Læsetid: 2 min.

Regeringen satser på et-årigt indgreb

29. april 1998

Et politisk indgreb i konflikten kunne være at ophøje første år af den to-årige overenskomst til lov. Så kan parterne slås igen næste år. Rystende, siger DA

Hvis konflikten fortsætter, vil det ende med et politisk indgreb. Derfor er der bag Christiansborgs kulisser et ivrigt arbejde i gang, for at finde dén model, der i givet fald skal gribes ind efter.
Et et-årigt indgreb er blandt overvejelserne på Christiansborg, erfarer Information.
Hvis det bliver til virkelighed, får lønmodtagerne en gave foræret, eftersom de to-årige overenskomster giver størst gevinst det første år.
Det gælder bl.a. et genetillæg, som træder i kraft med det samme og de fleste af overenskomsters pensionsordninger.

Et ben til alle
Grunden til, at regeringen overvejer et et-årig indgreb er, at man dermed kan præmiere de lønmodtagere, som har stemt nej.
- Hvad siger du til tanken om at ophøje det første år af overenskomsten til lov?
"Jeg har hørt mange fantasifulde ideer," siger arbejdsminister Ove Hygum (S) til Information. "Alt er jo muligt lovgivningsmæssigt, men da vi ikke overvejer et indgreb, vil det være taktløst og omsonst at kommentere forskellige modeller".
Den konservative arbejdsmarkedsordfører, Knud Erik Kirkegaard, der selv er tidligere arbejdsminister, vil helst ikke høre tale om et indgreb. Og idéen med et et-årigt indgreb tiltaler ham heller ikke.
"Den tekniske mulighed for et et-årigt indgreb er til stede, men hvis der er forskel på vægtningen mellem første og andet år i de forskellige overenskomster, så vil nogen finde ordningen retfærdig, og andre vil finde ordningen uretfærdig. Jeg tror, det ville være noget makværk", siger han.

Syv kors for sig
Der er ingen tvivl om, at et et-årigt indgreb florerer. Men det er lige så sikkert, at det først bliver aktuelt at vælge indgrebsmodel sidst i næste uge. Foreløbig slår Dansk Arbejdsgiverforening syv kors for sig ved tanken om et et-årigt indgreb.
"Det er rystende, at et sådant rygte overhovedet kan opstå. Det spærrer for, at parterne selv løser problemerne, hvis man får det indtryk, at man bare kan læne sig tilbage i forventning om at regeringen løser problemet", siger Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening til Information.
"Det er derfor afgørende, at statsministeren så hårdt som muligt slår sådanne rygter i jorden - uden forbehold".
Der er heller ingen grund for Jørn Neergaard Larsen til at holde af modellen. Den vil blive dyr for arbejdsgiverne, viser DA's egne beregninger.
"Det giver ikke mening at ophæve halvdelen af en aftale til lov. Så kan vi starte forfra med problemerne vedrørende forskellige pensionsniveauer. Desuden falder halvdelen af meromkostningerne i første overenskomstår," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her