Læsetid: 2 min.

Præsidentvalg splitter Østrig

18. april 1998

Thomas Klestils genvalg til præsident bragt i fare af farverig kvindelig kandidat

ZüRICH - Præsidentvalget i Østrig søndag varplanlagt ti at blive en ensformig forestilling: Thomas Klestil skulle genvælges som tak for, at han i de sidste seks år har bragt Østrig ud af den internationale isolation, som hans forgænger Kurt Waldheim havde bragt landet i.
Thomas Klestil spillede en klar rolle, da det drejede sig om at få østrigerne til at sige ja til EU, og derfor skulle han så også få lov til at sidde som Østrigs præsident, når dette land overtager formandskabet i EU i andet halvår i 1998.
Det ender det nok også med, men det sker efter en valgkamp, som har bragt en langt større polarisering af det politiske liv i Østrig, end de to regeringspartier, Socialdemokratiet og det Østrigske Folkeparti havde håbet på.
Det har den 39-årige lutherske superintendent (en mellemting mellem en biskop og en provst), Gertraud Knoll, sørget for. Hun har bragt toner ind i valgkampen, som måske ikke giver bonus i valgresultatet, men som har stillet spørgsmålstegn ved mange selvfølgeligheder i østrigsk politik.
Gertraud Knoll kom først sent ind i valgkampen. Hun havde sagt nej til den første opfordring fra oppositionspartiet De Grønne til at være "de alternatives" kandidat, fordi hun ventede sit tredje barn. Da hun havde født sønnen, lovede hun at påtage sig en kort valgkamp under den betingelse, at den kunne tilrettelægges sådan, at hun kunne amme sit barn. Det var i sig selv en udfordring til det konservative mandsdominerede østrigske samfund, der nok tillader kvinder i det offentlige liv, men kun hvis de optræder på de betingelser, som er fastsat af mændene.
Knoll siger selv, at hun vil bringe "mere varme ind i østrigsk politik. "Hun er af den grund blevet beskyldt for naivitet. Men en sådan målsætning ville for en præsident meget nemt kunne få konkrete følger.

Ingen magt til Haider
Dels skal præsidenten efter hendes opfattelse være en moralsk autoritet for nationen, tale de forurettedes og glemtes sag. Dels har præsidenten i forbindelse med regeringsdannelsen et spillerum, som de hidtige præsidenter ikke har udnyttet fuldt ud. For Knoll er det klart, at hun som præsident ikke vil overdrage højrepopulisten Jörg Haider at danne regering, selv om hans parti skulle blive det største i Østrig.
Jörg Haider har ikke været sen til at udnytte situationen. Han mærkede, at Klestil nu pludselig havde brug for støtte fra højrefløjen. Han førte flere samtaler med Klestil for at føle, hvor langt han kunne drive ham i retning af garantier for i givet fald at bane vejen for en regering Haider. Garantierne blev efterhånden så vidtgående, at Haider besluttede ikke at opstille en modkandidat, men at anbefale at stemme på Klestil.
Det har pludselig ændret billedet. Klestil er ikke mere den nuværende regeringskoalitions kandidat, men i højere grad de to borgerlige partiers, Folkepartiets og Jörg Haiders Frisindede Partis, kandidat. Socialdemokratiet er lammet, og partiets dybe splittelse i denne sag vil formentlig kunne sikre Klestil det absolutte flertal allerede i første valgrunde denne søndag.
Det kan være et fingerpeg om, hvordan det vil kunne gå ved parlamentsvalget i 1999, hvor vejen måske vil være banet for Haiders Frisinde Partis indtræden i en borgerlig regering som partner for Folkepartiet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu