Læsetid: 4 min.

Stemmefiskerens sidste sejlads

21. april 1998

Den Liberale Torske-sammenslutning er en del af Uffe Ellemanns image - og et overstået kapitel

HERHJEMME
Under topmødet i København tog jeg til Norge og fiskede laks. Den dag topmødet fandt sted, stod jeg i en norsk elv med nosserne i iskoldt vand og fangede en laks på 10,5 kilo og 101 centimeter. Ved samme lejlighed kreerede jeg en ny drink, der vil gå over i historien som en Bloody Margit. Jeg tog den friskfangede laks og lod blodet fra dens mund løbe ned i vodkaglassene. Det var, hvad jeg foretog mig under topmødet, og deri lå der selvfølgelig en klar markering.
Uffe Ellemann-Jensen til Euroman i 1993, citeret fra hæftet Uffes lille blå, citater og tanker af Danmarks kommende statsminister.

Liberale lystfiskere
Tre minutters stående klapsalver ved Venstres landsmøde i Herning. Det var belønningen til Venstres afgående stemmefisker, Uffe Ellemann-Jensen, da han i weekenden nedlagde våbnene efter sin seneste valgsejr.
Det var en valgsejr, der ikke kunne bruges til at blive statsminister på, og derfor gik Uffe Ellemann-Jensen af.
Dagen efter landsmødet i Herning var Uffe ude at fiske på Øresund med sin gamle Liberale Torske-lystfiskerforening.
En tur med Den Liberale Torskesammenslutning er en del af Uffes ikonografi, og en tradition, der blev skrottet i går. Efter at institutionen trofast har leveret omtale af mennesket og lystfiskeren Uffe i 11 år.
Ideen har været den simple, at så mange Christiansborg-journalister og fotografer som muligt, plus et passende antal Venstrefolk og Uffe himself, sammen sejles til torskebankerne mellem Helsingør og Helsingborg. Så fiskes der, og bagefter spises der, mens Venstre-lederen causerer og uddeler fiske-fortjenstpræmier.
Udover fisketuren giver arrangementet masser af blød omtale og gode billeder af Uffe med fiskestang og cigar. Selv om Den Store Stemmefisker nægter at have haft lumske motiver med udflugterne over bølgen blå. "Det er alene for fisketurens skyld at jeg har gjort det," siger han.
Hele den side af sagen virkede underordnet i går, hvor solen for første gang helt havde fået has på vinteren. Og vinden holdt sig væk fra Øresunds bølger i går.
I sådan et vejr blinker sundet af solglimt, og hav og himmel konkurrerer om at vise den klareste blå farve frem. På begge sider ligger slotte og spejler sig i vandet - Sofiero på svenskersiden og Kronborg på den rigtige fløj.
Og man kan lade en glim-tende madding falde mod Øresunds bund 30 meter nede og håbe, at torsken bider.
Samtidig har luften ude på havet en friskhed og renhed, som gør kinderne røde, og fiskekutteren Antares dunker hyggeligt om kap med kølvandets plasken og mågernes hæse tiggeri efter fiskeaffald.

Selvlysende gummifisk
Uffe Ellemann-Jensen havde problemer i går. Over hans pirk, der er en fiskeformet klump glimtende metal på 200 gram med en krog i, satte han en ophænger. Det er en selvlysende gummifisk med nok en krog i. Og hver andet øjeblik fangede ophænger og pirk hinanden, og filtrede sig sammen i en for torsk ufarlig fuglerede. På grund af en særlig, flettet nylonline, som var for stiv i vandet, sagde Ellemann-Jensen.
Med på turen var en virkelig ekspert, Børge Munk Jensen, der i umindelige tider har skrevet om lystfiskeri i Berlingske Tidende. Samme Børge Munk Jensen husker denne artikels forfatter fra barndommens fremvisning af fiske-smalfilm i kælderen under Frederiksberg Bibliotek. Fantastiske film af dramatiske kampe med storlaks i Norge og sværd- og sejlfisk ud for Afrikas kyst; kampe der blev siddende på nethinden under cykelturen hjem og under de følgende dages ekskursioner til Utterslev Moses ydmyge gedde-fangstpladser.
Denne dag blev det til tre små torsk til den gamle mester, fanget på relativt let grej. En fangst tårnhøjt over gennemsnittet for båden som helhed, og absolut værdigt for en fiskeguru. Under megen hyldest blev mesteren da også begavet med en porcelæns-torsk for fangst af den grimmeste fisk. Dén præmie er en vandrepokal, men den får sikkert fast ophold på Børge Munk Jensens kamin.

Ikke vild med fisketure
Torskesammenslutningen har et sæt vedtægter, der præciserer, at formanden for foreningen også er Venstres formand, og allerede i går kunne Uffe Ellemann-Jensen ydmygst meddele, at han var med på dispensation af den nye formand for foreningen, Anders Fogh Rasmussen.
Han har aldrig har vist anlæg eller interesse for de årlige presse-og fisketure. Der skal opfindes en helt individuel ikonografi til Anders Fogh Rasmussen, formentlig noget med løbeture.
Tidligere har Torskeforeningen været sovende under Henning Christophersens formandskab. En glædesstrålende Uffe Ellemann-Jensen kunne i går berette om dengang, hvor Henning Christophersen en iskold og snestormende dag forsøgte sig på Øresund, med en let sweater over habitten og i tynde mørke sko. Blå af kulde og søsyg lod han derefter foreningen sygne hen, som Hartling havde gjort det før ham.
Nu går Torskesammenslutningen altså igen al kødets gang.
Og for at føje spot til skade nægtede Øresunds torsk at lade sig lave til Bloody Margit's i går, og Venstrekoryfæet Ellemann måtte tage til takke med en underlig klump bundbid besat med små smal-armede søstjerner.
Den samlede fangst for en hel bådfuld journalister og politikere var 10 små torsk og 10 sild. Samt en vidunderlig dag på Øresund.
Den Store Stemmefisker skal nu ud på markedet for bestyrelsesposter og pleje sammenslutningen af Europæiske Liberale.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu