Læsetid: 2 min.

Provinsielle snapshots

3. april 1998

En drengebevidsthed og en livshistorie set og fortalt i glimt

Prosa
Jesper Wung-Sung debuterer med med 20 glimt, 20 korte og præcise dyk ned i historien om det maskuline subjekts dannelseshistorie i en typisk dansk provinsby. Der er ikke tale om et entydigt sammenhængende forløb, men de 20 ultrakorte fortællinger på i snit tre-fire sider med titler som @Pølsen@, @Æblet@, @Hullet@ etc. fortæller i glimt en opvæksthistorie fra de tidlige drengeårs første kampe med en uhåndterlig virkelighed til den voksne og giftes kamp for at bevare retten til både druk og kortspil. Der anes således et sammenhængende forløb bag fortællingerne, men det bliver ved antydningen.
På trods af den meget korte form er der ikke tale om en egentlig minimalistisk prosa, sådan som vi kender den fra de senere år. Men en mere prunkløs nedskrællet prosa, som uden de store falbelader og stilistiske armsving fortæller fra de små hverdagsbegivenheder og trivialiteters liv. Der er i den forstand sammenhæng mellem form og indhold. Det er det usentimentale og let trivialiserede hverdagslivs rutiner, der leverer stoffet til de fleste af fortællingerne. Det er ikke de store psykologiske dramaer eller sofistikerede skæbnefortællinger, der her lægges frem.

Det skæve blik
Men alligevel er det så de historier, hvor der pludseligt kastes et skævt lys ned over rutinerne og ritualerne, der fungerer bedst.
De historier, hvor især drengetilværelsen fanges godt ind, når de trivielle rutiner pludselig brydes af en dagdrøm, en fantasi, eller sære selvopfundne ritualer, som truer med at tage magten fra virkeligheden, men som samtidig er nødvendig for at holde den samme virkelighed ud. Når den daglige gennemkørsel af avisruten krydres med sære selvopfundne ritualer, der til sidst truer med i et nu at omstyrte grebet om realiteten og tage magten fra virkeligheden.
Det er nok det fortælletekniske greb, som Jesper Wung-Sung behersker bedst. Den hurtigt opridsede sammenbrudssituation, hvor dagdrømmen eller fantasier skydes ind som en redningsplanke, eller når noget så trivielt som en avisrute åbner nye og overraskende erkendelser, pludselig fører drengen ind i et både socialt og seksuelt overrumplende grænseland, hvor han aldrig har været før.
Den ultrakorte form ender måske nok med i nogle sammenhænge at blive en spændetrøje, fordi en del historier forbliver ved anslaget, og den meget bevidst lavmælte stemmeføring og fortællestil, som gennemføres med stor konsekvens, kan måske også af og til virke mod sin hensigt og resultere i, at man som læser savner en højere grad af intensitet og nærvær i den sproglige iscenesættelse.
Men der noget befriende uspoleret og ukrukket over denne samling noveller, og de læses med stor lyst ikke mindst fordi de, om end kun i glimt, har sat sig for at indfange og få bragt det provinsielle hverdagsliv på sprog sådan helt uden dikkedarer.

*Jesper Wung-Sung: To ryk og en aflevering. 122 s., 188 kr. Samleren. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu