Næsten total opbakning til Gerhard Schrøder som de tyske socialdemokraters forbundskansler-kandidat
Med 94,3 procent af stemmerne blev Gerhard Schröder i går som ventet formelt nomineret som socialdemokratisk kanslerkandidat til forbundsdagsvalget den 27. september.
Af de 515 delegerede på SPD's lettere prangende anlagte parti-kongres i Leipzig stemte kun 24 imod Schröder. Ti undlod at stemme. Ethvert valgresultat over 90 procent blev forud for en-dags kongressen regnet som et godt resultat.
Schröders opbakning fra partiet er dog mindre end de sidste fire SPD-kanslerkandidaters.
Rudolf Scharping fik således 95,4 procent af stemmerne i 1994, Oskar Lafontaine 98,7 procent i 1990, Johannes Rau 99 procent i 1987 og Hans-Jochen Vogel fik 100 procent i 1983.
Alle fire kansler-kandidater tabte til Kohl. Så hvis afstemningen er en ledetråd for andet end den interne opbakning - der altså er stor nok til at sikre ro - er det, at Schröder ligger så langt inde på midten i tysk politik, at SPD's venstre-søgende delegerede bryder sig mindre om ham end om de tidligere, mere traditionelle SPD-kandidater.
Schröder startede sin tale med at lange ud efter den tyske forbundskansler:
Kohl i historiebogen
"Helmut Kohl har sin plads i historiebøgerne"... "Hans embedstid er udløbet", sagde Schröder og tilføjede for det bifaldende publikum: "Kohl er arbejdsløshedens kansler".
Derefter lagde Schröder klar afstand til de mere radikale forslag i Bündnis90/De Grønnes valgoplæg - De Grønne står som SPD's mest sandsynlige koalitionspartner efter valget.
Oplægget foreslår en benzinpris på 5 D-mark pr. liter inden for 10 år, nedlæggelse af NATO og en halvering af Forbundshæren i løbet af fire år, hvorefter yderligere nedskæringer er stillet i udsigt. Ikke lige Schröders livret:
"En forbundsregering under min ledelse forbliver i NATO. Og de deltager også i FN's fredsmissioner. Vi ønsker tre-liter-bilen (bil, der kan køre 100 km på tre liter, red.), men vi ønsker ikke at gøre benzinprisen til årsag for ny social uretfærdighed".
En tak til SPD's formand og forsmåede kansler-kandidat, Oskar Lafontaine, var der også tid til:
"Oskar Lafontaine takker jeg for disciplinen, fornuften, uegennyttigheden, som han har demonstreret for mig og for partiet. Jeg takker ham for venskabet"... "Vi er ingen tvillinger, men vi er et godt team".
Lafontaine advarer
Oskar Lafontaine advarede i sin tale partiet imod at føle sig alt for selvsikker på grund af de gode meningsmålinger - hvor de ligger godt ti procent over Kohls borgerlige regeringskoalition.
Således opfordrede han partiets medlemmer til "at holde sig på måtten", idet han var overbevidst om, at grundlaget for SPD's nuværende succes var den "interne disciplin og beslutsomhed".
En vurdering, SPD's tidligere kansler, Helmut Schmidt, der var særligt indbudt i dagens anledning, var helt enig i.
Schmidt så SPD's chancer ved det kommende forbundsdagsvalg som gode på grund af tre ting:
For det første, fordi "den politiske fornuft og selvdisciplin" er kommet tilbage, "ikke mindst takket være Oskar".
"For det andet på grund af Kohl-regeringens manglende evner. Tyskland har den højeste arbejdsløshed siden 1932, samtidig med, at aktiekurserne også ligger på sit højeste niveau", fremhævede Schmidt.
For det tredje, fordi Schröder, ifølge Schmidts vurdering, har gode chancer på "den tyske midte".
Mediespektakel
Lige så enige som SPD kongressens talere var om rosen, lige så enige var også de politiske reaktioner om risen. Både Bündnis90/De Grønne - som er SPD's mest sandsynlige koalitionspartner - og Kohls regeringskoaltion fordømte i stærke vendinger SPD's partikongres som et "mediespektakel".
Jürgen Trittin, talsmand for De Grønnes partiledelse, sagde, at SPD ingen koncept har til løsning af de samfundsmæssige problemer. SPD er ved at udvikle sig til en kansler-vælgerforening. "Hvad enten det handler om skattepolitik, Euro, øko-skat eller løn-politik - kandidaterne følger alle det maxime, at man må tale om alt, men intet sige", mener Trittin.