Læsetid: 2 min.

Storm over hovedstaden

2. april 1998

Vibeke Storm Rasmussen vil ikke afstå amtets hospitaler som første etape på en reform, hun ikke kender

Københavns Amts socialdemokratiske borgmester Vibeke Storm Rasmussen vender sig imod sin partifælle indenrigsminister Thorkild Simonsens forslag om "en samling af sygehusvæsenerne i amtet og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) som et første skridt på vejen mod en egentlig hovedstadsreform".
Til Information siger amtsborgmesteren
"Man kan ikke lægge sygehusene sammen, før man ved, hvor mange sygehuse, der skal lægges sammen. Skal for eksempel også Frederikssund med?"
Vibeke Storm Rasmussen sigter dermed til, at regeringen endnu ikke har afklaret, om den foreslår "et stort storamt", hvor også Frederiksborg og Roskilde amter indgår, eller om den vil nøjes med "et lille storamt" bestående af Københavns Amt og Københavns og Frederiksberg kommuner.
"Og vi ved slet ikke, hvad der foregår i HS," siger Vibeke Storm Rasmussen.

De vil af med aben
Amtsborgmesteren uddyber:
"Der må være et eller andet galt. Folk afgiver ikke sådan uden videre deres sygehuse. Der må være en abe, de vil af med. Hvorfor står de og vinker med flaget i dag, når HS for få år siden var det eneste rigtige? Hvorfor koster HS 1,4 milliarder kroner mere end vores amtssygehuse, når man renser tallene for forskelle? Deres ventelister er lidt mindre, men det er ikke hele forklaringen. Sammenlignet med os har de 700 sengepladser for meget. Hvad sker der derinde? Det er noget rod. En sammenlægning vil være dybt uforsvarlig."
Om tilblivelsen af Hovedstadens Sygehusfællesskab siger Vibeke Storm Rasmussen:
"Det der katapultiske halløj omkring Rigshospitalet er ikke en stilart, man skal benytte sig af. Vi ved jo, at Rigshospitalet var ustyrbart. Staten havde problemer. Og Frederiksberg Kommune kunne ikke tilbyde sine borgere et ordentligt sygehusvæsen, når de kun er 80.000 borgere. Er de problemer løst, eller skal de kittes af på os?"
- Det indgik jo i forhandlingerne dengang, at staten samtidig hjalp Københavns Kommune ud af dens økonomiske vanskeligheder?
"Hvis staten agter at bruge nogle økonomiske klemmer mod Københavns Amt, vil jeg sørge for, at det bliver offentligt, rent og tilgængeligt."

Ikke vente
Modsat indenrigsministeren mener Vibeke Storm Rasmussen ikke, at en hovedstadsreform behøver at afvente Opgavekommissionens betænkning, der først kommer ved årets udgang.
"Hvis man vil, kan man nu slutte sig til, hvor grænserne skal slås. Så kan man finjustere opgaverne mellem kommuner og amter, når betænkningen foreligger."
- Hvornår kan en hovedstadsreform træde i kraft?
"Fra næste valgperiode, der begynder i januar 2002 - hvis man altså nu får en politisk beslutning om 'det lille amt' eller 'det store'," siger amtsborgmesteren.
Hun tilføjer, at hun foretrækker 'det lille storamt' ud fra hensynet til demokratisk nærhed mellem vælgere og valgte."
I sin tale ved Amtsrådsforeningens generalforsamling sidste uge sagde indenrigsminister Simonsen, at regeringen vil genoptage drøftelserne om amtsgrænserne i hovedstaden, når Opgavekommissionen har afsluttet sit arbejde, men at en sygehussammenlægning kunne begynde nu "som et første skridt".
Til Information i går sagde formanden for Opgavekommissionen, direktør Johannes Due, at kommissionen slet ikke beskæftiger sig med hovedstadens særlige forhold, og at forslag om ny amtsinddeling ikke behøver vente på kommissionens arbejde.
Den oplysning kom som en overraskelse for Socialdemokratiets kommunalordfører, Klaus Hækkerup.
Heller ikke i går var det muligt at få en kommentar fra indenrigsministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu