Læsetid: 3 min.

Ruslands rå kapitalmagt

18. april 1998

Ruslands otte store finansimperier har ikke blot sat sig på en stor del af økonomien, men ejer en stor del af medierne og har tætte bånd til politikerne

Hvad de folkevalgte mangler af indflydelse har til gengæld finansoligarkiet, de bank-, mine- og handelskoncerner, der i stort omfang har opkøbt de russiske medier og har lange tråde ind i Ruslands politiske liv med hver deres protegéer og favoritter.
Her en kortfattet introduktion til de vigtigste, udarbejdet på baggrund af en rapport, lavet af Donald N. Jensen for Radio Free Europe/Radio Liberty og det britiske ugetidskrift The Economist.

LogoVAZ
*Koncernen LogoVAZ ejes af manden, der menes at være Ruslands rigeste - og samtidig politisk mest indflydelsesrige erhvervsleder: Boris Beresovskij.
Beresovskij, oprindelig matematiker, begyndte sin business-karriere i 1989 som landets første private bilforhandler, men siden 1994 er han gået ind i olie-, bank- og medievirksomhed. Ejer blandt andet olieselskabet Sibneft, et af Ruslands største.
Hans medievirksomhed omfatter dagbladet Nesavisimaja Gaseta, engang et af Ruslands mest troværdige, samt en aktieandel af det halvstatslige tv-selskab ORT.
Beresovskijs politiske indflydelse skyldes særdeles gode forbindelser til Jeltsin: Ægtemanden til Jeltsins datter og nære rådgiver, Tatjana, er ansat af Beresovskij, det samme var Jeltsins stabschef, Valentin Jumasjov.

Gasprom
*Verdens største energiselskab, har en tredjedel af verdens reserver af naturgas og har enorm betydning for russisk økonomi. Betaler 25 pct. af alle skatter i Rusland og beskæftiger 350.000 ansatte.
Har for nylig indgået en strategisk alliance med britisk-hollandske Royal Dutch Shell, bl.a. med henblik på nye investeringer i oliebranchen. Har oprettet sin egen bank, Gasprom Bank, men har også del i Imperial Bank.
Gasproms medieimperium omfatter de gamle fagforeningsdagblade Trud og Rabotjnaja Tribuna, men har også del i tv-selskabet NTV.
Gasprom ledes af Rem Vjakhirev, og står politisk særdeles tæt på den nu fyrede ministerpræsident Viktor Tjernomyrdin, Gasproms tidligere chef. Gasprom bakker fuldtud op om Tjernomyrdins kandidatur til præsidentvalget i 2000.

Lukoil
*Lukoil er Ruslands største olieselskab. Det ejer Imperial-banken i samarbejde med Gasprom og dagbladet Isvestija sammen med Uneximbank, men har ellers stort set ingen interesser ud over oliebranchen. Er gået sammen med Gasprom og Shell for at sikre sig det lukrative olieselskab Rosneft, der er det næste store russiske selskab, der skal under hammeren.
Den russiske stat ejer fortsat godt en fjerdedel af aktierne i Lukoil, men en stor aktieandel, 15 pct., ventes snart solgt.
Lukoils formand er Vagit Alekperov, som "udmærker" sig ved en i russisk sammenhæng meget tilbageholdende rolle i politik.
Lukoil er da heller ikke tilknyttet nogle af de ledende politikere.

Menatep
*Menatep udsprang af det sovjetiske kommunistpartis ungdomsafdeling, Komsomol, og begyndte forretningsaktiviteterne med at sælge computerudstyr. Siden kom en bank, Menatep Bank, som har tjent kæmpesummer på valutaspekulation, samt olieselskabet Yukos. Er med i et medieimperium, der omfatter det engelsksprogede Moscow Times.
Leder er den tidl. Komsomol-sekretær Mikhail Khodorkovskij, som støtter regeringens konservative kredse.

Most
*Bank- og medieimperium, grundlagt og ledet af den tidligere teaterdirektør Vladimir Gusinskij. Most Bank siges at have bestyret kommunistpartiet SUKP's guldreserver, hvilket benægtes af Gusinskij.
Ejer Most Bank, dagbladet Segodnja og (delvist) tv-selskabet NTV. Most er politisk tæt på både Moskva-borgmester Jurij Lusjkov og reform-politikeren Javlinskij.

SBS-Agro
*SBS-Agro, tidligere Stolitjny, er en bank, der navnlig er aktiv i Ruslands regioner. Har sit eget medieimperium, de blandt andet omfatter aktier i det tv-selskabet ORT samt ejerskab af dagbladet Komersant samt tidskriftet Djengi.
Er tæt på de konservative kredse i regeringen og stærk modstander af Tjubajs.

Alfa
*Alfa-gruppen omfatter Alfa-Bank, Tyumen Oil og flere handelsselskaber og supermarkedskæder. Er meget aktiv i andre tidl. sovjetrepublikker som Kasakhstan og Ukraine.
Ledes af Mikhail Fridman og tidl. minister for udenrigshandel Pjotr Aven, to af Anatolij Tjubajs tidl. nære medarbejdere.

Uneximbank
*Uneximbank kom for alvor i søgelyset sidste år, da gruppen sammen med internationale konsortier sikrede sig kontrollerende aktieposter i to af Ruslands store giganter, telekommunikations-selskabet Svjasinvest og mineselskabet Norilsk Nikkel. Erhvervelsen af disse aktieposter førte til et større opgør med russisk erhvervslivs andre giganter.
Ejer desuden olieselskabet Sidanco, dagbladene Komsomolskaja Pravda og Russkij Telegraf samt delvist det gamle regeringsdagblad Isvestija. Uneximbank selv anses for at være den mest magtfulde bank i Rusland.
Gruppens leder, Vladimir Potanin, der selv er tidligere minister, står særdeles tæt på den radikale reformpolitiker Anatolij Tjubajs.
Det var et "forskud på et forfatterhonorar" på en halv mio. kr. fra gruppen, der kostede Tjubajs det politiske liv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her