Læsetid: 5 min.

Protestanter protesterer

22. april 1998

Den 24-årige protestant Lee Reynolds, der har begravet to venner under den nordirske borgerkrig, stemmer nej til fredsaftalen: Jeg vil ikke have, at de døde for ingenting, siger han

BELFAST - Lee Reynolds på 24 svarer dårligt til prototypen på en gal pavehader med vilde øjne, som med vold og magt vil have, at Nordirland skal forblive i union med Storbritannien, så provinsen kan undgå indflydelse fra det katolske dros nede syd for den irske grænse.
Med en grad i økonomi og historie fra Queen's University i Belfast, sin afslappede væremåde og sine velræsonnerede formuleringer præsenterer han et helt andet billede af, hvad man vel godt kan kalde fundamentalistfløjen i den pro-britiske lejr, end de frådende agitatorer som præsten Ian Paisley & Co.
Han har nøje studeret den nye fredsaftale fra langfredag, vejet den på guldvægten og fundet den for let. Ligesom Ian Paisley og hans parti stemmer Lee Reynolds nej, når aftalen kommer til folkeafstemning 22. maj. Også selv om han er medlem af partiet Ulster Unionist Party (UUP), som i denne weekend med stort flertal støttede et ja til aftalen.
"Der er simpelt hen ikke nok i den for mig til, at jeg kan stemme ja," siger han.
Efter hans mening indebærer den, at regeringen i London har opgivet rollen som det protestantiske, pro-britiske flertals garant i Nordirland.
"Vi er det mest uønskede folk i verden," siger han.

Trimble er forræder
Ligeledes indebærer aftalen i Lee Reynolds læsning både et skridt på vejen mod et forenet, katolsk-domineret Irland og umiddelbare, håndgribelige fordele for det katolske mindretal i Nordirland.
Aftalen opretter en valgt, lovgivende forsamling i Belfast, som efter Lee Reynolds' opfattelse bliver én stor umulig hestehandel, fordi der skal være såkaldt parallelt samtykke, dvs. at et vist flertal af både protestanter og katolikker skal sige ja, før noget af vigtighed kan vedtages.
Ifølge aftalen skal der også oprettes et råd mellem Nordirland, Irland, England, Skotland og Wales, men det er frivilligt, om man vil følge indgåede aftaler. Det er efter Lee Reynolds' mening noget skidt, for så kan man ikke "tvinge" Irland til at samarbejde. Dertil kommer, at der i Skotland og til dels også i Wales er stærke bevægelser for uafhængighed fra Storbritannien, så hvorfor skulle de to regioner gøre noget særligt for unionisternes ønske om at styrke den union, der p.t. holder dem sammen," spørger Lee Reynolds.
Og måske det allerværste er det grænseoverskridende råd mellem Nordirland og Irland, som skal oprettes. I aftalen står, at forsamlingen i Belfast skal repræsenteres i rådet ved "en minister", og for Lee Reynolds er det simpelt hen uacceptabelt at skulle lade sig repræsentere f.eks. i uddannelsesspørgsmål af eksempelvis Gerry Adams fra Sinn Fein - den politiske arm af det katolsk-dominerede IRA.
Skylden for den uacceptable aftale lægger Lee Reynolds ved David Trimbles fødder - lederen af hans parti UUP, som var med til at indgå aftalen. Trimble skulle have været mindre defaitistisk og mere aggressivt være gået ind med konstruktive, konkrete forslag i stedet for blot at reagere mod noget, andre kom med, mener Lee Reynolds.
Skulle han stemme for en aftale, skulle den mindst indeholde en passus om, at IRA skal aflevere sine våben, før dets politiske arm, Sinn Fein, kan tage sæde i Belfasts kommende lovgivende forsamling. Og de protestantiske unionistpartier skulle have veto i det grænseoverskridende råd mellem Nordirland og Irland.

Færre protestant-job
Men det er ikke kun de institutionelle arrangementer i fredsaftalen, som Lee Reynolds har noget imod. Aftalen indeholder også en lang række andre arrangementer om sikkerhed, politi og den slags. Lee Reynolds synes, at de rammer den protestantiske befolkning hårdt og lige på pengepungen.
"RUC (det nordirske politi, red.), fængselsvæsenet og sikkerhedsstyrkerne skal ændres ud over al genkendelse. Mange af de jobs vil forsvinde," siger han og peger på, at den type jobs i langt overvejende grad er besat med protestanter. F.eks. er der kun 8,25 pct. af politistyrken, der er katolikker.
Samtidig står der i aftalen, at f.eks. turismen skal fremmes, og den branche er domineret af katolikker, så efter Lee Reynolds' mening er der ikke økonomisk balance.
Derimod har Lee Reynolds ikke som mange andre i hans parti problemer med aftalens ord om, at terror-dømte fanger skal løslades før tid. Flere af hans venner sidder fængslet i den forbindelse med "urolighederne", som den blodige konflikt noget eufemistisk kaldes her.
Alligevel vejer alt det andet tungere, og han stemmer nej. Også selv om det kan gå hen og betyde mere vold.
"Inden for de seneste tre-fire år har jeg begravet to venner. Jeg ser på, hvad de venner døde for. Jeg vil ikke have, at de døde for ingenting," siger han.
Det sælsomme i Nordirland er, at den modsatte side - katolikkerne - siger nøjagtig det samme. De - eller i det mindste nogle af dem - vil ikke acceptere en løsning, der er mindre god end den, deres fæller kæmpede og døde for. Og hvis begge sider står lige hårdt på de samme argumenter, er situationen låst fast.

Bomber ved havelågen
Lee Reynolds blev interesseret i politik i 16-års alderen og opdagede, at nu kunne han kommunikere med sin far om andet end fodbold. Far var med i Ulster Defense Regiment - et slags nordirsk hjemmeværn domineret af protestanter - og Lee var vant til helt fra lille altid at checke havelågen for bomber og sprængstof, før han åbnede. Senere blev det ham, som altid gav bilen et sikkerhedscheck, før faderen satte sig ind og drejede nøglen om.
Mistroen over for katolikkerne kom helt automatisk.
"Hver gang jeg hørte ordet irsk var det i forbindelse med IRA og noget med at rydde op efter endnu en bombe. Irsk blev simpelt hen defineret som anti-mig," siger han.
I dag er han et fremtrædende medlem af den lokale afdeling af The Orange Order, der organiserer de protestantiske marcher, som ofte fører til konfrontationer med katolikkerne. En irsk enhedsstat, hvor Nordirland har forladt den storbritiske union og slået sig sammen med Irland er for ham en rædsel, som han ser sig aftegne i horisonten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her