Læsetid: 2 min.

R: Etisk krav til bistand

20. april 1998

Virksomheder, der bruger statsmidler, bør skrive under på, at de vil overholde FN's konventioner, siger de radikales Jørgen Estrup

Danske virksomheder, der udfører opgaver i udlandet for penge fra Danida, bør skrive under på at de vil overholde principperne i FN's konvention om menneskerettighederne og de fem konventioner om tvangsarbejde, foreningsfrihed, diskrimination og børnearbejde som er vedtaget af FN's arbejdsorganisation ILO.
Det foreslår Det radikale Venstres udenrigspolitiske ordfører Jørgen Estrup.
I tidsskriftet Radikal Politik har han skrevet et forslag til en sådan aftale med Danida. Erklæringen siger også at virksomheden "erkender sit ansvar som aktør i verdenssamfundet og vil virke som "ambassadør" for de værdier, Danmark står for som nation."

Moral og økonomi
"Vi forlanger ikke at erhvervslivet skal føre sin egen udenrigspolitik. Men virksomherne bør erkende, at de har et etisk ansvar. Det er utrolig vigtigt, at vi ikke taler med to tunger: På den ene side en moralserende politik officielt og på den anden side danske virksomheder der går frem efter devisen at alt hvad der ikke er forbudt, er tilladt, og afviser at etik er deres bord," siger Jørgen Estrup.
Det skal være sværere for den danske indstri og andre danske virksomheder at henvise til at eftersom de ting, de gør, ikke er forbudt, behøver de ikke selv at tænke over etikken.
"Den holdning er ikke holdbar i længden. Virksomheder der overhører kravet om etisk adfærd får ødelagt deres omdømme og det går i sidste instans ud over regnskaberne. Tiderne er skiftet og det koster, hvis man ikke følger med," siger han.

Holdningsændring
Han nævner som eksempel at ØK's direktør Michael Fiorini, sidste år fuldstændig afviste at ØK gjorde noget forkert ved at handle med sprøjtemidler i Thailand og Burma..
"Det er måske ved at udvikle sig til et mere frugtbart samarbejde," siger Jørgen Estrup. Ifølge Politiken lørdag har ØK sammen med kemikoncernen Zeneca og den danske Miljøstyrelse sendt en plan for reduktion af sprøjtemidlerne og beskyttelse af bønderne til Thailands regering. Og ØK overvejer ifølge Politiken at skyde penge i projektet.
Trælastfirmaet DLH, hvis direktør er den forhenværende konservative finansminister Henning Dyremose, har som den første danske virksomhed meldt sig ind i Amnesty International.
"Det er overordentlig positivt," siger Jørgen Estrup. "Vi lever i en verden hvor forbrugerne og investorerne forventer af virksomhederne at de har en klar etisk holdning. Jeg tror, mange erhvervsledere hidtil har ment, de var nødt til at undertrykke deres personlige holdninger af hensyn til virksomheden. Nu er der en spirende erkendelse af, at det tværtimod kan koste dyrt i den sidste ende, hvis ikke man er i stand til at kombinere etik og økonomi."
I Dansk Industri siger direktør Hans Skov Christensen: "Umiddelbart vil jeg være afvisende over for den slags skemaøvelser, Jørgen Estrup foreslår."
Danske industrivirksomheder er ikke leverandører til Danida og modtager ikke tilskud fra Danida, påpeger han. Danida har kun kontrakter med de rådgivende firmaer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu