Læsetid: 2 min.

Tæt på udlændingelov

2. april 1998

Regeringen fremsætter sin udlændinge- og integrationslov lige efter påske - møde med V og K i dag giver måske aftale

Regeringen forhandler i dag for anden gang med V og K om udlændinge- og integrationspakken. Kun tvangsfordelingen af flygtningene skiller parterne for alvor. Dermed er der formentlig flertal for en lov, der indfører et treårigt integrationsprogram for nye danskere -·som til gengæld får bopælspligt rundt om i landet.
"Vi har haft kontakter med de forskellige partier for at forhandle de sidste søm i udlændinge- og integrationsloven på plads. Jeg tror kun, at det er én borgmester i Gentofte, og én ordfører hos Venstre, der skiller regering og opposition på udlændingepakken. Derfor tror jeg, at vi mødes i morgen (i dag, red.) og forhandler det sidste på plads.
Planen er at genfremsætte både integrations- og udlændingeloven lige efter påske - og med et flertal bag af både V, K og regeringen", siger den radikale flygtningeordfører, Henrik Svane.
Bendt Bendtsen er den konservative ordfører på området.
"Jeg skal til møde hos indenrigsministeren igen i morgen. Vi har udbedt os forskelligt materiale, som vi læser på. Jeg har hørt, at forslaget genfremsættes efter påske," siger Bendtsen.
- Vil I inden da have nået en forståelse?
"Jo, det kan da godt være. Men meget af det kommer an på Indenrigsministerens forhandlingsvilje. Hvis bare han på spørgsmålet om tvangsanbringelse af flygtningene ude i kommunerne i stedet lod staten købe boliger til flygtningene, så vil tvangen aldrig blive nødvendig. Hvis først boligspørgsmålet er løst, tror jeg ikke på, at der er kommuner, der vil sige nej til at skaffe skolepladser og så videre til flygtninge," siger Bendtsen.
- Man kan altså plastre den sidste lille uenighed over med lidt penge?
"Ja, på integrationsloven. Men på udlændingeloven er det noget andet. Og hvis Thorkild Simonsen vil have sin lov igennem, så må han jo give V og K noget," siger Bendt Bendtsen.
Venstres ordfører på området, Birthe Rønn Hornbech, udsender knapt så positive signaler.
"Vi havde en hyggesnak forleden, og skal til møde igen i morgen (i dag, red.) Det er Thorkild Simonsens plan at finde ud af, hvad vi mener om sagen, og han vil gerne nå en aftale med os allerede før forslaget bliver fremsat. Men han har ikke præsenteret os for ændringer i forhold til det tidligere forslag," siger Birthe Rønn Hornbech.
Regeringens forslag til en ny integrationslov og en ny udlændingelov er meget højt prioriteret. Det er regeringens mål at have gennemført i god tid inden EU-folkeafstemningen den 28. maj.
Forhandlingerne hos Thorkild Simonsen i dag skulle have været ført allerede i går, men Simonsens mors sygdom forhindrede da mødet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her