Læsetid: 1 min.

Pol Pots død bremser Cambodjas retsopgør

17. april 1998

USA forsøgte at få Pol Pot udleveret til international domstol, men Kina modsatte sig en aftale

Meddelelsen om, at den tidligere leder af Cambodjas frygtede Røde Khmerer Pol Pot er død, betyder, at et retsopgør om folkemordet på mindst en million mennesker i årene 1975-79 nu vil blive sværere at gennemføre.
USA har de seneste uger forsøgt at få en aftale i stand om udlevering af Pol Pot, så han kunne blive stillet for en international domstol under anklage for forbrydelser mod menneskeheden, men især Kina, der længe støttede Pol Pot, har modsat sig en aftale.
FN's særlige udsending til Cambodja, svenskeren Thomas Hammarberg sagde dog i går, at Cambodja fortsat har brug for retfærdighed.
"Pol Pots død fjerner ikke behovet for at hjælpe det cambodjanske folk med at gennemføre et retsopgør for det, der skete i årene 75-79," sagde Thomas Hammarberg til nyhedsbureauet Reuter.

Mord-teori
Hammarberg tilføjede, at adskillige prominente medlemmer af Røde Khmer-regimet stadig er på fri fod i Cambodja, dog uden at nævne nogen navne.
De Røde Khmerer står i dag splittet og nær udslettelse som organisation. Over 3.000 partisaner er siden slutningen af marts hoppet af til regeringssiden, oplyste det cambodjanske militær tidligere på ugen, og der er nu kun 200 væbnede khmerer tilbage, som er loyale over for den militære leder, Ta Mok.
De sidste Røde Khmerer har forskanset sig i uvejsomme bjergområder i det nordlige Cambodja tre km fra grænsen til Thailand, hvor Pol Pot døde onsdag - ifølge de første oplysninger af et hjerteanfald.
Men den tidligere amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger antydede i går, at det kunne være De Røde Khmerer selv, der har dræbt deres tidligere leder af frygt for, at han - stillet for en international domstol - ville kunne afsløre for meget.
Ifølge Far Eastern Economic Review var Pol Pot selv indforstået med at blive udleveret til retsforfølgelse i udlandet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu