Læsetid: 5 min.

En rigtig jæger

8. april 1998

"To kill er en del af kontrakten", sagde han

HERHJEMME
I forrige uge fik Gelsted besøg af en jægersoldat. Det fik folk af huse og ind i skolens fællessal. Spejderne mødte op i fuld uniform. Hjemmeværnet kom i civil, og der kom mange andre. Kvinderne var i undertal, men de var der.
Jægersoldaten hed Nikolaj Moltke-Leth. På plakaten i Brugsen stod i opfordringer "Mød en jægersoldat" under et billede af ham i fuld uniform. Nu stod han på scenen i Gelsted i civil og et stykke under garderhøjde. Han blev kendt i 1993, da DR-dokumentar sendte et program om elitekorpset, hvor han som håbefuld aspirant hang og svævede 20 meter oppe i luften og alligevel klarede skærene.
Det med størrelsen tog han højde for med det samme. "Er han ikke større, er der sikkert mange af jer, der vil sige", sagde han og forklarede, at det ikke kun er højde, men også en god fysik og ikke mindst hjernen, der gør en rigtig jæger. Sådan kaldes et medlem af elitekorpset, hvor de til gengæld ikke er forfaldet til at kalde hinanden ved fornavn. Foredragsholderen blev i sin tid som jæger kaldt Moltke. Nu er han kaptajn af reserven. Jæger er han ikke mere. I den branche falder man for aldersgrænsen inden man når de 30, kunne han oplyse. Han kunne også fortælle, at det havde været underligt pludselig at blive verdensberømt i Danmark på grund af en tv-udsendelse. Det var heller ikke sket med hans gode vilje eller vidende. Sådan havde tilrettelæggerne klippet den. Nu er det et nummer han rejser med. Sådan er en rigtig jæger. Han ser muligheden, når den er der og tøver ikke med at gribe den.

Bits
Hjernen har ifølge Moltke sine begrænsninger. Den får informationer i form af bits i millionvis ind hvert sekund, men kan kun bearbejde en brøkdel af dem. Derfor bliver den nødt til at sortere. Vi går, uden at være klar over det, rundt med en masse filtre mellem os selv og virkeligheden, de fleste af dem er de negative, der siger os at det eller det skal vi holde os fra. Vi har en tilbøjelighed til at bruge flest af de negative filtre, bare for at være på den sikre side. En jæger bruger flere af de positive filtre.
Og så tændte Moltke en fakkel. Han forklarede, at han ville slukke den ved at stikke den tændte fakkel i munden. Det gjorde han.
Han ville vide hvor mange, der var parat til at gøre det samme som han netop havde gjort.
En enkelt spejder meldte sig frivilligt, men fik ikke lejlighed til at prøve. "Det vigtigste er at tro, du kan", sagde Moltke, "de fleste af os bruger vores energi på ikke at turde".
Det kunne han sammenfatte i en enkelt sætning på overheadprojektoren: "Først når du stopper med at tænke på det du ikke kan, kan du begynde at gøre det du kan," lød den og det fremgik, at det var et citat, han havde lånt af en vis Henry Ford.
Det var Moltke, som i tv-programmet blev taget til fange af en engelsk specialenhed af de skrappe, der bruger alle deres talenter på at jage IRA-folk. Jægerne var under en øvelse i fjendeland og for at gøre det hele med realistisk havde de først bevæget sig rundt i landskabet en uge uden spise andet end skovens bær og rødder. Englænderne fik ham, og de fik ham klædt af til skindet. Men fik ham ikke til at bryde sammen under forhøret.
Det var han trænet til, indrømmede han, men teknikken er enkel nok. Det handler om aldrig at give op og altid at se de lyse sider, selv når det ser mørkest ud.
Der var ingen levende kaniner i hatten denne aften, men en enkelt høne, der fik halsen drejet om for øjnene af en flok jægere, der i dagevis igen havde levet af skovens rødder og bær. Hønen var ikke med på scenen i Gelsted, men Moltke viste hvordan instruktøren med de bare næver havde drejet halsen om på kræet. Og da hønen var død blev den kastet ned i en sæk. Jægerne fik at vide, at de skulle spise indvoldene rå. Men allerførst skulle hønen selvfølgelig plukkes. Instruktøren trak hønen op af sækken og demonstrerede, hvordan man gør den slags. Han pillede lidt i fjerene, fik fat i en lynlås og ud væltede det med fyldte chokolader. Sådan har tilværelsen også sine muntre sider i Jægerkorpset.

Jægerfilosofi
Jægerne har deres egen filosofi, som de ifølge Moltke for nemheds skyld kalder lyskurvefilosofien. På overheadprojektoren lignede den mere en målskive med tre cirkler, en grøn, en gul og en rød. Den grønne er rutinen, hvor vi f.eks. han klare at køre bil uden at tænke over det, selv om det kan være nok så farligt. Den anden er gul. Her er der fare på færde, tror vi nok. De fleste kan balancere på en kantsten. Men hvis kantstenen hænger 10 meter oppe i luften, tror de fleste ikke, de kan. Hvis de kan klare en kantsten der ligger 10 cm over jorden kan de også - med lidt øvelse - klare en der ligger 10 meter over. Yderst ligger den røde. Den skal man holde sig fra. Men med lidt træning kan vi ifølge jægerfilosofien allesammen gøre vore grønne felt meget større ved at gøre det gule tilsvarende mindre.

To kill
En tilhører ville vide, om Moltke havde tænkt på, om han kunne dræbe et menneske, da han gik ind i korpset. Det havde han. "To kill er en del af kontrakten", sagde han. Det lyder lidt lettere på engelsk, men ifølge jægerfilosofien kan vi allesammen, det ligger i menneskets natur. Det kan godt være, vi ikke vil se det, men det er igen et spørgsmål om, hvilket filter vi vælger. "Selv om det er en del af kontrakten, blev der ikke brug for det i min tjenestetid," sagde Moltke, "og det er en oplevelse, jeg godt kan undvære. Krig giver nogle mén, de færreste kommer sig over".
Den forhenværende jægersoldat har ikke lagt oplevelserne helt på hylden. Han fortalte, at han planlægger at køre igennem Afrika i bil fra syd til nord. "Og hvad skal man tage sig i agt for i Afrika", spurgte han. "De vilde dyr", mente spejderne. Men han havde spurgt flere, der havde prøvet turen, og de havde sagt, at det var menneskerne og ikke de vilde dyr, der var de farligste. Således blev folk i Gelsted så meget klogere og en oplevelse rigere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er spændende læsning om en verden man ellers ikke får så meget indsigt i. Jeg vedhæfter lige nogle links hvis man vil læse mere om Jægerkorpset:
http://www.forsvaret.dk/JGK/
http://www.geocities.com/dkhuntercorp/
http://da.wikipedia.org/wiki/J%C3%A6gerkorpset
http://www.hjv.dk/Org/HHV/TFRK/HHD+NORDSJ%C3%86LLAND/HVK+SSR/J%C3%A6gerk...

og Danske Specialstyrker og patruljeenheder:
http://www.geocities.com/dk_special_operations_forces/

Link til Frømandskorpset:
http://www.forsvaret.dk/FKP/
http://da.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B8mandskorpset