henvisning til Højesteretsdommens bemærkninger om frihedsrettighederne: "Det kan ikke i medfør af Pgf. 20 overlades til en international organisation at udstede retsakter eller træffe afgørelser, som strider mod bestemmelser i grundloven, herunder dennes frihedsrettigheder."
"Det giver regeringen et problem," sagde Jens Peter Bonde, indskød, at "nu har vi jo ikke læst dommen endnu" og fortsatte:
"Det er en god dom. Jeg er glad."
For nok kunne Bonde have ønsket sig en dom, der gik Nyrup imod, men:
"Det hører til drømmenes verden at forestille sig, at Højesteret skulle tilsidesætte, hvad fem-sjettedele af Folketinget plus en folkeafstemning har vedtaget. Det er ikke Højesterets job."
Højesterets job er det til gengæld at underkende en EU-retsakt, hvis vedtagelsen af den ligger uden for suverænitetsafgivelsen, fastslår Højesteret i sin dom:
"Danske domstole må derfor anse en EF-retsakt for uanvendelig i Danmark, hvis der skulle opstå den ekstraordinære situation, at det med den fornødne sikkerhed kan fastslås, at en EF-retsakt, der er opretholdt af EF-domstolen, bygger på en anvendelse af Traktaten, der ligger uden for suverænitetsafgivelsen ifølge tiltrædelsesloven."
"Et oprør med EU-retten," sagde Jens Peter Bonde om dette afsnit.
En anderledes karakteristik af denne Højesterets konstatering har Karen Dyekjær-Hansen: 'Holger Danske-klausulen' har hun kaldt den.
Men der skal meget til, før Holger Danske vågner, gættede hun, da hun side om side med Ole Krarup holdt pressemøde - ikke mindst med henvisning til, at Højesteret med formuleringerne "...den ekstraordinære situation..." og "...den fornødne sikkerhed..." ikke just inviterer alle og enhver til at komme rendende med sagsanlæg.
Og skulle det ske - at en dansk domstol kender en EU-retsakt ugyldig - vil det udløse et "meget stort drama", forudser Karen Dyekjær-Hansen:
"Det ville formentlig betyde en udmeldelse, eller noget, der lignede," sagde hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu