Læsetid: 2 min.

SFU angriber nej-kampagne

24. april 1998

SFs ungdoms-organistion kalder JuniBevægelsens kampagne for et nej til Amsterdam-traktaten for svinsk

SF's ungdomsorganisation, SFU, står helt af, når JuniBevægelsen forsvarer sin kontroversielle plakatkampagne for et nej til Amsterdam-traktaten den 28. maj.
"Hellere tabe en valgkamp efter en moralsk korrekt kampagne end tabe efter en svinsk", siger SFU's formand, Peter Goll, til Information.
Den omstridte plakat har en overskrift med meget store typer der siger Velkommen til 40 millioner polakker i EU! Nederst på plakaten står der med store typer "Mere Union? NEJ TAK." Det mellemliggende tekststykke, der bløder budskabet op, er trykt med ganske lille skrift.
"Vi tillægges andre motiver, end dem vi har. Kan vi ikke blive fri for disse fantasier", replicerer JuniBevægelsens Niels I. Meyer. Han mener, at SFU har en fejlagtig motivanalyse.
"SFU er blevet skræmt af pressens ukritiske gengivelse. Jeg ville ønske, at pressen havde behandlet plakaten lidt mere selvstændigt, i stedet for at løbe efter diverse ministres udlægning. Plakaten er et led i en serie annoncer, der skal vække nysgerrighed. Og vi forklarer jo i teksten, at vi ikke er imod polakkernes optagelse i EU. De skal bare have indflydelse på traktaten", siger han til Information.
SFU's Peter Goll er ikke enig: "Med dén overskrift, der er på plakaten, ved man godt, hvad det er, man rører ved. Det er godt begavede mennesker i JuniBevægelsen, og de ved, hvad de gør. Jeg kan kun se det som en bevidst flirt med fremmedfrygten," siger Goll. Han og SFU anbefaler også et nej til Amsterdam-traktaten, men vil altså ikke benytte sig af JuniBevægelsens metoder.

Den indre svinehund
"Særlig den måde, som JuniBevægelsen spiller på fremmedfrygten, må vi på det skarpeste tage afstand fra. En overskrift som "Velkommen til 40 millioner polakker i EU" er ikke en sober kampagne værdig. Selv om budskabet, når det nærlæses, er et andet, så er motivet ikke til at tage fejl af. Den indre svinehund skal trække et Nej i hus, og det er simpelt hen for plat", siger Peter Goll.
Indvandrerpolitikeren Bashy Quraishy er medlem af JuniBevægelsen, og finder bestemt ikke polak-plakaten anstødelig.
"Havde der stået 'Nej tak til 40 millioner polakker', havde det været en opfordring til fremmedhad. Men det står der ikke. Det er et forsøg på at skabe en EU-debat i samfundet. Og hvis SFU er så opmærksomme på svinehunde og fremmedhad, hvorfor åbner de så ikke munden i andre sammenhænge? Jeg har ingen respekt for hellige mennesker, der render rundt og vifter med pegefingeren ad andre," siger Quraishy til Information.
Jan Sturm, der både er aktiv i Det radikale Venstre og i JuniBevægelsen, synes heller ikke, polak-plakaten er anstødelig: "Det er et godt budskab. Det spiller ikke på fremmedfrygt. Men vi har været med til at udgive fire bøger saglige bøger uden, at det medførte reaktioner. Denne plakatserie er også saglig, men på en lidt mere letkøbt måde". Både SFU og nej-sigerne i moderpartiet opfordrer JuniBevægelsen til at trække polak-plakaten tilbage: "Jeg får kvalme af den plakat. "At en relativt pæn bevægelse som JuniBevægelsen kan anvende sådan en plakat, gør mig ked af det," siger SF's Anne Baastrup til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her