Læsetid: 3 min.

Opdagelsesrejsende i rock

21. april 1998

Led Zeppelin-koryfæerne, Jimmy Page og Robert Plant, genopstår som andet end nostalgi for midaldrende luftguitarister

NY CD
Til juli er det præcis 30 år siden guitaristen Jimmy Page tog på en lille turné til Danmark med et band, han kaldte The New Yardbirds efter den gruppe, der havde gjordt ham kendt. Som sanger introducerede han Robert Plant, der lignede og lød som et rockikon fra første akkord.
Da bandet kom hjem, skiftede man navn til Led Zeppelin. I disse dage udsendes Walking Into Clarksdale, den første plade med ene nykomponerede Page & Plant-sange siden Led Zeppelin-svanesangen In Through The Out Door i 1979.
Led Zeppelin definerede nok råderummet for den genre, der fik den rummelige overskrift heavy rock, men allerede i 1970 viste gruppens tredje album, at musikerne kunne andet end tælle til otte og tolv. Unplugged ville man vel i dag kalde dette strømførende, men overvejende akustiske album, der søgte ind til en britisk, ja, næsten keltisk identitet.
Pladen hev argumenterne væk under de kritikere, der hidtil kun havde set Led Zeppelin som epigoner, der vaskede den sorte blues hvid. Og 28 år senere bekræfter musikken på Walking Into Clarksdale, hvad Page & Plants interessante 1994-frikvarter No Quarter lod ane.
Nok er d'herrer grånende bedstefædre på henholdsvis 55 og 49, men når de er gået sammen, trods meget modsatrettede temperamenter og fordums krigslignende konflikter, er det ikke for at lukrere på nostalgien hos de midaldrende luftguitarister, der er deres stampublikum.

Noget nyt på hjerte
Page og Plant har ganske enkelt noget nyt på hjerte.
Clarksdale, Missisippi, er byen, hvor Muddy Waters voksede op, og oplandet var delta blues-legenden Robert Johnsons hjemmebane, men pladetitlen skal ikke forlede nogen til at tro, at der 'bare' bliver spillet blues. Titlen er snarere en hilsen, en måde at ridse referencerne op på. Musikalsk er rumfanget nemlig langt større.
Der var engang, hvor Led Zeppelin ifølge overleveringerne nærmest levede som var de djævelens disciple på jord. I dag, siger Page til magasinet Loaded, er han og Plant bare to fyre, der sidder i deres slippers hjemme foran skærmen med en god pibe tobak og nyder at se golf på tv.
Der er nu ikke noget mageligt over dem, når de er på arbejde.
Omdrejnings- og fikspunkter er stadig Plants innovative akustiske og elektriske guitar og Plants stemme, der i sig selv er et vidtfavnende instrument. Fra en hvisken til et råb, fra selvforglemmende desperation til pastoral idyl.
Lyden af Led Zeppelin er åbenbar fra de første takter af åbningsnummeret "Shining In The Light", og andre steder på pladen finder man også samme robuste tyngde, men gradvis opløses og udvides udtrykket.
Den rytmiske akse er stadig en el-bas og trommer, der bliver spillet af noget så ganmeldags som et levende menneske, men ude i hjørnerne og inde i lagene lyder musikken som noget, der kommer ingen eller alle steder fra.

Stilhedens musik
Verdensmusik, ville musikkøbmænd sige, hvis Page og Plant var farvede. Sækkepibeklingende blæsere som rayter, indiske tablaer og det kraftigste instrument af alle - stilheden, som paradoksalt råder mange steder på denne plade, midt i en musik, der ikke har travlt, men tager sig sin helt egen tid.
Dermed ikke sagt, at der ikke findes sange, ja, sågar hits. Det gør der, i rigt mål, f.eks. "When The World Was Young", og de tyste blues-farvede betroelser, "Blue Train" og "Heart In Your Hand", men med denne cd har Jimmy Page og Robert Plant med bistand fra den medproducerende tekniker Steve Albini (Nirvana, Pixies m.fl.) begået en plade, der nægter at være endnu et produkt.
I stedet genfremsætter de opløftende og forløsende den gamle dagsorden om musikerne som opdagelsesrejsende i en musik, der går efter helheder og sandheder.
De har min stemme.

*Jimmy Page & Robert Plant: Walking Into Clarksdale. Producere: Page & Plant m. Steve Albini. Mercury/PolyGram. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her