Læsetid: 3 min.

Schröder klar til kroning

17. april 1998

Dagens partikongres hos SPD bliver en kroning af kanslerkandidat Gerhard Schröder, der synes at have fået lukket munden på de sidste tvivlere blandt partiets græsrødder

Duften af sejr ved forbundsdagsvalget i Tyskland til september vil efter alt at dømme medføre, at der står Gerhard Schröder på langt de fleste stemmersedler, når 480 delegerede skal vælge kanslerkandidat på SPD's partikongres i Leipzig i dag.
Det socialdemokratiske parti vil gennemføre en regulær kroning af den midtersøgende Schröder.
"Jeg er helt sikker på, at der bliver et meget overbevisende resultat for Gerhard Schröder. For partiet ved, at det - sammen med ham - har muligheden for at kommet tilbage i regering," sagde Franz Müntefering, SPD's generalsekretær og kampagneleder før kongressen. Han henviste ifølge de tyske aviser til, at der hersker en sulten stemning blandt socialdemokraterne, der har været i opposition i 16 år.
Selv siger den erhvervs-orienterede Schröder, at han er kommet overens med den mere traditionelle, venstreorienterede del af partiets bagland, der egentlig havde foretrukket partiformand Oskar Lafontaine som kanslerkandidat. Mange græsrødder har i det stille betegnet Schröder som en opportunist, der slet ikke er socialdemokrat. Men det er der ingen grund til, mener Schröder.
"Du kan ikke presse et eneste ark papir ind mellem mig og SPD," sagde Schröder i går til radiostationen FFN med henvisning til, at han har fundet en balancegang mellem sine egne holdninger til erhvervslivet og SPD's normale, fagforeningsvenlige politik. Samtidig er partiet rykket mod højre, i takt med at Schröder har sat jagten ind på at erobre den "nye midte" i tysk politik.
Det har givet bonus i meningsmålingerne, hvor SPD fører med mere end 10 procentpoint over den nuværende kansler Helmut Kohls konservative CDU/CSU.

Effektfuld kroning
Ved den foreløbigt største generalprøve på forbundsdagsvalget - delstatsvalget i Niedersachsen den 1. marts - blev Gerhard Schröder genvalgt som ministerpræsident i delstaten. Selv om Kohl gik aktivt ind i valgkampen på CDU's Christian Wulffs side, kunne intet røre SPD.
Ud over dagens forventede kåring af Schröder - en kroning med video-effekter, laserlys og glad musik komponeret specielt til lejligheden - skal partiet formelt vedtage sit valgmanifest. Et program, den 54-årige ministerpræsident i Niedersachsen selv betegner som det mest erhvervsvenlige i SPD's historie.
Det vigtigste punkt er dog bekæmpelse af arbejdsløsheden. Som første skridt i den retning vil partiet søsætte en "pagt om arbejde, nyopfindelser og retfærdighed."
Programmet er ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung noget ukonkret, men der stilles dog konkrete skattelettelser i udsigt for de laveste indkomster og børnefamilier, ligesom der bliver tale om højere børnepenge.
Schröder ønsker også at sænke topskatten fra de nuværende 49 procent, men det har han ikke kunnet få partiet med på. Et kompromis lyder på, at denne skat på de højeste indtægter kan sænkes, "hvis der kan stilles finansiel sikkerhed for det".
Efter det omfattende arbejde med det 40 sider lange partiprogram ser det nu ud som om, at også Oskar Lafontaine - som måtte lægge sine egne kanslerkandidatambitioner på hylden efter Schröders storsejr i Niedersachsen - bakker fuldt og helt op om Schröder.
Gerhard Schröder sagde i går, at han ville levere en "klar og ligefrem" tale på dagens kongres. Blandt andet vil han sige klart nej til skatteforhøjelser. Samtidig vil han afvise partiet Bündnis90/De Grønnes forslag om via afgifter at tredoble benzinprisen, så den kommer op på 19 kroner.
Når det gælder forholdet til De Grønne, må Schröder nødvendigvis finde den rette balancegang, eftersom han kan blive afhængig af partiet til at forme en koalitionsregering efter valget den 27. september.

CDU er en mulighed
Det med balancen er hidtil lykkedes ham, samtidig med at SPD tilsyneladende holder alle muligheder åbne.
Således udtalte Reinhard Höppner - den socialdemokratiske ministerpræsident i delstaten Sachsen-Anhalt - i går, at en såkaldt "storkoalition" mellem SPD og Kohls CDU efter valget er "en mulighed". Det har Schröder også sagt.
Höppner fastholdt dog, at en rød-grøn koalitionsregering var den sandsynligste afløser for koalitionen i Bonn mellem CDU/CSU og det lille liberale FDP.
Andre ledere i partiet har ytret ønske om, at man indleder et samarbejde med FDP, der regerede med SPD indtil Kohl lokkede dem over på side i 1982.
Den næste test for SPD kommer netop i Sachsen-Anhalt, hvor der den 26. april afholdes delstatsvalg. De seneste meningsmålinger viser, at SPD står til at få 44 procent af stemmerne, mens CDU står til at få omkring 20.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her